Memur rotasyonu için ‘polis' yöntemi

Memur rotasyonu için ‘polis' yöntemi

Memurlara uygulanacak rotasyon konusunda memur sendikaları ile hükümet arasındaki görüşmelerden sonuç

alınmadan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yönetmelikle tek başına rotasyona geçmesi memur sendikalarında endişelere yol açtı.
Tekrar gözden geçirelim
Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun Aile Bakanlığı'ndaki rotasyon yönetmeliğinin ayrıntılarını öğrenmek için önceki gün Bakanlık Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları ile görüştüğü öğrenildi. Zahteroğulları'nın, “Sendikayla birlikte oturalım durumu tekrar gözden geçirelim.
Hata varsa düzeltilir” dediği belirtildi. Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri HacıBayram Tonbul, diğer bakanlıklarda rotasyonla ilgili bir çalışma olup olmadığını henüz netleştiremediklerini söyledi.
Aile Bakanlığı'ndaki rotasyon için şunları söyledi: “Öğrendiğimize göre düzenlemeyi Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen bir personel daire başkanı polis mantığıyla hazırlamış. Tıpkı poliste olduğu gibi, personel için Türkiye 4'e bölünmüş, şube müdürü ve üstü personel rotasyon dışı bırakılmış.”
Siyasi sonuç doğurur
Tonbul, sendikalar olarak rotasyonun sadece teşvik yöntemiyle uygulanabileceğini bunun dışındaki rotasyon yöntemlerini kabul etmeyeceklerini belirtirken, aksi halde çözüm sürecinde yeni bir küskünler ordusunun ortaya çıkacağını söyledi. Tonbul, önümüzdeki dönemde yapılacak seçimlere de işaret ederek, rotasyonun siyasi sonuçlarının iyi hesap edilmesi gerektiğini söyledi.
 
‘Paralı hapis' dönemi başlar
 
Bayram Tonbul, Meclis'e gönderilen memurlarla ilgili yeni tasarıda kamuda üst düzey yönetici olmak için gereken 10 yıllık deneyim şartının 5 yıla indirilmesine de kesinlikle karşı olduklarını bildirdi. Bu yöntemle 27 yaşında genel müdür ya da müsteşar olmanın mümkün hale geleceğini belirten Tonbul, “İki üç yıl görev yaptıktan sonra bu genç insanlar görevden alınınca müşavir yapılacak. O zaman da kamuda yeni bir ‘paralı hapis' dönemi başlayacak. Devlet bu insanlara 33 yıl boyunca 65 yaşına kadar her ay maaş ödecek” dedi.
‘Deneyimli'nin oyuncağı Tonbul, özel sektörden üst düzey yönetici atanmasına da sendika olarak karşı çıktıklarını, bu durumun kamuda atama bekleyen memurları küstüreceğini söyledi. Tonbul, devlet tecrübesi olmadan özel sektörden üst düzey görevlere gelecek genel müdür ve müsteşarların ise alt kademedeki deneyimli memurların oyuncağı haline geleceğini savundu.
ERDOĞAN SÜZERBUGÜN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.