Memur ve Emekli Bu haber sizi ilgilendiriyor! Ek Ödeme Gelir Mi?

Memur ve Emekli Bu haber sizi ilgilendiriyor! Ek Ödeme Gelir Mi?

Memur ve Emekli Bu haber sizi ilgilendiriyor! Ek Ödeme Gelir Mi?

 

Memurlar krizin ve artan zamların etkisiyle yaşam standartlarını devam ettirmekte zorlanmaya başladılar. Kamu Sen bu konuyu dile getirerek memur ve emeklilere ödeme talebinde bulundu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci enflasyon rakamlarının ardından memur ve emeklilere ek ödeme talep etti.

Kamu-Sen Başkanı Kahveci, 'Maaşlar eriyip alım gücü düştü'

KAHVECİ: YOL YAKINKEN TEDBİR ALINMALI, MAAŞLARA İYİLEŞTİRME ZAMMI YAPILMALIDIR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin olarak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında yıllık enflasyonun %24,5’e yükselmesiyle memur maaşlarının son üç ayda %6,4 oranında eridiğine dikkat çeken Genel Başkan, vatandaşların alım gücünde yaşanan düşüş durdurulmadığı müddetçe bu durumdan çıkmanın mümkün olmadığını ifade etti.


ACİLEN İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Memur ve emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden Kahveci, yerli üretimden alınan vergilerin düşürülmesi yoluyla ülkemizde üretilen ürünlerin desteklenmesi ve paramızın ülke içinde kalması gerektiğine vurgu yaptı.

Genel Başkan Önder Kahveci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Eylül ayı enflasyon rakamları, ülkemizin nasıl bir pahalılıkla karşı karşıya kaldığının işareti oldu. TÜFE yalnızca eylül ayında %6,3 oranında artarken yıllık enflasyon da %24,5’e yükseldi. Eski adı toptan eşya fiyatları olan ÜFE’nin de yıllık %46,1’e çıkması, toptan eşya fiyatlarının önümüzdeki dönemde perakende fiyatlarına yansıyacak olması nedeniyle yüksek enflasyonlu dönemlere yeniden dönüş tehlikesini ortaya çıkardı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Hatırlanacağı gibi 2018 yılı için kamu görevlilerinin maaşlarına ocak ayında %4, temmuz ayında da %3,5 zam yapılmış, temmuz ayında ayrıca %5,15 oranında enflasyon farkı ödemesi yapılmıştı. Böylelikle 2018 yılının tamamı için memur maaşları %13 oranında yükselmişti. Şu anda yılın ilk dokuz ayı itibarı ile enflasyon %19,37 oldu. Dolayısıyla memurların kayıpları şimdiden %6,4’e yükseldi." dedi.


ASIL TEHLİKE PİYASADAKİ ÇARKLARIN DURMASI

Bir tarafta maaşlar erir, alım gücü düşerken diğer tarafta bütün ürünlere fahiş oranda zam gelmesi vatandaşlarımızı alışveriş yapamaz, çarşıya pazara çıkamaz hale getirdi. Ekonomiyi asıl tehlikeye sokacak gelişme, yüksek enflasyondan ziyade alım gücündeki kayıplar nedeniyle piyasa çarklarının durması ve şirketlerin kapanmasıdır.

Bu bakımdan yol yakınken gereken tedbirler alınmalı, vatandaşlarımızın alım gücü mutlak surette yükseltilmelidir. Hatırlanacağı gibi 1929 Büyük Dünya Krizi'ni oluşturan depresyonun ortaya çıkardığı işsizlik ve toplam talepteki yetersizlikleri gidermek amacıyla geliştirilen talep yönlü iktisat olan Keynesyen model, uzun yıllar uygulanmış ve büyük buhrandan çıkışın anahtarı haline gelmiştir. Her ne kadar bu dalgalanmadan çıkış ve istikrarlı bir ekonomi için Türkiye Kamu-Sen olarak Milli Ekonomik Model şeklinde adlandırılabilecek önerilerimiz bulunsa da kısa vadede talebin canlandırılması yoluyla ekonomiye can suyu sağlanmasının acilen gerekli olduğunu görüyoruz. Talebin canlandırılmasının yegâne yolu da alım gücünün yükseltilmesinden geçmektedir.


KAMU GÖREVLİLERİ VE EMEKLİYE EK ÖDEME YAPILMALI

Enflasyon ve durgunluk daha fazla kronik bir hal almadan çarşı pazarın yeniden hareketlendirilmesi, şirket kapanmalarının önüne geçilmesi için kamu görevlileri ve emeklilere iyileştirme adı altında ek bir ödeme yapılmalıdır.

Bununla birlikte ülkemizde üretilen ürünlerin tercih edilmesi için yerli ürünlerden alınan vergilerin düşürülmesi önerimiz de mutlaka hayat bulmalıdır. Yapılacak maaş iyileştirmesi ile kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücü yükseltilirken vergi indirimi, piyasalardaki paranın yurt içinde üretilen ürünlere yönelmesini sağlayacak ve böylelikle çift yönlü bir kazanım oluşturacaktır.

EN BÜYÜK TEHLİKE ENFLASYON VE DURGUNLUK

Kahveci açıklamasında enflasyon ve durgunluğun bir arada kronik bir hale dönüşmesinin en büyük tehlike olduğunu ifade ederek ". Bu tehlikenin bertaraf edilmesi ise alım gücünün yükseltilmesinden dolayısı ile memur ve emeklilere iyileştirme zammı verilmesinden ve yerli üretimin teşvik edilmesinden geçmektedir. Aksi halde yaşanan durgunluğun sürekli bir krize dönüşme ihtimali büyüktür.”

Kaynak : SGK Rehberi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.