Memurların yerine getirmesi gereken emirler

Memurların yerine getirmesi gereken emirler

Memurların yerine getirmesi gereken emirler

Kamu görevlilerine verilen emirlerin yerine getirilmesi genel olarak zorunlu olmakla birlikte, bazı emirlerin hiçbir şekilde yerine getirilmemesi ve bazılarının da belli usuller çerçevesinde yerine getirilmesi kuralı vardır.

Amir konumunda olan Devlet memurlarının, amiri oldukları kurumların ve hizmet birimlerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevlerini zamanında ve eksiksiz olarak yapmak ve yaptırmak gibi görev ve sorumlulukları vardır.

Bu nedenle, söz konusu görevlerini yerine getirirken amiri oldukları memurlara emir de verebilmektedirler. Ancak, amirin emir vermiş olması, o emrin mutlaka yerine getirileceği anlamına gelmez.
ERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN EMİR 

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan Devlet memurlarının, amirlerinden aldıkları emirleri yerine getirmeleri, kamu hizmetlerinin yürütülmesi bakımından zorunludur.
Bu itibarla, konusu suç teşkil etmeyen emirler ile anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan emirlerin memurlar tarafından yerine getirilmesi gerekir.
MEVZUATA AYKIRI EMRİN YERİNE GETİRİLMESİ 

Amirleri tarafından yazılı ya da sözlü olarak verilen emirler, konusu suç teşkil etmemekle birlikte ilgili memur tarafından Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görülürse, yerine getirilmez.
Bu emri yerine getirmeyen memur, emri yerine getirmeme gerekçesini sözlü ya da yazılı olarak emri veren amire bildirir.
Amir verdiği emirde ısrar ederse ve bu ısrarını emri yazılı vermek suretiyle memura bildirirse, memurun o emri yerine getirmesi gerekir. Ancak, ısrar eden amir emri yazılı olarak vermez ise memur emri yerine getirmez.
mirin emrinde ısrar ederek emri yazıyla yeniden verdiği durumlarda, bu emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk, emri veren amire ait olur. Amirin bu nitelikteki emrini, yazılı emir almadan yapan memurun ise, o emrin yerine getirilmesinden doğan sorumluluğu olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.