Nitrat Yüklemesi alıp karpuz zehirlenmesi yaşamayın! Hormonlu Karpuzlar!

Nitrat Yüklemesi alıp karpuz zehirlenmesi yaşamayın! Hormonlu Karpuzlar!

Nitrat Yüklemesi alıp karpuz zehirlenmesi yaşamayın! Hormonlu Karpuzlar!

Yazın en sevilen meyvelerinden biri kuşkusuz karpuz. 

Peki şimdi size karpuzun iyisini seçmekle işin bitmediğini, çünkü karpuzun sizi zehirleyebileceğini de söylesek? Evet, karpuz nitrat zehirlenmesine yol açabiliyor ve sağlığınızı riske atabiliyor.

Gelin o zaman karpuz zehirlenmesinin ne olduğunu anlatıp belirtilerini sıralayalım ve aldığınız karpuzun zehirli olup olmadığını nasıl anlayacağınızı anlatalım.

Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir?
 

Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.

Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Mide bulantısı
Kusma, şiddetli ishal
Baş dönmesi, baş ağrısı
Mide krampları
Ateş basması
Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır?
Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir
 

Nitrat, bitkilerin hızlı büyümesine katkıda bulunan bir bileşen aslında. Ancak üreticiler karpuzlar çok kısa sürede olgunlaşsın ve büyüsün diye çok fazla nitrat yüklemesi yapabiliyorlar. İşte bu durumda bu karpuzları yiyen kişi nitrat zehirlenmesi yaşayabiliyor.

Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz.

Karpuzda delikler varsa almayın
 

Karpuzdaki deliklerin böceklerden kaynaklanabileceğini düşünüp alanlardansanız bir daha düşünün. Bu delikler iğne izi de olabilir ve karpuza nitrat yüklemesi de yapılmış olabilir. Karpuzun içi lezzetli olsa da eğer kabuğunda delikler görürseniz yine de yemeyin deriz.

Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin
 

Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan o dev boşluk aslında o karpuza fazla hormon yüklendiğinin bir göstergesi. Bu tür bir karpuzu yemek sizi hasta yapabilir, aman diyelim.

Karpuzu yemeden önce bir bardak suya koyarak rengini kontrol edin
Aldığınız karpuzdan şüpheleniyorsanız aşırı nitrat yüklemesi yapılıp yapılmadığını çok basit bir testle öğrenebilirsiniz. Küçük bir karpuz parçasını bir bardak suya atıp rengini salmasını bekleyin. Eğer suyun rengi parlak pembe bir renge dönüşürse o karpuzda nitrat fazla demektir, asla yemeyin.

Kaldırdığınızda karpuz çok hafif olmamalı
 

Bazen daha ekonomik olması için daha hafif karpuzlar seçmeye çalıştığımız doğru. Ancak karpuzun olgun ve sağlıklı olduğunu ağırlığı ele veriyor. Karpuzun ağır olması onun iyi ve sağlıklı olduğuna işaret.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.