Öğretmen Mülakatlarında Sorulabilecek Tuzaklarla Dolu 7 Soru

Öğretmen Mülakatlarında Sorulabilecek Tuzaklarla Dolu 7 Soru

Öğretmen Mülakatlarında Sorulabilecek Tuzaklarla Dolu 7 Soru

Soru 1: Bize kendinizden bahseder misiniz? Neden Sorulur? Bu soru genellikle mülakatın ilk sorusu olarak karşımıza çıkar fakat kilit sorusudur. Basit bir soru gibi görünse de mülakatın gidişatını etkileyecek, olumlu veya olumsuz sonuçlanmasında büyük rol oynayacaktır. Mülakatlarda sorulan en yaygın sorudur ve basit geldiği için gelişi güzel cevaplanır, kimse bu soru için herhangi bir hazırlık yapmaz. Tuzak tam da bu… 

Tavsiye Cevap: Bu soruyu cevaplarken mülakattan nasıl bir sonuç alacağınızı belirleyeceksiniz. Net ve kesin cümleler buradaki silahınız olmalı. Karşınızdakilere kısa ve öz olarak kendinizi tanıtın. Mülakatın henüz başında sorulan bu soruyla ilgi ve merak uyandırmak sizin elinizde.

 Soru 2: Güçlü yönleriniz nelerdir? Neden Sorulur? 

Bu soru kendinizi ne kadar tanıdığınızı ölçecektir ve öğretmenlik için yeterli olup olmadığınız konusunda yetkililere ipucu verecektir. Tavsiye Cevap: Bu soru karşısında çekingen veya utangaç bir tavır takındığınız anda kaybetmişsiniz demektir. Kesinlikle mütevazı olmayın. Tabii ki abartıya da kaçmadan öğretmenlik mesleğiyle bağdaşan özelliklerinizi anlatın. Gereksiz güçlü yönlerinizi tanıtmayın. Burada odak noktamız öğretmenlik. Özellikle sınıf yönetimindeki kabiliyetinize, öğrencilerinizin seviyesine uygun ders anlatımındaki yeteneğinize, düzenli ve verimli çalışmayla etrafınızda tanındığınıza vurgu yapın.

 Soru 3: Zayıf yönleriniz nelerdir? Neden Sorulur?

 İşte büyük bir tuzak daha.. Aslında bir önceki sorunun kopyası fakat burada bilmek istedikleri şey eksikliklerinizin ne kadar farkında olduğunuzdur. Tavsiye Cevap: Bu soruda aday intihar edebilir. Birçoğunuz bu soruyu okuduğunda “hiç zayıf yönüm yok” şeklinde bir cevap düşünmüş olabilir. Hele konumuz tuzak sorular ise.. Fakat bu soruyu bu şekilde cevaplarsanız işte o zaman intihar edersiniz. Mutlaka kendinizde olan eksikliklerinizi anlatın. Burada önemli olan cümlelerinizin sonudur. Cümlelerinizin sonuna “artık öğrendim” “başa çıkabiliyorum” tarzında olumsuzu olumluya çeviren ifadeleri mutlaka ekleyin. 

Soru 4: Şimdiye kadar üzerinize ne tür sorumluluklar aldınız? Neden Sorulur?

 Bu soruyla yetkili kişiler öğretmenlik ve öğretmenliğin getireceği sorumlulukları taşıyıp taşıyamayacağınızı ölçmeye çalışır. Tavsiye Cevap: Dürüst olun. Bundan önceki deneyimlerinizi sıralayın. Eğitim alanında yaptığınız faydalı işler varsa mutlaka belirtin. Eğer böyle bir özelliğiniz yoksa farklı alanlarda aldığınız sorumlukları yine son cümlelerinizle öğretmenliğe bağlayın ve eğitimle ilgili mesajlar verin. 

Soru 5: Neden Öğretmenlik Yapmak İstiyorsunuz? Neden Sorulur?

 Bu soru belki de en ölümcül sorudur. Bu soruyla sizin gerçekten öğretmen olma hayaliyle mi büyüdüğünüz yoksa bir şekilde eğitim fakültesinden mezun olup öğretmen mi olmak istediğiniz sorularının cevapları aranır. Tavsiye Cevap: Bizce bu soruya verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesi; “sahip olduğum niteliklerle fark yaratabileceğim ve ülkemin kalkınmasında başrol oynayabileceğim bir meslek olması” olacaktır.

 Soru 6: Sizi En Çok ne Motive eder? Neden Sorulur?

 Bu soruda amaç, başınızda bir müdür olmasa bile öğretmenliğin gereklerini tam anlamıyla yerine getirip getirmeyeceğinizi anlamaktır. Tavsiye Cevap: Bu da büyük tuzaklardan bir tanesidir. Mülakat sonucuna direk etki edecek cevabınız kesinlikle yine öğretmen odaklı olmalıdır. Soruyu cevaplarken şunu unutmayın. İyi bir öğretmen okul idaresinin veya alacağı ödüllerin motivasyon aracı olmadığını bilir. Özellikle öğretmenliğin size verdiği hazdan ve sahip olduğunuz iç motivasyondan bahsedin. Dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biri de paradan ve idarenin desteklerinden kesinlikle bahsetmeyin. Bu yönde ikinci bir soru yöneltilse bile bun bir gönül işi olduğunu severek yapan bir insanın zaten kendi kendini motive edebileceğini söyleyin.

 Soru 7: 5 ya da 10 Yıl Sonra Kendinizi Nerede Görüyorsunuz? Neden Sorulur?

 En klasik fakat en ölümcül sorulardan bir tanesidir. Mülakatlarda en çok sorulardandır. Sinir bozucu bir soru olsa da mutlaka çok dikkatli cevap vermelisiniz. Çünkü bu da bir tuzak… Tavsiye Cevap: Farklı hedefleriniz olsa da öğretmenlik dışına pek çıkmamaya çalışın. Çıksanız bile bunu bir şekilde eğitimle ilişkilendirin. Bu soruda, öğretmenlik yaparken ayrıca iyi bir “öğrenci” de olacağınızı, öğretirken öğrenmeye devam edeceğinizi ve kendinizi sürekli geliştireceğinizi vurgulamayı unutmayın. 

ipnot: Sevgili öğretmen arkadaşım. Bu yazıda sana mülakatta karşılaşabileceğin bazı “tuzak” soruları derlemeye çalıştım. Bu sorular sıradan sorular olarak gözükse de adayla ilgili tüm noktaları aydınlığa kavuşturacak özellikler taşımaktadırlar. Fakat şunu unutma ki; Mülakattan başarıyla ayrılman büyük oranda duruşuna, kendine güvenmene ve biraz da ağzının laf yapmasına bağlıdır.  Onur TEKİN

BUNUN GİBİ 2016 MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.