Öğretmenlere tacizden, müdüre 5 yıl hapis

Öğretmenlere tacizden, müdüre 5 yıl hapis

İstanbul Moda'da bulunan bir ilköğretim okulunda, iki öğretmene yönelik okulda, yolda, hatta seminerde bile süren taciz skandalı, 2008'de Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusu ile açığa çıktı.

 

 Cinsel taciz, cinsel saldırı ve tehdit suçlarıyla yargılanan müdür 5 yıl hapis cezası aldı. Avukatları Ersel Oraner aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan biri evli, diğeri bekâr iki öğretmenin ifadeleri, inanılmaz tacizleri gözler önüne serdi.

'ÇORAPLARIN NE GÜZEL...'

Tacize uğrayan öğretmenlerden S.T., okul müdürünün tacizleri nedeniyle görev yapamayacak duruma geldiğini belirterek, şunları anlattı: "Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığımız başvurudan sonuç alamayınca, son çare olarak savcılığa başvurduk. Mehmet Tosun adlı okul müdürünün sözlü olarak başlayan tacizleri, fiziksel tacize kadar ulaştı. 'Çok güzelsin, böyle boş dolaşma, arada bir odama gel', 'Sen neden evlenmiyorsun, yalnızlık zor değil mi? Kadın dediğin dışarıda hanımefendi, evde hamarat, yatakta o.... olmalıdır' gibi şeyler söylüyordu. Bir gün odasına çağırarak, tüm vücuduyla bana yaslanıp, 'Senin sicil amirinim bir düğmeye basmamla seni süründürürüm' dedi. Bir gün odasında giydiğim pantolonu göstererek, 'Kadife mi, kot mu?' diye sordu ve bir anda kasıklarımı tuttu. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde yapılacak bir seminerde yanıma oturdu ve bacaklarını açıp, benim bacaklarıma dokundurdu. Başka bir koltuğa geçtim. Yine yanıma oturup, aynı hareketleri tekrarladı. Seminerin son günü ise okula doğru yürürken kolumdan çekip, 'Hadi seninle adaya gidelim. Sana orada yemek ısmarlarım' diyerek, beni zorla otobüse bindirmek istedi. İlerleyen günlerde de sözlü ve fiziksel tacizler devam etti. Etek giydiğimde yanıma gelip, 'Çorapların ne güzel görünüyor, çok güzelsin' gibi sözler söylüyor veya bir bahaneyle bana dokunmaya çalışıyordu."

'BENİ ODASINA KİLİTLEDİ'

Evli ve iki çocuk annesi olan diğer öğretmen P.U. ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Beni odasına çağırdı ve insanın her şeyi eşiyle paylaşmaması gerektiğini, söyledikten sonra bana, 'Sende seks filmi var mı? Varsa getir de birlikte izleyelim' dedi. Bunun üzerine bende elimde bulunan evrakları yüzüne atarak odadan çıktım ve durumu müdür yardımcısına anlattım. Bir gün derste tansiyon düşmesi sonucu baygınlık geçirdim. Bir öğretmen ve müdür yardımcısı beni müdürün odasına götürdü. Müdür bey, her iki öğretmen arkadaşı da odadan çıkartıp, kapıyı arkadan kilitleyerek, bana koltukta uzanmam için baskı yaptı. Karşı koyamayacak durumda olmamı fırsat bilerek, bazı özel noktalara dokundu. Bu sırada kapı dışarıdan vurulduysa da kapıyı açmadı. Ne zaman teneffüs zili çaldı, o zaman kapının kilidini açıp, yerine oturdu."

MÜDÜR YARDIMCISI DOĞRULADI

Mahkemede tanıklık yapan okul müdür yardımcısı T.Ş. de bu ifadeyi doğruladı. Tacizle suçlanan okul müdürü Mehmet Tosun ise suçlamaları kabul etmedi ve kendisine komplo kurulduğunu iddia etti. Mahkeme 4 yıl süren yargılama sonucunda, müdür Tosun'u toplam 5 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

Rapor: Travma sonrası stres bozukluğu

İstanbul Adli Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fidancı'nın yapılan başvuru üzerine hazırladığı raporda şu tespitler yer aldı: "Saptanan bulgular, travmatik bir deneyim olduğunu kuvvetle düşündürüyor ve travma sonrası stres bozukluğu ile majör depresyon yaşanmış. Bu bulgular, iş yerinde psikolojik şiddet ve cinsel taciz öyküsü ile yüksek düzeyde uyumlu. Bu durum, her iki öğretmenin de sağlıklarının ve algılama yeteneklerinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilemeyecek düzeyde bozulmasına yol açmıştır."SABAH

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.