ON BİNLERCE ÖĞRETMENE SORUŞTURMA VE CEZA

ON BİNLERCE ÖĞRETMENE SORUŞTURMA VE CEZA

ON BİNLERCE ÖĞRETMENE SORUŞTURMA VE CEZA

Yasal olmadığı halde özellikle bazı ilkokullarda süren ‘sınıf anneliği’ uygulamasına velileri isyan etti. Ankara’da iki okulda sınıf annelerinin öğretmene son model telefon gibi pahalı hediye alma yarışında olduklarını, para veremeyenleri deşifre ettiklerini, hatta sınav kâğıtlarını okuduklarını iddia eden veliler imza topladı. Milli Eğitim Bakanlığı, şikâyetler üzerine soruşturma başlattı.

MEVZUATTA yer almamasına rağmen ‘sınıf anneliği’, ‘gönüllü veli’, ‘sınıf temsilci velisi’ gibi adlarla özellikle ilkokullarda devam eden uygulama tepkilere neden oldu. Ankara’nın Keçiören ilçesinde İhsan-Selatın Aras İlkokulu ve Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu velileri, alışveriş merkezlerini, okulları gezerek tüm Türkiye’de uygulamanın kaldırılması amacıyla 200 imza topladı. İmzalar sadece iki okulun velilerinden değil, uygulamadan rahatsız olanlardan da geldi. İki okul hakkında soruşturma, 23 Şubat’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) talimatıyla Ankara  İl Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Ankara İl Milli EğitimMüdür Yardımcısı Hüseyin Baltutar, ilin görevlendirdiği müfettişler tarafından inceleme ve soruşturmanın yürütüldüğünü, henüz tamamlanmadığını belirtti.

BAKANLIK UYARMIŞTI

MEB, 2011’de 81 ile yazdığı yazıyla “Sınıf anneleri oluşturmayın” uyarısı yapmış, “Bazı okullarımızda sınıf anneleri adı altında velilerden görevlendirmeler yapıldığı, görevlendirilen bu kişilerin sınıfın çeşitli ihtiyaçları için velilerden aidat adı altında paralar topladığı, ders araç-gereci temini yönünde faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman derslere müdahil oldukları dile getirilmektedir” demişti. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün uygulamayla ilgili 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilmek üzere yeni bir uyarı yazısı hazırladığı öğrenildi. Sınıf anneliği uygulamasının olmadığı, yeniden okullara hatırlatılacak. Hazırlanan geniş çerçeveli yazıda, etik değerlerin üzerinde durulacak ve okul yönetimleri uyarılacak.

KULÜPLE KARIŞTIRIYORLAR

İhsan-Selatın Aras İlkokulu’ndan herhangi bir yetkiliye ulaşılamazken, Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu Okul Müdürü  Şaban Yılmaz, “Okulumuzdasınıf annesi uygulaması yok. MEB’in yönetmeliğinde de böyle bir uygulama bulunmuyor. Şikayetçi veliler, sosyal etkinlikler kulübümüzün yaptığı faaliyetlerle karıştırıyor olabilir” dedi.

WHATSAPP’TA DEŞİFRE

Veli iddiaları ise şöyle:

“Sınıf annesi, WhatsApp’ta kurduğu gruba, Öğretmenler Günü nedeniyle hediye ve pasta için para toplanacağını yazdı. Kendisine, özel mesaj atıp katılamayacağımı  söyledim. Mesajımı,grupta deşifre etti. Oğlum iki hafta okula gitmedi. Çocuklar, ‘Senin paran yok mu?’ diye alay ediyorlar. Yasal olmayan bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz. Her sınıf annesi, diğeriyle güç yarışına giriyor. Bir sınıfta öğretmene IPhone 7 alındı. Çocuklarımız akşam, ‘Onun annesi hep sınıfta, sen neden gelmiyorsun?’diyor. Bazı çocuklar hakkında, psikolojisi bozuk dedikodusu çıkarıyorlar. Bir arkadaşımız bu nedenle çocuğunu psikoloğa götürdü. Hatta sınav kağıtlarını bile onlar okuyor.” hürriyt

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.