Örgütün yeni lideriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya

Örgütün yeni lideriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya

Daha önce öldürüldüğüne ilişkin pek çok haber yayınlanan, ancak her defasında doğrulanamayan DAEŞ lideri Bağdadi’nin öldüğü açıklandı. Örgütün yeni lideriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı

Daha önce öldürüldüğüne ilişkin pek çok haber yayınlanan, ancak her defasında doğrulanamayan DAEŞ lideri Bağdadi’nin öldüğü açıklandı. Bu kez açıklamayı bizzat ABD Başkanı Trump yaparken, Türkiye de, operasyondan haberdar olduğunu bildirdi. Newsweek ise örgütün yeni lideriyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı.
1
Bugüne kadar akıbeti konusunda çelişkili haberler çıkan, öldüğüne ilişkin bilgiler doğrulanamayan DAEŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin, öldüğü bildirildi. Bu kez açıklamayı bizzat, ABD Başkanı Donald Trump yaparken, Türkiye de, operasyondan bilgi sahibi olduğunu bildirdi.


Öncelikle Twitter hesabından dün “Biraz önce çok büyük bir şey oldu” mesajını paylaşan, ardından da bir basın açıklaması yapacağı belirtilen Trump, olayı canlı yayında duyurdu. Beyaz Saray’dan canlı yayında açıklamayı yapan Trump, ABD’nin elde ettiği istihbarat sonucu Bağdadi’ye yönelik bir operasyon düzenlendiğini ve DAEŞ liderinin operasyon sırasında intihar yeleğiyle kendisini patlatarak öldüğünü söyledi. ABD Başkanı, operasyondan 15 dakika sonra yapılan DNA testinde, ölen kişinin Bağdadi olduğunun doğrulandığını da belirtti.

Üç gündür olası operasyona dair bilgi sahibi olduğunu, Bağdadi’nin yerinin tespit edilmesi için de üç yıldır çalışıldığını kaydeden Trump, operasyon sırasında ABD tarafından kimsenin hayatını kaybetmediğini, sadece bir köpeklerinin yaralandığını duyurdu. Operasyonun iki hafta önce başladığını belirten Trump, sonraki gelişmeleri “Onu belli bir yerde bulacağımızın farkındaydık. Çok iyi insanlarla birlikte çalıştık. Oldukça zeki insanlardı. Çok hızlı bir şekilde yer değiştiriyordu ve elinde çok yüksek miktarda nakit vardı. Ona göre plan yapmanız gerekiyordu. En sonunda teyit aldık ve oraya da giriş yaptığımızda çok fazla saldırıyla karşılaştılar” şeklinde özetledi.
Son dakika Bağdadinin yerine o geçecek4
‘Bu daha önemli’
Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’i öldürdüklerini anımsatan Trump, “Masum insanlara zulmeden ve öldüren teröristler asla rahat uyumamalı. Onları tamamen yok edeceğiz. Vahşi canavarlar kaderlerinden ve Tanrı’nın hükmünden kaçamayacaklardır” diye konuştu. Bu olayın, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinden daha önemli olduğunu savunan Trump, bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’e ilişkin “uzun ve yakışıklı” nitelemelerini yaptı.


Operasyon sırasında Bağdadi’nin çıkmaz bir tünele girdiğini belirten Trump, “Tünelin sonuna vardığında, kendisi üzerindeki bombalı yeleği ve üç çocuğu patlatarak intihar etti. Tünel daha sonra yok edildi ve yapılan incelemeler sonucunda ölen kişinin Bağdadi olduğunu anladık” diye konuştu. Trump, yaklaşık iki saat boyunca Bağdadi’nin bulunduğu bölgede olduklarını belirtirken “Sürekli panik halindeydi ve korkuyordu... Ağlayarak, çığlık atarak, bir köpek ve korkak gibi öldü, kendisiyle beraber olan üç çocuğunun da ölümüne yol açtı. Bütün dünyanın nasıl öldüğünü bilmesi gerek... Bağdadi’nin yok edilmesi, ABD’nin terörist liderlerini yıkmaya yönelik kararlılığını göstermektedir” diye konuştu.

Türkiye’ye teşekkür
Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte operasyonu bir film gibi izlediğini de anlatan ABD Başkanı Trump, “O bölgeyi ve o bölgedeki tünelleri biliyorduk. Bağdadi’nin girdiği tünelin çıkışı olmadığını biliyorduk. 8 helikopterle iniş gerçekleştirdik. Bağdadi’nin bulunduğu binanın ana kapısı kullanılmadı. Bir film izlemek gibiydi. Tehlikeli olan kısım, yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Son derece tehlikeli topraklar burası” ifadelerini kullandı.

İstihbaratın tam olarak nereden geldiğini açıklamayan Trump, operasyon nedeniyle Rusya, Suriye, Türkiye ve Irak’a teşekkür ettiğini söyledi. Trump, Türkiye’nin operasyondaki rolüyle ilgili olarak da, “Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu. (Onlara ait) Hava sahasında da uçtuk. Onlar (Türkiye) harikaydı, hiç sorun  olmadı... En tehlikeli kısım, oraya gidebilmek ve oradan çıkabilmekti. Yerel kişiler tarafından saldırılar oldu ancak bununla başa çıkıldı” diye konuştu. Rusya’ya da bilgi verdiklerini anımsatan Donald Trump, “Ruslar neden geldiğimizi bilmiyorlardı, onlara ‘Mutlu olacaksınız’ dedik. Onlar da ‘Bize söylediğiniz için çok teşekkür ederiz’ dediler. Onların kontrolünde olan bölgeden geçeceğimizi biliyorlardı. Ancak neden girdiğimizi bilmiyorlardı” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.