Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert “ANKARA KONUŞUYOR” Programına katıldı

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert “ANKARA KONUŞUYOR” Programına katıldı

Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, sağlık çalışanlarının sorunlarını KONTV ekranlarından Gazeteci Çetin Altan’ın hazırlayıp sunduğu “ANKARA KONUŞUYOR” Programına katıldı

İŞTE CANLI YAYINDA GENEL BAŞKANIN AÇIKLAMALARINI NOKTASINA VİRGÜLÜNE DOKUNMADAN SİZLERE SUNUYORUZ

Son zamanlarda kamu çerçeve Protokolü imza altına alındı. Hem Hak-İş ve Türk-İş tarafından ortaklaşa hükümet nezdinde görüşmeler yapıldı. Gerçekten yapılan bu Kamu Çerçeve Protokolü çalışanlarımızı memnun etmiştir. Birileri bu işe çomak soksa dahi gerçekten 696 KHKdan kadroya geçen arkadaşlarımız özellikle bu süreçte daha farklı yararlanmışlardır.

Özellikle geçmiş dönemlerde taşeron firmalar üzerinde çalışanların aldıkları ücretler ortadaydı. Bu sürece nasıl gelindi ve bu sürece nasıl dahil olundu, yapılan kamu çerçeve ile birlikte Sağlık Bakanlığında yaklaşık 175 bin üyemizi kapsayacak, bu kamu çerçevede aldığımız hakları da mevcut sözleşmeye monte ederek güzel bir çalışma oldu.

Sahada aldığımız izlenimler bu noktada çalışanlarımızı memnun etmiştir ama 15 gün sonra yani Toplu sözleşme bittikten sonra Sağlık Bakanlığımız işçi çalışma esasları altında bir yazı gönderdi.

Bu yazıda da özellikle 3lü vardiya sistemine geçilmesi ve dolayısıyla gece farkının ödenmemesi noktasında bu yazıya istinaden sahada müthiş bir tepki ile karşılandı ama biz önce sendikal anlamda şuna bakıyoruz, elbette ki bazı uygulamalar haksız olabilir yanlış olabilir yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir sendikal anlamda bizim ilk önce diyalog yoluyla bu işi çözüme kavuşturmamız lazım.

Yoksa gidip orada işçiyi toplayıp eylem yapalım, şunu yapalım, bunu yapalım anlayışından ziyade, önce diyalog yollarını deneyeceğiz, ikili görüşmeleri sağlayacağız ve akabinde çözemediğimiz nokta varsa yargı yolu ile bu iş çözümlenecek. 

Allaha şükür biz bu yazıya istinaden ilk tepkimizi cevap vererek gösterdik ve dedik ki bu yazı Toplu İş Sözleşme kurallarına aykırıdır, dedik. Şunu da arkadaşlarımızın bilmesi lazım 3lü vardiya sistemi zaten toplu sözleşmede yok ama işveren kanunen istediği zamanda üçlü, ikili vardiya yapma hakkına sahiptir.

Biz bu mevcut var olan sistem içerisinde eleman yetersizliği varken 3lü vardiyaya geçmesi gerçekten sahada müthiş bir olumsuz hava estirdi. Sağolsunlar biz görüşmelerimizi alttan başlayarak üst mercilere kadar taşımaya çalıştık, onlar da olumlu baktılar ve hatta İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz bu konu ile ilgili bakanlığa bir görüş yazısı sundu. Bakanlığımızda geçen hafta itibariyle yazıyı pazartesi günü göndermiş oldu ve 2li ve 3lü vardiyaya geçebilirsiniz dendi.

Bu emsal yazıdır aslında.. Tüm Türkiyede ki sağlık müdürlüklerinde emsal teşkil edecek bir yazıdır. Hatta kurumlardan şu denilebilir, bu görüş sadece İstanbula ait, işte beni ilgilendirmez diyebilirler ama görüşmelerimizde hangi kurum bakanlığa bu görüşü sunarsa aynı görüş verilecektir.


Belki bu bürokratik açıdan yazışmalar neticesinde zamanı geciktirebilir ama bir an önce çözüme kavuşturulması ve bu konuda da bakanlığın attığı adımdan dolayı da teşekkür ediyorum.

Burada anlaşamadığımız tek bir nokta gece zammı ile alakalı Bakanlık farklı düşünüyor, biz farklı düşünüyoruz. Sonuçta elbetteki bir insanın 7.5 saatten fazla çalışması kanunen mümkün değil ama çalıştırıyorsan ve 11 saatten fazla o 3 saatlik gece çalışma farkını alacaklardır.

TİSTE %35LİK GECE ÇALIŞMA FARKI FARKI VAR

Bakanlık ta böyle yazıyor ama burada bizim toplu iş sözleşmemizde var olan yüzde 35lik gece çalışma farkı var.

Eğer bir işçimiz gece çalışıyorsa, örneğin ambulans sürücümüz, yoğun bakımdaki, acildeki çalışanlarımız, temizlikten tut orada görev yapan güvenlik görevlilerine kadar gece çalışmaya denk geliyorsa kanun diyor ki 20.00 ile 06.00 saatleri arasında ki çalışma gece dönemi çalışmadır. Bunun da toplu sözleşmede karşılığı %35 farklı ödenmek suretiyledir.

Bakanlık burada farklı bir düşünce ile bunu normal 45 saatlik çalışma içerisinde değerlendireceksin diyor, elbetteki bir farklılık varsa onu ben ödüyeyim diyor, fazla mesai varsa onu ödeyeyim diyor ama buradaki gece çalışmasını 45 saat içerisinde değerlendireceksin. Bunu biz aykırı buluyoruz ve bu konuda da görüşmelerimizi yapıyoruz. 

TİS GECİKTİ AMA NEDEN?

Yani olumsuz bir hava yok ve dışarıda birilerinin algı oluşturarak, ben buradan da seslenmek istiyorum arkadaşlara toplu iş sözleşmesinin 20 gün gecikmesi aslında buradan kaynaklanıyor. Ben yetkili sendika olarak, yöneticiler olarak bana gelen sağlık bakanlığından yüzde 35i 10a çekin diye bir teklif gelmeden, TÜHİS ile yaptığımız toplu iş sözleşmesinde, oradan bana bir teklif gelmeden maalesef bazı sendikaların gruplarında, Öz Sağlık-İş sendikası yüzde 35i yüzde 10a çekecek şeklinde algı oluşturmaya başladılar

. O zaman ben şunu diyorum! Benim haricimde birileri farklı bir şey mi yapıyor? Yetkili sendika olarak bana gelen bir teklif yok, ama bunu masada da görmüş olduk, bakanlık ve TÜHİS yüzde 35i, yüzde 10a çekmek için ciddi manada yaptırım uygulamak için mücadele ettiler. 

Biz de sendikal anlamda dedik ki! Kardeşim, yüzde 35i değil yüzde 10a çekmek, 1 kuruş dahi alınmış bir hakkı geriye getirecek, asla bizden böyle bir şey bekleyemezsiniz. Gerekirse biz hukuki süreçte ne varsa bütün hukuksal yolları deneriz.

Allaha hamdolsun orada önemli bir mücadele verildi ve bu yüzde 35lik zam olarak yansıyan gece dönemi zammını korumaya çalıştık ve bu şekilde devam ediyor. Bakanlık böyle bir yazı ile yola koyuldu ama ben bu işin çözülmeyeceğine de ihtimal vermiyorum.

Çözülecektir ve yine diyaloglarımızı, iş birliği görüşmelerimizi hem genel müdürlüğümüz nezdinde, hem daire başkanları nezdinde hatta bakanlık üst düzey nezdinde de bu görüşmelerimizi yapıyoruz. Şunu da ifade edeyim bütün hastane çalışanlarımız gece çalışmıyor, hepsi çalışsa diyeceğim ki hakikaten maliyet olarak çok yüksek, vardiya sisteminde gece denk gelen dönemlerde belli bir çalışan sayısı var. 
 

Memurlarda ise sıkıntı yok. Örneğin memur olan ambulans sürücüsü arkadaşlarımız 24-72 çalışırken problem yok, ama işçi kesiminde problem var ve bu yasaya aykırı diyor.

İnsanın 24 saat sürücülük yapması zordur diyor, o zaman sormazlarmı ki eğer fiziken zorsa memur arkadaşlarımız 24 saat nasıl çalışıyor? Ya onların çalışma esaslarını bizim sisteme getirip aynı uygulama devam etsin, aynı işyerindeki memur ambulans sürücüsü arkadaşımızda, işçi ambulans sürücüsü arkadaşımızda aynı yemeği yiyor, aynı işi yapıyor.

Birine bu hak varken diğerine olmaması da bir garip durum. Bunu da kanuni yollarla düzenlememiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili de biz diyalog yoluyla yine Pazartesi günü itibariyle daire başkanlığımızın yazısıyla birlikte bu vardiya sistemine yönelik şu anda eski sisteme tekrar geri dönüldü.

Gece çalışması ile alakalı da inşallah görüşmelerimiz devam ediyor ve kısa zamanda da bu işi bakanlık yetkilileri ile de görüştüğümüzde çözeceğimize inanıyorum. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.