Polis ve Jandarmalara 1. kademeye Çıkabilecek

Polis ve Jandarmalara 1. kademeye Çıkabilecek

TBMM Milli Savunma Komisyonunda dün kabul edilen Askerlik Yasa Tasarısında yapılan değişiklikle, polislere de 1inci derecenin son kademesine kadar yükselebilme olanağı sağlandı

.Uzman jandarmalara da 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükselme olanağı getirildi. Yıpranma tazminatından yararlanmaları da sağlanan uzman jandarmalardan 2 yıllık yüksekokulu tamamlayanlara bir kademe, 3 yıllık yüksek öğrenimini tamamlayanlara 2 kademe, 4 veya daha fazla süreli yükseköğrenimi tamamlayanlara ise 1 derece verilecek. Uzman jandarmalar için uygulanacak azami ek gösterge rakamı 2 bin 200 olacak.

* Tasarıda yapılan değişiklikle askeri hastanelerden sivil hastaların yararlanma oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı, Genelkurmay Başkanlığı’na da sivillerin askeri hastanelerden yararlanmadaki oranını yüzde 10 artırma yetkisi tanındı.

‘Bedelli’ hakkına da ayarmehmet.jpg

* Temel askerlik eğitimi yapmış olup da ilgili yasadaki yurtdışında bulunma süresini tamamlayamadığı, yurtiçinde bulunanlar için de taksidini ödeyemediği için bedelli hakkından yararlanamayanların da bedelli kapsamına alınması da komisyonda kabul edilen bir önergeyle tasarıya eklendi.

Zorunlu hizmet 10 yıla indi

* Fakülte ya da yüksekokul bitiren kadın ve erkeklere muvazzaf subay olabilme yolunu açan, muvazzaf subay ve astsubayların zorunlu hizmet sürelerini 15 yıldan 10 yıla indiren tasarı, Genelkurmay Başkanı’nın 10 sözleşmeli danışman çalıştırabilmesine de olanak tanıyor. Tasarı, subaylığa atananların askeri eğitimin ardından 1 yıllık deneme süresine tabi tutulmalarını da öngörüyor. Eğitimde başarısız olanlar ve TSK’ya uyum sağlayamayanların TSK ile ilişikleri kesilecek. Devletin bu sürede yaptığı masraflar, kanuni faizleriyle birlikte kendilerinden tahsil edilecek.

Askerlik muayenesi aile hekimine

* Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın komisyona verdiği bilgiye göre, tasarıyla ilk yoklama ve yedeklik yoklaması kaldırılıyor. Yükümlüler, askerlik muayenesini, aile hekimlerine ücretsiz yaptırabilecek. Yoklama süresi, yaklaşık 14 aya yayılarak, yoklama kaçağı sayısının azaltılması amaçlanıyor. Fakülte ve yüksekokul öğrencilerinin askerlik ertelemesi koşullarından, okula devam ve 2 yıl üst üste sınıfta kalmama şartı kaldırılıyor.hüriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.