PRİM GÜNÜ EKSİK OLANA FIRSAT

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANA FIRSAT

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANA FIRSAT

Çalışan yaşlandığında kendisini ailesini rahat ettirebilmek için çalışma hayatı süresinde emeklilik başvurularında bulunur. Emeklilik başvurusu yaptığı kurum tarafından da sosyal güvence altına alınırlar. Hepimizin bildiği gibi de çalışma hayatı boyunca emeklilik hayalleri kurulur. Çalışanlar ne zaman emekli olurum sorusunu sürekli kendilerine sorarlar. Emeklilik hesaplama yapmayı bilmeleri için de bağlı olduğu kurumun emeklilik şartlarını bilmeleri gerekir. Kurumların emeklilik şartları şunlardır:
– Tamamlaması gereken sigortalılık süresinin bitmesi
– Tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısının doldurulması
– Tamamlanması gereken yaşın dolması
Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi 5510 sayılı kanun kapsamında zaman zaman yapılan düzenlemelerle çalışanların sağlık ve emeklilik planlaması yapılıyor. Peki prim ödeme gün sayısı eksik olanlar ne yapacak? 

2015’te çıkartılan torba kanun ile 12 ay ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanlara önemli bir imkan getirilmişti. Bu kişilerin borçları silinmiş ve bu dönemlere ilişkin hizmetleri dondurulmuştu. Emeklilik için prime ihtiyaç duyanlar, dondurulan bu hizmet günlerini yeniden canlandırarak emeklilik hesabına katabiliyor. Bu işlem için hak sahiplerinin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekiyor. Burada ihya işlemi yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli nokta şu; 

Bu başvuru sonrasında ödeme tutarı hesaplanıp tebliğ ediliyor. Ödemenin 3 ay içinde yapılması gerekiyor. Ödeme yapıldığında, bu süreler mevcut primlere ekleniyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu, durdurulan sürenin tamamının ödenme zorunluluğunun olması. Borcu olduğu için prim günleri dondurulan Bağ- Kur’lular dikkat! Emeklilik için ihtiyacınız olduğunda bu primleri yeniden canlandırabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.