ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI NASIL MALULEN EMEKLİ OLUR?

ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI NASIL MALULEN EMEKLİ OLUR?

ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI NASIL MALULEN EMEKLİ OLUR?

Takipçilerimiz tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biriside şeker ve tansiyon hastalarına sağlanan maluliyet. Bu hastalıkların maluliyet kapsamına girebilmesi için belirli kriterlere uyması gerekiyor.

Bir örnekle açıklayacak olursak;

Soru: SSK girişim 1996. 6180 gün prim ödemem var. Şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim? Emekli olursam, ne kadar maaş alabilirim? Brüt ücretim 3 bin beş yüz lira

Cevap: Malulen emekli olmak için; en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Burada önemli olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından almış olduğunuz raporun yüzdesi. 10 yıldan fazla sigortalılık süreniz ve 1800 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğradığınıza dair rapor alabilirseniz ve rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse, malulen emekli olabilirsiniz. Emekli aylığını, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayınız belirliyor. Prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü; 2000’den önce ödenen, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Emekli aylığınız bu verilere göre değişir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.