Sendikalı işçilere ilk 6 ay için %24 zam

Sendikalı işçilere ilk 6 ay için %24 zam

Sendikalı işçilere ilk 6 ay için %24 zam

Sendikalı İşçilere yüzde 24 zam

EMİS ile sözleşme imzalayan Birleşik Metal İş üyeleri ilk altı ay için yüzde 24 zam aldı. Başkan Serdaroğlu, “Güçlü örgütlülükle iyi bir sözleşme mümkün” dedi.

İLK 6 AY İÇİN %24 ZAM

Ülkedeki kriz koşulları günden günde ağırlaşır ve çalışanlar işsizlikte tehdit edilirken, metal işkolunda çalışanlar açısından iyi bir sözleşme haberi geldi. Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile iki yıllık imzalanan sözleşmelerde sendika üyesi metal işçisi ilk altı ay için yüzde 24 zam aldı. Gerçi metal işkolunda geçen yıl yapılan sözleşmeler için de ‘yüz yılın sözleşmesi’ değerlendirmeleri yapılmıştı. Ancak o zaman ülkede bu yılki gibi bir kriz ortamı yoktu.

YÜZDE 10 REFAH PAYI

Birleşik Metal İş’in başkanı Andan Serdaroğlu’na yapılan sözleşmelerin ayrıntılarını ve nasıl olabildiğini sorduk. Sözleşmelerin ekim sonunda tamamlandığını ancak eylülden itibaren geçerli olduğunu bilgisini veren Serdaroğlu, altı aylık zamlar istendiği için, altı aylık enflasyonun baz alındığını, böyle olunca da işçilerin ortalama enflasyon üzerine yüzde 10 civarında refah payı almış olduklarını anlattı.


İŞÇİ İSTEDİ

Eylülde enflasyonun yüzde 10.35 olduğunu belirten Serdaroğlu, dört ay sonra alınacak ikinci altı ay zamlarında da yaklaşık yüzde 16’lık bir fark olacağını dile getirdi.

“Fabrikalarda, işyerlerinde iyi ve güçlü bir sendikal örgüt, sendikalarda da tarihsel bir sınıf bilinci olunca, böyle sözleşmeler mümkün” diyen Serdaroğlu, işçinin durumunu, emeğini, çalışmasını işverene doğru bir şekilde anlattıklarını söyledi. İşçiye yalnız iyi zamanlarda değil, insaların da kurumların da içlerine kapanadığı zor dönemlerde de umut vermek gerektiğini anlatan Serdaroğlu, güçlü bir örgtülenme ile lomomotif olunabileceğinin altını çizdi.

Serdaroğlu, grevlerini erteleyen hükümeti tazminatı mahkûm ettiklerini, hesaplarına yatan 53 bin lirayı da grev fonuna aktardıklarını sözlerine ekledi.

EMİS’e bağlı 15 fabrikada 3 bin işçi var

-Metal işkolunda 1 milyon 583 bin kişi çalışıyor. Yaklaşık 287 bini sendika üyesi.

-Türkiye’de sendikalaşma oranı yüzde 12.6 iken metalde sendikal örgütlülük yüzde 18.

-Toplu sözleşmeden yararlanan toplam işçi sayısı yaklaşık 900 bin iken, sadece MESS’le yapılan grup toplu sözleşmesinden 130 bin işçi yararlanıyor.

-EMİS ile sendikamız arasında 4 işletme için yapılan toplu sözleşmeler 23 Ekim 2018’de imzalandı.

-EMİS İşletmelerine bağlı 15 fabrikada Birleşik Metal İş üyesi yaklaşık 3 bin işçi çalışıyor.

-Yapılan anlaşma ile, ücretlerde ilk 6 aylık dönem için yüzde 24 ücret artışı yapıldı. Bu oran ortalamada net 900 lira zam anlamına geliyor.

-İkinci ve dördüncü altışar aylarda enflasyon oranında ücret artışı yapılırken, ücret zamları üçüncü altı aylık dönemde enflasyon artı 2 puan şeklinde uygulanacak.

-Sosyal haklarda sözleşmenin birinci yılında yüzde 35 oranında artış yapıldı.

-DELPHİ işyerinde 1000 kişi çalışıyor. Yapılan toplu sözleşme ile ilk 6 aylık dönem için ortalamada net 830 TL ücret artışı sağlandı. 6 aylık dönem için alınan bu tutar yüzde 25,5 oranında zamma denk geliyor.

-MAHLE Motor’da toplu sözleşme ile ortalamada net 900 TL ücret artışı sağlandı.

Kaynak : Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.