Sertab Erener'in Eurovision gecesi itirafı

Sertab Erener'in Eurovision gecesi itirafı

Sertab Erener'in Eurovision gecesi itirafı

Sertab Erener'in 2003 yılındaki Eurovision zaferinin üzerinden tam 17 yıl geçti. Dile kolay. Sertab Erener, o geceye dair enteresan itiraflarda bulunmuş. Peki 24 Mayıs 2003 gecesi tam olarak neler yaşandı? Sertab Erener'in Eurovision gecesi itirafı neden önemli?

 


İlk defa o kadar iddialıydık
24 Mayıs 2003 birçoğumuz için unutulmaz bir gündü, akşamdı, geceydi... Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na belki de ilk kez çok iddialı bir şarkı ve isimle katılmıştık. İlk defa ulusal bir eleme birincisi değil, Eurovision için hazırlanan İngilizce bir şarkıyla, iddialı bir koreografiyle yarışmaya katılmıştık.


Rakipleri çok güçlüydü
26 ülkenin yarıştığı büyük final gecesinde iddialı rakipler de vardı. Belçikalı folk grubu Urban Trad grubu 'yapay dil'le söyledikleri 'Sanomi'yle dikkat çekiyordu. Keza Rusya'yı da o dönemde dünyayı 'All The Things She Said' şarkısıyla kasıp kavuran t.A.T.u. grubu temsil ediyordu.


Son saniye golüyle birinci olmuştu
Sertab Erener, bileğinin hakkıyla müthiş bir birincilik kazandırdı Türkiye'ye. Bu zaferi büyük bir coşkuya dönüştüren şey de Slovenya'ydı elbette. Son saniyede belli olmuştu kazanan. Sertab Erener ufak bir farkla son saniye golü atarak rakiplerini geçmeyi başarmıştı.


"Hep 'Bu bir konser" diye rahatlamaya çalıştım"
Erener, 24 Mayıs 2003 tarihine dönmüş, o geceyi anlatmış. Dile kolay, tam 17 yıl geçti bu büyük coşkunun üzerinden. "İlk provada heyecandan elimiz ayağımız titredi. Kendimi hep 'Bu bir konser' diye rahatlatmaya çalıştım" demiş. Profesyonel bir şarkıcı olmanın avantajı işte tam olarak burada devreye giriyor. Profesyonel olmanın ön koşulu psikolojik olarak da her daim güçlü olmak, heyecan ve kaygıyı kontrol altında tutmak...


"Bir ara umudumu kaybettim"
Erener'in en çarpıcı lafı ise şu: "Hep tam tersi olur ya, bizi favori göstermeye başladıkları zaman "Acaba birinci olamayacak mıyız?" dedim. Bir ara umudumu kaybettim. Sıralamada aşağılara inmiştik çünkü..."


Bir ara üçüncü sıraya gerilemiştik
Yıllarca hep merak etmiştim bu kısmı. Rahatladım. Sadece Sertab değil hepimiz hayal kırıklığı yaşamaya başlamıştık çünkü oylama esnasında. Bir anda önde giderken Belçika ve Rusya'nın ataklarıyla üçüncü sıraya gerilemiştik çünkü.


Sertab da "Olmayacak galiba" demiş
İşte o anlarda Sertab Erener'in ne düşündüğünü, ne hissettiğini yıllarca merak etmiştim. O heyecan dolu anda gerçekten "Olmayacak" demiş miydi? Evet, demiş. Yani kendisine ve şarkısına güvense de gidişatın onu negatif etkilemesine izin vermiş.


Tam ümitlerin solduğu anda...
Peki ya sonuç? Tam ümitlerin solduğu anlarda bir mucize gerçekleşmiş. İşte bu durum da bana çok fazla gerçekçi geliyor. Hangimiz bu duyguyu yaşamıyoruz? Tam "Artık yeter!" derken enteresan ve şoke eden bir şeyle karşılaşıyoruz. Hiç beklemediğimiz anda bir kapı açılıveriyor önümüze.


Mucizeler ne zaman gerçekleşir?
Sertab Erener'in Eurovision gecesi itirafı neden önemli? Umutlu olmaya dair farklı düşünmemizi sağladığı için tabii ki. Umudumuzu korumak, özellikle de Corona gibi bir süreçte hiç de kolay bir şey değil. Şu anda tüm dünya olarak aslında bir Survivor adasına düştük, bilmem ne kadar farkındayız acaba. Ama ne olursa olsun akışa güvenmek zorundayız. Mucize dediğimiz şey illa umudumuzu kaybetmeye çok yakınken gerçekleşiyor. Bu gerçeği kabullenmek lazım artık.


Doğum sancısı gibiydi!
Erener'in zaferi de böyle bir mucizeydi. Doğum sancısı gibiydi zaferi. Bu birinciliğin bu kadar efsane olmasının payı çekilen o "Birinci olacak mıyız?" çilesiydi. Kıymeti oradan geliyor. Sadece o değil hepimiz "Olmayacak galiba" demiştik. Bakın ne oldu? Oylamadaki son ülke Slovenya'nın oylarıyla hiç beklenilmedik bir anda büyük bir zafer elde ettik. Aydilge'nin şarkısındaki gibi aslında her şey... "Hayat şaşırtır bazen, "Ben bittim, ay!" derken, hiç umudun kalmamışken, bir güneş parlar bazen..." milliyet 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.