SGK Emekli Maaşı Hesaplama 2018

SGK Emekli Maaşı Hesaplama 2018

SGK Emekli Maaşı Hesaplama 2018

SGK emekli maaşı hesaplama, sosyal güvenlik kurumu güvencesi altında çalışan vatandaşların emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarının hesaplanması için kullanılan bir sistemdir.  Çalışan her kişi için emekli olma kriterleri belirli olsa da, alacakları maaş miktarı değişiklik gösterebilir. Her kuruma, her dereceye, her sicile göre farklı olarak hesaplana emekli maaşı, emekli olacakların kafasında soru işaretidir ve vatandaşlar alacakları net maaş hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.

SGK, SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR gibi birimlerin tek çatı altında toplandığı kurumun adıdır. Bu sigorta birimlerinin güvencesi ile çalışanların ve tüm emeklilerin işlemleri bu çatı altında yürütülür. Bu nedenle emekli olacak kişilerin alacakları emekli maaşlarını öğrenmek amacıyla başvuracakları kurum da SGK’dır. Emekli maaşını öğrenebilmek için geçmiş dönemler yazılı bir dilekçe verilirdi ve günlerce beklenmek zorunda kalınırdır. Ancak internetin yaygınlaşması ve gelişmesi sonucunda SGK’da bu işlemlerin kolaylıkla yapılabilmesi için bir sistem geliştirmiş ve kendi internet sitesine emekli maaşı hesaplama aracı eklemiştir. Birkaç kolay bilgi ile emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğinizi yaklaşık olarak hesaplayabileceğiniz bu araç ile dilekçe verme ve bekleme süreleri ortadan kaldırılmıştır. Bu araç sayesinde emekli maaşı hesaplama işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli maaşının hesaplanması işlemi her sigorta birimi için farklı yapılmaktadır. Çünkü her sigorta biriminde yatırılan sigorta miktarı ve diğer maaş değişkenleri farklılık göstermektedir. Sizlere sigorta birimlerine ait emekli maaşının nasıl hesaplanması gerektiği hakkında detaylı bilgi verelim;

4A yani SSK için emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır;
 
SSK için emekli maaşı hesaplama yapmak isterseniz https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine tıklamanız yeterli olacaktır. Bu adrese tıklayınca karşınıza  sayfa gelecektir;

 ilgili bölümlere, ilgili bilgileri yazmanız gerekir. T.C. kimlik numaranızı, e-devlet hizmet dökümü belgesi aracılığı ile öğrenebileceğiniz sicil numaranızı, baba adını, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve doğum tarihiniz gün ay ve yıl şeklinde girdikten sonra “Sorgula” kısmına tıklamanız yeterli olacaktır. Emekli olmak için dilekçecinizi verdiyseniz, ortalama olarak alacağınız maaş, hizmet dökümü belgenize göre, bu hesaplama aracı ile hesaplanacaktır.

4B yani BAĞ-KUR için emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır;

BAĞ-KUR için emekli maaşının ne kadar olacağını hesaplayabilmeniz iiçin öncelikle son yatırılan sigorta biriminin BAĞ-KUR olması ve emekli dilekçesinin verilmiş olması gerekir. Bu şartları taşıyorsanız https://uyg.sgk.gov.tr/WS_EMEKTAR_AYLIKGELIRHESAPLAMA4B/AylikHesaplaAction.do?dispatcherMethod=aylikHesaplaSayfa adresine tıklamanız gerekir. Bu adresten ilgili bilgileri doldurduktan sonra sorgulamanızı hemen yapabilirsiniz.

sgk tc sorgulama ekrani - SGK Emekli Maaşı Hesaplama

Yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi T.C. kimlik numaranızı, hangi kurumdan BAĞ-KUR yatırdığınızı ve ekranda yer alan güvenlik kodunu girdikten sonra “Sorgula” kısmından hesaplamanızı yapmanız yeterli olacaktır. Hesaplayabileceğiniz bu değer ortalama bir değerdir yani yaklaşık olarak alacağınız emekli maaşınız hesaplanacaktır. Eğer 5400 günü doldurduysanız ve emekli olmak için dilekçenizi verdiyseniz, alacağını aylığı net olarak bu ekrandan hesaplayabilirsiniz.

4C yani emekli sandığı için emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır;

Emekli Sandığı güvencesi ile çalışıyorsanız ve emekli olmak için gerekli şartları yerine getirdiyseniz, https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do adresini kullanarak emekli maaşı hesaplama yapabilirsiniz. Ancak Emekli Sandığı için maaşın hesaplanmasında pek çok değişken vardır. Bu değişkenler ile ilgili bilgiyi bordronuzu aldığınız yerden öğrenebilir ve maaşınızı tam olarak hesaplayabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, SGK üzerinden yapılan tüm hesaplamalar yaklaşık olarak emekli maaşınız hakkında fikir verecektir. Maaşınızın tam olarak hesaplanabilmesi için SGK müdürlüklerine dilekçe yazmanız gerekir. Ayrıca tüm kurumlardan emekli maaşınızı hesaplayabilmeniz için gerekli olan koşul; emekli olmak içi dilekçenin verilmiş olmasıdır.

Yukarıdaki adrese tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir. Bu ekran yer alan bilgileri doldurduğunuzda, emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz. Ekranda yer alan tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurmanız gerekmez.

emekli sandigi maas hesaplama - SGK Emekli Maaşı Hesaplama

SGK üzerinden yapacağınız tüm hesaplamalar, resmi belge niteliğinde değildir ve belge olarak kullanılamaz. Bu hesaplama aracı yalnızca bilgi amaçlı olarak, sizlerin merakını az da olsa gidermek için kullanılmaktadır.

Emekli maaşının nasıl hesaplanabileceği hakkında bilgi verdikten sonra emeklilik için gerekli şartlar ve belgeler hakkında da detaylı bilgi sunalım;

Hizmet dökümü belgesi nedir;

Hizmet dökümü belgesi, bağlı olduğunuz sigorta biriminden kaç yıl, ne kadar, hangi iş yerinden prim yatırıldığı gibi konularda bilgilenmenizi sağlayan, sigortanızın yatırılıp yatırılmadığını anlık olarak takip edebileceğiniz ve resmi olarak tüm özel ve kamu kurumlarında kullanabileceğiniz belge olarak adlandırılabilir.

Hizmet dökümü belgesinde hangi bilgiler yer alır;

Hizmet dökümü belgesinde çalışanların sigorta bilgileri yer alır.
Çalışılan günlerin sayısını bu belgeden öğrenebilirsiniz.
İş yerlerine giriş ve çıkış tarihlerinizi görebilirsiniz.
Sigortanızın ödenip ödenmediğini, hangi aylarda ödenmediği gibi bilgileri takip edebilirsiniz.
Çalıştığınız şirketlerin bilgilerini görebilir, hangi meslek koduyla sigortanızın yattığını görebilirsiniz.
Hizmet dökümü belgesi nerden alınır;

Bu belgeyi alabilmek için e-devlet sistemini kullanmanız gerekir. Sistemde 4A, 4B ve 4C için ayrı ayı belge alabileceğiniz uygulama bulunur. Bunu yapabilmek için öncelikle sisteme giriş yapmalı, ardından SGK uygulamasına gitmelisiniz. Karşınıza gelen listeden istediğiniz uygulamayı seçerek işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

SSK’lılar için emeklilik şartları nelerdir;

Emekli olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar; sigortalının prim gün sayısının dolması, emekli olma yaşının tamamlanmış olması ve sigortalı olma süresinin tamamlanmış olmasıdır. Bunlar genel şartlardır ancak bazı meslek kollarında erken emeklilik durumu söz konusudur. Ayrıca kısmi emeklilik ve engelliler için erken emeklilik durumlar da söz konusudur. Normal şartlar altında erkekler ve kadınlar için emekli olma yaşları değişmektedir. Sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi verelim;

SSK’lı erkekler için emeklilik şartları nelerdir;
08.09.1976 yılı ve 30.04.2008 tarihi arasında erkekler için sigortalı olma yaşı 44’den başlayıp 60’a kadar devam etmektedir. Sigortalı prim gün sayısı ise 5000 günden başlayıp 7000 güne kadar devam eder. 20.04.2008 tarihinde ise emeklilik için reforma yapılmıştır.

08.09.1999 ve 30.04.2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olan erkekler için emeklilik şartları; 60 yaşını doldurmuş olmaları ve 7000 gün prim yatırmalarıdır. Ayrıca bu tarihler arasında işe başlayan erkekler 4500 gün prim yatırdıktan sonra 25 yıl sigortalı olma süresini doldurup, yine 60 yaşına geldiklerinde emekli olmaya hak kazanabilirler.

30.04.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olan erkekler için 2036 yılına kadar emekli olma yaşı değişmez. 2044 yılına kadar ise kademeli olarak artmakta ve 2044 yılında 65 yaşına gelen erkek SSK’lı emekli olabilmektedir. Bu tarihten sonra işe giren erkeklerin sigorta prim gün sayıları ise 7000 gün ile başlamakta ve her yıl için 100 gün artış göstermektedir. 2028 yılına kadar artış gösteren sigorta prim gün sayısı 9000 güne ulaşmaktadır. 2028 yılından sonra işe giren erkek SSK’lılar için 9000 gün prim ödeme şartı yerine getirilmelidir.

SSK’lı erkekler için emeklilik şartları nelerdir;
01.04.1981 ve 08.09.1999 tarikleri arasında işe başlamış olan kadın çalışanlar için emeklilik yaşı 30’den başlayıp 58’e kadar ulaşmaktadır. Sigortalı prim gün sayısı ise 5000 günden başlayarak 5975 güne kadar devam eder.

08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında işe başlayanlar kadınlar için de sigortalı olma yaşı 58 iken yatırmaları gereken sigorta prim gün sayısı 7000 gün olarak belirlenmiştir. Yine bu tarihler arasında 58 yalını doldurmuş olan kadın çalışan 25 yıldan beri sigortalıysa ve 4500 gün sigorta primi yatırmışsa, emekli olmaya hak kazanabilir.

30.04.2008 yılından sonra işe başlayan kadınlar için 2036 yılına kadar emekli olma yaşı 58 olarak kalacaktır. 2036 yılından 2048 yılına kadar ise kademeli olarak artacaktır. 2048 yılında emekli olacak bir bayan çalışanın emekli olma yaşı 65’e ulaşmaktadır.

BAĞ-KUR için emeklilik şartları nelerdir;

BAĞ-KUR, kendi nam ve hesabına çalışan esnaf serbest meslek erbabı olan, sanayici ya da tarım alanlarında iş yeri sahibi olan kişilerin ödemiş oldukları sigorta birimidir. Bu kişiler, sosyal güvencelerini kendileri yatırmaktadır ve belirli basamaklara göre ödeme yaparlar. Bu nedenle SSK’lıların ve BAĞ-KUR’ların emekli olma yaşlarında ve sigortalı olma sürelerinde farklılıklar görülmektedir. BAĞ-KUR için emekli olma şartlarında, kimin ne zaman işe girmiş olduğu önem taşır. Sizlere erkekler ve kadınlar için BAĞ-KUR’dan emekli olma şatları hakkında detaylı bilgi verelim;

BAĞ-KUR’lu erkekler için emeklilik şartları nelerdir;
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan erkek Bağkur’lular için 2002 yılının 6. ayı itibariyle emekli 25 yılı tamamlamalarına kalan süreye göre emekli olma yaşları kademeli olarak artış göstermektedir. 25 yılı doldurmalarına 2 yıldan az olan kişiler 44 yaşında emekli olabilirler. 25 yılın tamamlanmasına 2 yıldan fazla kalan kişilerde ise kademeli olan bu yaş artış göstermektedir. En son 25 yılı tamamlamalarına 22 yıldan fazla kalan erkekler 60 yaşını tamamladıklarında emekli olmaya hak kazanırlar.

08.09.1999 tarihi ve 30.04.2008 tarihleri arasında Bağkur’lu olarak prim yatırmaya başlayan erkekler de 60 yaşını doldurmaları ve 9000 gün prim yatırmaları halinde emekli olmaya hak kazanabilirler.

30.04.2008 tarihinden sonra Bağkur2lu olarak sigorta başlangıcı yapan erkekler ise 9000 gün sigorta primi ödemek ve 60 yaşını doldurmak koşulları ile emekli olabilirler. Bu tarihten sonra işe başlayalar için geçerli olan bu koşullar 2035 tarihine kadar geçerlidir. 2035 tarihinden sonra ise kademeli emeklilik devreye girer. 2037 yılından başlayarak 2044 tarihine kadar emekli olma yaşı, 61’den 65’e kadar artmaktadır.

BAĞ-KUR’lu kadınlar için emeklilik şartları nelerdir;
Kadınlar için de 08.09.199 tarihinden önce işe başlayanlar için emekli olma yaşı kademeli olarak artış göstermektedir. Buna göre, bu tarihten önce BAĞ-KUR yatırmaya başlayan kadınlar, 25 yıl sigortalı olma süresini tamamlamak için kalan süreye göre belirlenmiş yaş sınırında emekli olmaya hak kazanabilirler. 20 yıl sigortasını yatırmış olan ve 25 yılı tamamlamasına 2 yıldan daha az kalan kadınlar 40 yaşında emekli olurlar. 25 yılı tamamlamasına göre 2 yıldan fazla olan kadınlar ise 17 yıla kadar kademeli olarak artış gösteren yaşlarda emekli olmaya hak kazanırlar en son 25 yılı tamamlamasına 17 yıldan fazla kalan bayanlar ise 58 yaşına geldiklerinde emekli olabilirler.

BAĞ-KUR yatıran bayanların başlangıç tarihleri arasında 08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında ise 59 yaşın tamamlamaları ve 9000 gün sigorta primi yatırmaları, emekli olmaları için yeterli olacaktır.

30.04.2008 yılından sonra BAĞ-KUR’dan sigorta başlangıcı olan bayanlar da 9000 gün prim yatırdıktan sonra 58 yaşını doldurmaları halinde emekli olabilirler. Ancak burada kademeli geçiş söz konusudur. Bu şart 2035 yılına kadar geçerlidir. 2036 yılından 2048 yılına kadar 9000 gün sigorta primi yatıran Bağkur2lu bayanlar 59 yaşından başlayarak en son 65 yaşında emekli olmaya hak kazanabilirler.

Emekli Sandığı için emeklilik şartları nelerdir;

Emekli Sandığı için de emekli olmak için sigortalı olma süresi ve yaş şartı gibi durumlara bakılmaktadır. Yine bu sigorta biriminde de emekli olmak için işe başlangıç tarihleri önem kazanır. Buna göre erkekler ve bayanlar için işe giriş tarihlerine göre emekli olma şartları değişmektedir. Sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi verelim;

4C’li erkekler için emeklilik şartları nelerdir;
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan erkekler, 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olmaya hak kazanabilirler. Ayrıca 25 yılı doldurmasına 2 yıldan az kalan erkek çalışanların 43 yaşını doldurmaları halinde, emekli olmaları söz konusudur.

23.05.2002 tarihi ve sonrasında emekli olmalarına 25 yılı kalan erkekler, 25 yıl yani 9000 gün prim ödenmesi şartıyla, 25 yılı tamamlamasına 2 yıldan az kalması koşulunda 44 yaşında emekli olabilirler. Buna göre 25 yılın dolmasına 2 yıldan fazla kalan erkekler ise 45 yaşından başlayarak artmak suretiyle belirli yaşlarda emekli olabilirler. 25 yılı tamamlamasına 22 yıldan fazla olan erkek memurlar da 60 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.

Devlet memurlarının yaşlılıktan emekli olma hakları da bulunmaktadır. Buna göre 08.09.1999 tarihinde işe başlayan ve 50 ve yukarı yaşlarda olan erkekler, 10 yıl çalışmış olmaları şartı ile 61 yaşında kendi istekleriyle 65 yaşında ise resen emekli olabilirler.

08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında işe başlayan erkek memurların emekli olmaları için de 9000 gün sigortalarının ödenmiş olması ve 60 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir.

08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayan erkek memurların kısmi emekli olmaları da mümkündür. Bunun için 5400 günü tamamlamaları ve 61 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

01.05.2008 tarihi ve sonrasında işe başlayan erkek devlet memurlar ise 9000 gün sigortalı olduktan ve 60 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilirler. Bu şart 2035 yılına kadar geçerlidir. 2036 yılında 9000 günü tamamlayan kişiler 61 yaşında emekli olabilirler. 2047 tarihine kadar artan yaş miktarı, 2047 tarihinde 65 şeklinde belirlenmiştir.

4C’li kadınlar için emeklilik şartları nelerdir;
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan kadınlar 20 yıl çalıştıktan sonra, kendi istekleri halinde emekli olabilirler. 20 yılı doldurmalarına 2 yıldan az kalan kadın memurlar ise 38 yaşını doldurmaları halinde emekli olabilirler.

23.05.2002 tarihinden sonra işe başlayan bayan memurların emekli olmaları için 20 yılı doldurmaları ve 25 yıla kalan süreye göre belirli yaşlarda emekli olmaları söz konusudur. Buna göre 25 yılı doldurmalarına 2 yıl ve daha az kalan bayan memurlar 40 yaşında emekli olmaya hak kazanır. 2 yıldan 17 yıla kadar 25 yılı doldurmalarına kalan süre bulunan bayan memurlar ise 41 yaşından başlayarak 58 yaşına kadar artan yaşlarda emekli olabilirler.

Kadın devlet memurlarının da yaşlılıktan emekli olma hakları bulunmaktadır. Buna göre 08.09.1999 tarihinde işe başlayan kadınlar 50 yaşını tamamladıktan ve 10 yıl fiili hizmet süresini doldurduktan sonra 61 yaşına geldiklerinde, kendi istekleri üzerine emekli olabilirler. 65 yaşına geldiklerinde ise resen emekli olma hakkı kazanırlar.

08.09.1999 ve 30.04.2008 tarihleri arasında işe başlamış olan kadın memurlar 58 yaşını tamamlamaları ve 9000 gün çalışmaları halinde emekli olabilirler. Ayrıca bu tarihler arasında işe başlayan bayanlar, 5400 gün çalışıp 61 yaşını tamamladıktan sonra emekli olabilirler.

01.05.2008 tarihinden sonra işe başlayan devlet memuru bayanlar için de 9000 gün prim ödenmesi ve 58 yaşına gelmeleri, emekli olmaları için yeterlidir. Bu şart 2035 yılına kadar geçerlidir. 2036 yılından 2048 yılına kadar emekli olma yaşı kademeleri olarak artış göstermektedir. Bu tarihler arasında 9000 gün çalışmış olan bayan memurlar 59 yaşından başlayarak 65 yaşına kadar emekli olabilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.