SGK her an zilinizi çalabilir!

SGK her an zilinizi çalabilir!

SGK her an zilinizi çalabilir!

 

Kayıtlı yabancı dadıların 15 gün çalıştırıldığı, 15 gün de misafir gibi gösterilerek eksik prim ödendiği anlaşıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri zili çalıp yabancı dadı kontrolü yapacak.

Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu, evlerinde yaşlı ve hasta ile bebek bakımı gibi hizmetlerde yabancı kadın çalıştıran aileleri mercek altına aldı. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle yabancı dadı çalıştırma yasal hale getirilmişken, bazı ailelerin Türk usulü hilelerle kurumu zarara uğrattığını tespit eden SGK, bu isimlerin tek tek kapılarını çalmaya hazırlanıyor. Bakanlık, yoğun talep nedeniyle yabancı dadıların Türkiye’de kaçak duruma düşmeden çalışmasını sağlamak üzere geçtiğimiz yıl ortasında “Asgari ücretin 1.5 katı prim ödeme yükümlülüğü’ kuralını kaldırmış, çalışma izni kolaylıklarıyla beraber prim tutarını Türk bakıcılar gibi asgari ücret düzeyine indirmişti.

Geçen 1 yıl içinde çok sayıda Türk ailenin kolaylıktan yararlanarak çalıştırdıkları yabancı dadılara bu sayıda çalışma izni aldığı, ancak primlerini hileyle daha az göstererek çok daha düşük ödeme yaptığı anlaşıldı.

SGK yönetiminin durumu farketmesiyle, sözkonusu yabancı dadıların isim ve adreslerine ilişkin tüm bilgilerin listelendiği ve Nisan ayı itibarıyla söz konusu liste üzerinden yabancı dadı operasyonunun başlaması talimatı verildiği öğrenildi. SGK Başkanı Fatih Acar, “Adresler belli, çalıştıran aile belli, isimler belli, gidip yerinde tespit yapacağız. Bunlar hem geriye doğru eksik ödedikleri tutarları faiziyle ödeyecekler hem de çalıştırdıkları her bir kadın bakıcı başına çok yüksek cezalara maruz kalacaklar” dedi.

SADECE PRİM 180 TL PRİM ÖDÜYORLAR

HASTa, yaşlı bakımı ile bebek bakıcılığı gibi işlerde çalışacak Türk işçi bulunamayınca, binlerce yabancı Türkiye’ye geldi. Çalışma Bakanlığı, bu işlerde çalışacak Türk çalışan bulamayan ailelerin mağdur olmaması için, yabancı bakıcıları kayıt altına alacak bir dizi kolaylık getirdi. Ancak çok sayıda Türk ailenin, yasal olarak en az asgari ücret üzerinden (300 TL) prim ödemesi gerekirken, yabancı bakıcılarını ayda ‘15 gün çalışıyor, kalan 15 gün misafir kalıyor’ ya da ‘öğlene kadar çalışır’ gibi part-time çalışan göstererek kurumdan prim kaçırdığı ortaya çıktı.

7.325 TL CEZA KESİLECEK

SGK yetkilileri 2012 yılında kaçak çalıştığı tespit edilen 2 bin 700 yabancı için yaklaşık 20 milyon liralık ceza kesildiğini hatırlatarak, yapılacak denetimlerde kaçak çalıştığı tepsit edilen her bir kadın için 7 bin 325 liralık idari para cezası kesileceğini belirtiyorlar. Öte yandan yabancı bakıcıya da 731 lira para cezası kesilecek ve çalışma izni iptal edilerek sınır dışı edilecek.internethbaer

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.