SGK’ya gitmeyen hem işinden hem tazminattan olur

SGK’ya gitmeyen hem işinden hem tazminattan olur

SGK’ya gitmeyen hem işinden hem tazminattan olur

15 yıl, 3.600 gün’le istifa edecekler için önemli uyarı: İlk olarak durumunuzu tespit eden yazıyı almak için SGK'ya gidin, sonra işverene başvurun. Aksi halde ‘tazminat alacağım’ derken işsiz ve parasız kalabilirsiniz...
9 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler, 15 yıl, 3.600 günle emeklilik için istifa ederek kıdem tazminatı alabilir. Ancak kritik bir husus var. İşi kuralına göre yapmayanlar ‘tazminat alacağım’ derken işsiz ve parasız kalabilir. Emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayan işçinin bu nedenle kıdem tazminatı alabilmesi için çalıştığı işverene bağlı en az 1 yıl

DOLDURMAK ŞART

Uzun yıllar çalışıp işinden ayrılan ve 15 yıl 3.600 günü başka bir işyerinde çalışırken dolduran kişiler son işyerlerindeki kıdemleri 1 yıldan az ise bu nedenle istifa edip kıdem tazminatı alamaz. 15 yıl 3.600 günle kıdem tazminatı alınırken yalnızca son işyerinde geçirilen süre kadar tazminata hak kazanılır. Bu nedenle işçiler bu haklarını kullanmak konusunda doğru zamanlamayı tercih etmeliler.

İŞVEREN ÖDEMEK ZORUNDA

Kişiler bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdiklerinde, işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır. SGK kontrolleri yaparak çalışana ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı verir. İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşveren sorun çıkarırse, işçi arabulucuya giderek kıdem tazminatını alabilir.

Yeni işyerinde de tekrar alabilir

Diğer yandan işçiler 15 yıl, 3.600 günle istifa ettikten sonra başka bir işyerinde çalışmaya devam edebilir. Tekrar çalışma hayatına dönen kişi, yeni işyerinde 1 yıl süreyle çalıştıktan sonra 15 yıl 3.600 prim gününü tamamlamış olması sebebiyle yeniden işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir.

Yargıtay'dan örnek karar

Yargıtay’ın bu konuda verdiği örnek bir karar, işçilerin bu haklarını kullanırken mutlaka önce SGK’dan yazı almalarını daha sonra işverene bu nedenle istifa ettiklerini bildirmeleri gerektiği yönünde.

Öte yandan bu hakka sahip çalışanların işverenleri ‘istifa ederim, kıdem tazminatımı alırım’ şeklinde tehdit etmeden bu haklarını kullanmaları da yerinde olacaktır. Aksi halde konu mahkemeye taşınır.

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.