"Şiddet mağduru sağlık çalışanlarına nakdi tazminat ve aylık bağlansın"

"Şiddet mağduru sağlık çalışanlarına nakdi tazminat ve aylık bağlansın"

"Şiddet mağduru sağlık çalışanlarına nakdi tazminat ve aylık bağlansın"

CHP'li Hancıoğlu kanun teklifi verdi: Neslihan Hancıoğlu, "Şiddet mağduru sağlık çalışanlarına nakdi tazminat ve aylık bağlansın" dedi.
Dr. Fikret Hacıosman'ın bir hastası tarafından silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesinin ardından, sağlıkta şiddet ve şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının haklarına ilişkin yasal düzenleme talebi yeniden gündeme geldi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu'nun CHP'li üyesi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu hazırladığı bir kanun teklifiyle, hizmet sunumu sırasında veya görevlerinden ötürü saldırıya maruz kalarak yaralanan, engelli hale gelen yada hayatını kaybeden sağlık personelinin nakdi tazminat ve aylık bağlanacaklar kişiler kapsamına alınmasını istedi.


 
Kanun teklifinin gerekçesinde, görevleri başında saldırıya maruz kalarak hayatını kaybeden sağlık personeline “görev şehidi” beratı verilmesine rağmen, geride bıraktığı gözü yaşlı ailelerinin özlük hakları açısından mağdur olduklarına işaret eden Hancıoğlu "çünkü görevleri sebebiyle engelli veya ölüm olayı olmasına rağmen 2330 sayılı nakdi tazminat ve aylık bağlanması kanunu kapsamında sağlık personeli yer almamaktadır" dedi. Devletin, verdiği beratla, manen 'görev şehidi' olarak kabul ettiği saldırı kurbanı sağlık çalışanlarını “vazife malûlü” olarak tanımlamamış olmasının kabul edilemez bir çelişkili olduğuna işaret eden Hancıoğlu, gerekçesinde ayrıca şu değerlendirmelere yer verdi:
"Devletin görevi anayasada, bireyin can ve mal güvenliğini korumak olarak belirtilmiştir. Sağlık hizmeti veren personel de halkın sağlığına yönelik hizmetleri ile can güvenliğine dair kamu hizmeti vermektedir. Buna rağmen, kendisine karşı olan her türlü saldırıya karşı korunmasız olan bu meslek grubunun, elem verici malum olaylar sonucunda kendisi ve yakınları mağdur durumda kalmaktadır. 

Kanun teklifi ile yukarda sıralanan gerekçelerden hareketle 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak, kanunda belirlenmiş olan hallerde, sağlık personeline de nakdi tazminat verilmesi ve aylık bağlanabilmesi amaçlanmıştır."
 

KAPSAMHABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.