Sigara Kullanmayan İşçi Yarım Saat Erken işten Çıkacak

Sigara Kullanmayan İşçi Yarım Saat Erken işten Çıkacak

Sigara Kullanmayan İşçi Yarım Saat Erken işten Çıkacak

Sigara kullanmayanlara pozitif ayrımcılık yolu ile daha fazla izin kullanmalarının yolu açılıyor. Buna göre sigara bırakmayı teşviki uygulama başlıklarından bir tanesi 1 yılda 7 gün daha fazla izin ve günlük mesai 30 dakika daha erken bırakacaklar.

 

Sağlık Bakanlığından sigara bırakmayı teşviklerinden bir tanesi de sigara kullanmayan personele günlük mesainin daha az olmasıdır. Çalışan sigara kullana göre akşam mesaisini daha erken bitirecek. Diğer bir pozitif ayrımcılık ise yıllık izinlerde olacak. Diğer sigara kullanan mesai arkadaşlarına göre 7 gün daha fazla izin kullanabilecekler.

Sağlık Bakanlığı tütün kontrolü strateji belgesi ve eylem planı 2 yıl önce çıkartıldı. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen eylem planında 2023 yılına kadar uygulanacak bazı caydırıcı önlemler ile sigara bırakmayı teşvik edecek uygulamalar bulunuyor.

Açıklanan strateji ve eylem planında önemli başlıklardan bir tanesi düz paket uygulamasıydı. Sigara paketleri üzerinde yer alan marka logo, renk ambalaj özellikleri kullanıcıların bağımlığını arttırdığı ve bunun önüne geçmek için reklam promosyon sponsorluğun önlenmesi için bazı önlemler alınmayı kararlaştırılmıştı. Bu konuda Avusturya Fransa İrlanda Birleşik Krallık ülkeleri düz paket uygulamalarına geçiş yaptı. Ülkemizde 2020 Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlandı.


 
SİGARA BIRAKANA FAZLA İZİN;
Bırak kazan kampanyalarının düzenlemesi ve sigara kullanmayan personellere pozitif ayrımcılık uygulanmasına hayata geçirilmesi eylem planında yer alan başlıklar arasında yer alıyor. Buna göre

Mesainin 30 dakika erken bitirilmesi,
1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkı tanınması,
Sigorta primlerinin düşürülmesi,
Hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması,
İşe alım süreçlerinde sigara kullanmayan kişilerin tercih edilmesi,
Çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması vb. uygulamaları getirilecek.
Diğer yandan yeni evleneceklere yönelik olarak sigara içenlere sigara bırakma polikinliğine müracaat zorunlu hale getirilecek. Ücretsiz bant ya da ilaç desteği sağlanacak. gebelere 18 yaş altında bulunan gençler ile kronik rahatsızlığı bulunan kişilere özel sigarayı bırakma planları hazırlanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.