SON 10 YILIN EN YÜKSEK TEMMUZ MAAŞ ZAMMI BU YIL OLABİLİR

SON 10 YILIN EN YÜKSEK TEMMUZ MAAŞ ZAMMI BU YIL OLABİLİR

SON 10 YILIN EN YÜKSEK TEMMUZ MAAŞ ZAMMI BU YIL OLABİLİR

1 Temmuz 2017 maaş zammının ne kadar olacağı, %4 oranındaki genel maaş artışına eklenecek olan enflasyon farkının belli olmasıyla netlik kazanacak. Ancak mevcut durumdan hareketle bir değerlendirme yapıldığında, bu yıl Temmuz maaş zammı oranının son 10 yılın aynı döneminde yapılan maaş zammı oranlarının en yükseği olması bekleniyor.

Son 10 yılın Temmuz ayı maaş artışlarına baktığımızda, 2014 yılı dışındaki her yıl maaş artışı yapılmış olduğunu ve maaş artışının en yüksek %5 oranında (2016 yılında) gerçekleştiğini görmekteyiz.

2017 yılı Temmuz maaş zammı

2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşmeye göre, 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak maaş katsayıları %4 oranında artacak ve 2017 yılı ilk altı ayına ilişkin enflasyon artış oranının %3’ten fazla çıkması durumunda fazla çıkan kısım da %4'e eklenecek.

2017 yılının ilk üç aylık döneminde enflasyon artış oranı %4,34 seviyesine ulaştı. Buna göre, yılın Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan döneminde enflasyon rakamları sabit kalsa bile kamu çalışanları Temmu'da enflasyon farkı zammı alacak.

Enflasyon rakamlarının yılın ilk 3 aylık dönemine ilişkin bilgilerine göre, kamu çalışanlarına 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak %1,34 oranında enflasyon farkı zammı yapılabilecek. Genel maaş zammıyla birlikte, 1 Temmuz maaş zammı oranı %5,34 seviyesini bulacak.

Öte yandan, son 10 yılın ilk altı aylık dönemi sonunda gerçekleşen enflasyon artış oranı, ilgili yılın ilk 3 aylık döneminde ulaşılan enflasyon artış oranının (2010 yılı hariç) üzerindedir. Bu durum ise, 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli maaşlara yapılacak enflasyon farkı zammı oranının %1,34’ten daha yüksek olacağı anlamına geliyor.

Bu çerçevede, kamu çalışanlarına 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak yapılacak maaş artış oranlarının kesin rakamları 3 Temmuz 2017 tarihinde (ilk altı ayın enflasyon rakamlarının açıklanacağı tarih) ortaya çıkacak olmasına rağmen, şimdiden;Temmuz maaş zammının %5’in üzerinde olacağını ve bu haliyle son 10 yılın en yüksek Temmuz maaş zammının alınmış olacağını söylemek mümkün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum