Son Teklif Açıklandı b’akın ne kadar olacak ?

Son Teklif Açıklandı b’akın ne kadar olacak ?

Son Teklif Açıklandı b’akın ne kadar olacak ?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen görüşmeler sürerken sendikaların talep ettikleri tutarlar belirginlik kazanmaya başladı.Komisyon tarafından sendikaların ev sahipliğinde düzenlenen görüşmelerde TİSK’in talep ettiği asgari ücret tutarı 3 bin 500 lira iken, Türk İş’in talep ettiği asgari ücret tutarı 4 bin lira ve üzeri olduğu belirtildi. Görüşmeler devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a talep edilen tutarlarla birlikte öneriler sunuldu.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen görüşmeler devam ediyor. İlk olarak 1 Aralık 2021 tarihinde yapılan toplantının ardından, ikinci toplantı 7 Aralık 2021 tarihinde düzenlenmiş ve son olarak 9 Aralık 2021 tarihinde de TİSK’in ev sahipliğinde üçüncü toplantı düzenlenmiş ancak henüz bir sonuç elde edilememişti.

 

TÜİK VERİLERİ PAYLAŞTITürkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına dair enflasyon verilerini paylaştı. Kasım ayı itibarıyla açıklanan değerlere göre 12 aylık süre içerisinde TÜFE yüzde 17,71 artış gösterirken, Yİ-ÜFE yüzde 38,94’lük artış kaydetti. Aylık süre içerisinde ise kasım ayında TÜFE yüzde 3,51 artış kaydederken, Yİ-ÜFE yüzde 9,99’luk artış yaşadı.Asgari ücret belirlenirken yalnızca enflasyon değerlerine bakılmıyor. TÜFE ve Yİ-ÜFE değerlerinin ortalamaları da asgari ücretin belirlenmesinde etken rol oynamaktadır.

AÇLIK VE YOKLUK SINIRI AÇIKLANDITürk-İş tarafından paylaşılan verilere bakıldığında açlık sınırı 3 bin 191 lira olarak açıklandı. Yoksulluk sınırıysa 10 bin 395 lira olarak belirtildi. Açlık sınırı bir ailenin beslenme düzeninde harcadığı en alt limiti belirtirken; yoksulluk sınırı gıdanın yanı sıra giyim, konut ve sağlık harcamalarını da kapsıyor.Ayrıca Türk-İş’in aktardığı verilere göre bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 3 bin 902 lira olarak belirtildi.

 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?2021 yılı itibarıyla net 2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücretin yeni yılla birlikte ne olacağı merak konusu. Görüşmeler sürerken sendikaların talep ettikleri tutarlar ve hükümet yetkililerinin hedefledikleri tutarlar açığa çıkmaya başladı. Buna göre sendikaların genel olarak ortak kanısı asgari ücretin 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini gösteriyor. Hükümet yetkilileri de benzer şekilde asgari ücretin 3 bin 500 liranın üzerinde olacağını söylüyor.

2 bin 825 lira olan asgari ücret, 4 bin lira seviyelerine yükselirse yüzde 41’lik zam yapılmış olacak. Asgari ücrette belirtildiği şekilde bir zam yapılırsa Cumhuriyet tarihin en yüksek zammı yapılmış olacak. Asgari ücretin net tutarının 4 bin lira olması durumunda AGİ ile birlikte toplam tutarın 5 bin liranın üzerinde olabileceği belirtiliyor.

4 BİN LİRANIN ALTINDA BİR RAKAM UYGUN DEĞİL’ Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Atalay, asgari ücretin en az 4 bin lira olması gerektiğini, 4 bin liranın altında teklif edilecek bir tutarın uygun olmayacağını vurguladı. Asgari ücretle ilgili 3 bin 900 liranın üzerinde bir teklif yapıldığı taktirde Türk-İş’in kabul edeceğini ve imzaların hemen atılabileceğini vurgulayan Atalay, 4 bin liranın da kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.