Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel: EYT Yasası Ankara'da Dev Mitingle Olur

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel: EYT Yasası Ankara'da Dev Mitingle Olur

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel: EYT Yasası Ankara'da Dev Mitingle Olur

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Gebze’de açıklamasında EYT yasasının Ankara’da milyonların katılacağı bir miting sonrası geçebileceğini söyledi

DİSK BMİS Gebze Şubesi’nin Gebze’de düzenlediği panelde konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, ateşle oynadı. Tasarı halindeki EYT yasasının Meclis’ten geçmesi için ocak ayında Ankara’da milyonlarca işçinin katılacağı bir eylem, miting sonrası geçmesinin mümkün olduğunu belirtip asıl gücün emekçide olduğunu söyledi.

Umut ve direnç aşıladı

Kısaca EYT diye adlandırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verdiği mücadele ile milyonların umudu olan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Gebze’de emekçilerle buluştu. DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin Gebze Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde konuşan Ali Tezel umut ve direnç aşıladı. Ali Tezel ocak ayında Ankara’da gerçekleşecek mitinge katılımın EYT Yasası’nın geçmesinde etken olacağına inandığını kaydetti.

Çıksın artık bu yasa!

Gebze Kültür Merkezi’ndeki panelde Ali Tezel mikrofona BMİS Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın tarafından, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin ve işçi sınıfının mücadelesinde aktif olarak yer aldığı için alkışı hak ediyor” diye davet edildi. Tezel mikrofona ayakta alkışlanarak çıktı.

EYT hakkımız engellenemez”,  “Direne direne kazanacağız”, “Direne direne direnişten zafere”, “Mezarda emekli olmayacağız” sloganları altında mikrofon alan Ali Tezel işçilere bir slogan da kendisi attırdı: “Edirne’den Kars’a Jüpiter’den Mars’a çıksın artık bu yasa

5 milyonu sendikalı olup Taksim’e yürüse ne olur

Sözlerine Türkiye’nin yakın tarihine değinerek başlayan Ali Tezel, “24 Ocak 1980 kararlarının uygulanması için darbe yapmak gerekirdi. O tarihte 4.5 milyonu sendikalı 5.5 milyon çalışan vardı. Şimdi 15 milyon çalışana karşı 600 bin sendikalı var. 15 milyonun sadece 5 milyonu sendikalı olsa ve başlarında Kemal Türkler gibi bir liderle birlikte Taksim’e gelse ne olur, yer yerinden oynar. Ne istersek o olur” dedi.

Şirket kursam odaya üye olmamı ister

85 milyon nüfusa sahip Türkiye’de nüfusun yüzde 85’inin emekli, emekçi ve çiftçilerden oluşan, birkaç ay çalışmasa aç kalacak bir kitle olduğunu kaydeden Ali Tezel, “Devlet bugün şirket kuracak olsam ticaret odasına, bakkal açacak olsam esnaf odasına üyeliği şart koşup örgütlenmemi ister. ‘Sen sermayelisin, örgütlenmelisin’ der. Ama aynı devlet işçilerin sendikalı olmaması için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.

TBMM’deki 600 milletvekilinin kaçının emekçileri temsil ettiğini sorup, “Hiç birinin” yanıtını alınca “Niye seçtiniz o zaman?” diye soran Tezel ardından ekledi: “Siz o milletvekillerini millet ne istiyorsa o karar çıksın diye seçip Meclis’e gönderdiniz değil mi? Meclis’ten sizin için yasa çıktı mı?

1980 öncesi kıdem tazminatı TİS ile belirleniyordu. Tavanı yoktu. Şu an her yıl için 30 gün şimdi ama o yıllarda 60 gündü.

Benim yaş kuşağım bilirim. Bizim çocukluk yıllarımızda bir emekli olan bahçeli bir ev ve araba alabiliyordu. Şimdi alınabiliyor mu?

1980 harekâtının birinci kararı, kıdem tazminatına tavan getirmek oldu. Kenan Evren, ‘İşçi memurdan daha değerli değil’ dedi.

Bir sanayici hammadde, enerji ve emek girdisiyle üretim yapar. Hammadde ve enerjiden tasarruf yapamaz ama emekten tasarruf ediyor çünkü sendikasızsın ve birebirsin.”

eyt-ali-tezel_.jpg

Gebze Kültür Merkezi’nde salonun hınca hınç dolduğu paneli DİSK BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve genel merkez yöneticileri, Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik, CHP Gebze Belediye Başkan adayı Avukat Recep Dursun, Gebze Sendikalar Birliği bileşeni sendikaların yönetici ve üyeleri de izledi. Ali Tezel interaktif panelde konuşmasının ardından işçilerden gelen soruları da yanıtladı. İşçiler sık sık sloganlar attığı panelde üzerlerinde taleplerini ifade eden dövizler de taşıdı. Panel günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.