Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatına Girecekler Dikkat!

Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatına Girecekler Dikkat!

Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatına Girecekler Dikkat!

Mülakat puanı verilirken hangi kriterler dikkate alınacak? 

Cevap : Yönetmeliğin 11. Maddesinde açıklanan esaslara göre puan verilecektir. Konular şöyledir; Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü %25 İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti %25 Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı %25 Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri %25 Uzman Yorumu: Her ne kadar MEB ilk kez mülakat yapacak olsa da daha önceki dönemlerde diğer bakanlıkların yaptıkları mülakatlarda, sözlü sınav puanı belirlenirken adayın KPSS puanı dikkate alınarak puan verilmiştir. Bu değerlendirmenin yapılmasının temel amaçlarından biri adayın her hangi bir illegal örgüte mensup olup olmadığını tespit etmek ve öğretmenliğin temel işlevi olan konuşabilme ve anlatım becerisini değerlendirmektir.  

 Bu atamada ön başvuru yapıp mülakatta da başarılı olan birinin istemediği okullar açıldığında tercih yapmaması aday için bir problem teşkil eder mi? 

Cevap : Sözlü sınavda başarılı olup tercih yapmayan adaylar (tercih yapmadıkları için) aynı yıl içinde yapılacak olan diğer atamalara tekrar başvurabilecekler ve herhangi bir problemle karşılaşmayacaklardır. Ancak tercih yapıp ataması çıktığı halde görevine başlamayanlar 1 yıl cezalı konumuna düşecek ve bir sonraki yıl yeni bir KPSS puanıyla tercih yapacaklardır.

   Olası Kasım ya da Şubat atamasında ayrı bir mülakat yapılacak mı? Yoksa önceki mülakat puanları mı esas alınacak?

 Cevap : Her atama döneminde yeniden bir mülakat yapılacaktır. İstisnai durumlar olursa MEB’in resmi sitesinden duyurulacaktır.   

Ekim atamasında mülakatlarda başarısız olan biri sonraki atamalarda mülakata çağrılabilir mi? 

Cevap : Eğer aday mülakattan 60 puan altında alarak elendiyse sene boyunca yapılacak diğer mülakatlara da katılamayacak olup bir sonraki yıl tekrar KPSS’ye girmesi gerekmektedir. Ancak 60 ve üzerinde mülakat puanı alıp sıralamaya giremediği için atanamadıysa yapılacak diğer mülakatlara da girme hakkına sahiptir.  


 Mülakatta adaya kendi branşı ile ilgili sorular sorulacak mı?

 Cevap : MEB yaptığı ilk değerlendirmede her bir branşa kendi alanıyla da ilgili soru sormayı düşünmüştü. Ancak sorulacak soru sayısının az olması ve soruların tekrar sorulmasında ikinci giren adayların mağdur olacağı düşünülerek adayın kendi branşı ile ilgili soruların sorulamamasına dikkat edilmiştir. Branşla ilgili bilgi birikimi ÖABT sınavıyla hali hazırda ölçülmektedir.   

Öğrencilerimizin mülakat sürecinde dikkat etmesini istediğiniz önerileriniz var mı? 

Cevap : Öncelikle bu sınavın liyakatin dikkate alınarak yapıldığını unutmamaları lazım. Ayrıca internet ortamında çok fazla bilgi kirliliği olduğu için tüm duyuruları Milli Eğitim Bakanlığının sitesinden takip etmelerini öneririz. Ya da mevcut haber sitelerinden öğrenilen bilgilerin bakanlığın resmi sitesinden teyit edilmesi lazım.  

 Atama puanı oluşturulurken Kpss puanı ve mülakat puanının ortalaması alınarak mı belirlenecek? Yoksa sadece mülakat puanına bakılarak mı yapılacak? 

Cevap : Yönetmeliğin 12. Maddesine göre KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağırılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağırılır. Yine yönetmeliğin 15. Maddesine göre; Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlardan sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunanların atamaları, sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak ilan edilen kontenjanlar dâhilinde elektronik ortamda gerçekleştirilir. Puan eşitliği hâlinde KPSS puanı üstünlüğü dikkate alınır; eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir. (2) Atamalar, Bakanlıkça il/ilçe veya doğrudan eğitim kurumlarına yapılır. (3) Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde sözleşmeli öğretmenlerin görev yerleri, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince alanında ihtiyaç bulunan eğitim kurumları olacak şekilde belirlenir. (4) Ataması yapılan sözleşmeli öğretmenler ile ilgili il/ilçe millî eğitim müdürleri arasında sözleşme imzalanır. (5) İlan edilen kontenjanlardan atama şartlarını taşımadıklarının anlaşılması nedeniyle atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi gibi sebeplerle boşalan pozisyonlara, sözlü sınav sonuçlarının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere aynı usulle atama yapılabilir. Adaylar sözlü sınava KPSS P10 – P121 ile başvuracak ancak atamalar yalnızca sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Uzman Yorumu : Yönetmelikte belirtildiği üzere atamalar direkt okullara yapılabileceği gibi il ve ilçe emrine de atanma durumu söz konusu olabilir. Yani il ve ilçe emrine atanıp oradaki ihtiyaçlara göre okullara sevk edilebilirler. Herhangi bir illegal örgütle bağı olduğu tespit edilen adayların mülakat puanı 60’ın altında verilecek olup tercih hakkı sunulmayacaktır. Zihinsel ve fiziksel açıdan öğretmenlik yapma yeterliliğine sahip olan adaylara 

KPSS puanı dikkate alınarak mülakat puanı sözlü sınav puanı olarak verilecektir.   Mülakat puanı verilirken kişinin siyasi görüşü dikkate alınacak mı? 

Cevap : Sözlü sınavlar yapılırken adalet, tarafsızlık, eşitlik ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde hareket edilecek ve sözlü sınavlar bu doğrultuda gerçekleştirilecektir.

 Uzman Yorumu : Adayların bize en çok sorduğu sorulardan birisi buydu. Kişinin herhangi bir siyasi görüşü dikkate alınmaksızın illegal bir örgütle bağının olup olmaması ışığında karar verilecektir.   

Sözleşmeli öğretmenliğe atanma isteğinde olan adaylara kaç tercih hakkı verilecektir? 

Geçen yıllardan farklı olarak MEB tercih sayısını azaltmış ve en fazla 20 tercih hakkı vermiştir. Ayrıca 21. Tercih dediğimiz ilk 20 tercihine atanamazsa MEB’in belirleyeceği herhangi bir yere atanabilme hakkı da tanınmıştır. beyazkalemakademi.com

BUNUN GİBİ 2016 MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.