Sözleşmeli Öğretmenlikte 3+2 Önerisi Yusuf Halaçoğlu’ndan Geldi

Sözleşmeli Öğretmenlikte 3+2 Önerisi Yusuf Halaçoğlu’ndan Geldi

Sözleşmeli Öğretmenlikte 3+2 Önerisi Yusuf Halaçoğlu’ndan Geldi

Kalkınmada öncelikle illere atanacak sözleşmeli öğretmenler 3 yıl çalıştıktan sonra 2 yıl kadrolu çalıştıktan sonra diğer illere tayin isteyebilecek. Yeni düzenlemeye göre eş durumu tayini yapacaklar da 3+1 yıl doğu çalışmış olacak.

5+3 Komisyonda Esnetildi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha önceki açıklamasında sözleşmeli öğretmenlerin 5 yıl çalıştıktan sonra 3 yıl kadrolu çalıştıktan sonra tayin olabileceğini ifade etmişti. Komisyon görüşmelerinde 5+3 şartı esnetilmiştir. 3+2 sistemini ilk ortaya atan Kayseri Milletvekili Yusuf HALAÇOĞLU oldu. Halaçoğlu’nun önerisi komisyon ve Sayın Bakan tarafından benimsenerek tasarıya eklendi.

YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) : Teşekkür ederim. Sayın Başkanım, şimdi, Doğu Anadolu Bölgesini, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni gezenler çok daha iyi bilir, şimdi orada çok büyük bir sıkıntı var, öğretmen açığımız var ama kimse gitmiyor gerçekten. Aslında gittiğiniz zaman da o kadar büyük tehlikeler de görmüyorsunuz ama en tehlikeli yerler mezralar, vesaire gibi yerlerdeki okullar. Şimdi, ben bu önergeye şu şekilde yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum: Birincisi: Öğretmenler hangi bölgelere sözleşmeli olarak atanacak? Bu bölgelerin belirlenmesi lazım, yani “İç Anadolu’ya atanmayacak, batı Anadolu’ya atanmayacak.” Yani bölgelerin belirlenmesi laz ım. İkincisi: Bu bölgelere atanacakların ücretleriyle ilgili de bir belirginlik ortaya koymak lazım. Üçüncüsü de: 3+2 olmalı. Neden? Gerçekten tutamıyorsunuz, tutamazsınız ama gittiğiniz zaman orada kalan bir sürü insan olacaktır. “3+2” derken, kadrolu olarak da iki sene kalacak orada; sekiz yıl olmayacak. Sekiz yıl olursa zaten devridaim yapamazsınız yani öğretmenleri bir beş yıldan sonra dinlendirmeniz lazım, başka yerlere almanız lazım. Yani hep orada o istem üzere öğretmenlik yapmak kolay değil. Ama beş yıl fazla, 3+2 olması lazım. Sözleşmeli şundan dolayı: Kişiye garanti verirsiniz üç yıl, ayrılmadığı takdirde herhangi bir şekilde onu görevden almazsınız. Yani kadrolu gibi orada aslında görev yapar ama stajyer dönemini geçirmeden direkt, iki yıl da kadrolu öğretmenlik yapmak üzere, beş yıllığına oraya atanır.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Efendim, Komisyonun uygun göreceği bir şey… Yani, hepimiz sonuçta… Hocalarımız var, profesörlerimiz var, doçentlerimiz var, işte, doktorumuz var. Yani, öğrencimize 5 olmak itici gelebilir ilk yılda, 4 olabilir. Yok, bir arkadaşım diyebilir ki: “3, 3 olabilir.” Kimisi diyebilir ki, işte, Yusuf Hocam “3, 2 olabilir.” diyebilir ama makul, hangisi cazipse biz onu… Çünkü, dediği gibi, bizim seçimimiz olacak yani.

BAŞKAN: Leyla Hanım’ın bir teklifi oldu 3, 3 diye.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Efendim, bakalım hangisi uygun olursa bence kabul yani.

BAŞKAN:  İsterseniz Komisyonumuzda genel endişe, eleştiri sekiz yılın fazla olduğu yönünde.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) : Doğrudur efendim, doğrudur. 

BAŞKAN – Siz de makul bulursanız…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas): Uygundur efendim. BAŞKAN – …o süreleri kısaltarak…

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) :Kısaltalım, uygun hangisi olursa. “Üç-iki” diye belirleyelim efendim, ondan sonra tekrar yeniden değerlendirilebilir. “Üç-iki” diyelim efendim, üç-iki uygundur efendim.

YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) : Başkanım, üç-iki.

ALİ AYDINLIOĞLU (Balıkesir) : Üç-iki uygundur. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.