SözleşmeliÖğretmene 930, Kadroluya Bin Lira

SözleşmeliÖğretmene 930, Kadroluya Bin Lira

Sözleşmeli Öğretmene 930, Kadroluya Bin Lira

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sözleşmeli öğretmen sorununun da çözülmesi gerektiğini söyledi. Geylan, "Sözleşmeli öğretmen atandığı yerde 4 yıl sözleşmeli olarak, 2 yıl da kadrolu olarak çalışmak zorunda. Eş durumundan bile mazeret gösteremiyor. Bunu yargıya taşıdık. MEB’den talebimiz aile birliğini sağlaması" dedi. Talip Geylan, 2023 eğitim vizyonu ile sözleşmeli öğretmenliğin 3+1 olarak düzenlendiğini hatırlattı. Geylan, "Bunu da kabul etmiyoruz. Öğretmenlerimiz kadrolu olmalı" diye konuştu. Sözleşmeli öğretmenlerin ek ödemelerinde SGK’ya prim kesiliyor. Kadrolu öğretmenlerde ise kesinti yapılmıyor. Sözleşmeli öğretmen örneğin dönem başında 930 lira eğitim ödeneğini alırken kadrolu öğretmen bin 100 lira alıyor.

Öğretmenin iki yakası bir araya gelmiyor

Eğitim-İş, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı. Eğitim-İş’in, 23 ilde 1060 öğretmenle yüz yüze görüşerek yaptığı "Öğretmenlerin Ekonomik, Mesleki ve Sosyal Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri" adlı araştırma sonuçları, öğretmenlerin yaşadığı sorunları gözler önüne serdi. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 77.83’ü öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiğini belirtirken, yüzde 64.72’si borçları nedeniyle motivasyonunun azaldığını söylüyor. On öğretmenden dördü daha çok gelir elde edebileceği bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakacağını ifade ediyor.

Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 42.17’si ikiden fazla kredi kartı kullanıyor ancak yüzde 29.25’i kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor. Öğretmenlerin yüzde 32.557i şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 22.36’sı ek iş yapıyor.

KAPAT [X]
REKLAM

ads by AdMatic
Yüzde 75.57’si devlet okullarında niteliğin düştüğü ifade ederken, yüzde 69,9’u bu nedenle öğrencilerin özel okullara yöneldiğini söyledi. Öğretmenlerin yüzde 70’i vakıf, dernek ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitime müdahalesinden rahatsız.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçları şöyle:

Yüzde 75,85’i maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünüyor.

Yüzde 64,72’si borçları nedeniyle motivasyonunun azaldığını söyledi.

Yüzde 50,66’sı çocuklarının gıda ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığını belirtti.

Yüzde 57,45’i çocuklarının kılık kıyafet ihtiyacını rahat bir şekilde karşılayamadığını ifade etti.

Yüzde 43,96’sı çocuklarının eğitim ihtiyacını karşılayamadığını, yüzde 16,98’i bu nedenle kredi çektiğini söyledi.

Yüzde 50,66’sı gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını belirtti.

Yüzde 81,04’ü son bir yılda yaşanan fiyat artışlarının bütçesini daha fazla etkilediğini düşünüyor.

Yüzde 57,54’ü öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini ifade etti.

Yüzde 11,23’ü maaşında icra olduğunu yüzde 18,58’i maaşna en az bir kez icra geldiğini söyledi.

Yüzde 78,4’ü günlük gazete alamıyor, yüzde 58,87’si ise her ay bir kitap alma imkanınından yoksun.

‘Yoksulluk sınırının altındaki ücretler iyileştirilmeli’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, öğretmenler gününde taleplerini Aydınlık’a şöyle anlattı: "Uygulamalarda değişiklik yapılırken, bütün eğitim çalışanlarının görüşü alınarak ve ortaklaşa karar alınmasını istiyoruz. Öğretmenlerin yoksulluk sınırı altında ücret almalarına son verilmelidir. 3600 ek gösterge hemen verilmelidir. Çalışanların üstündeki vergi yükü en fazla yüzde 10 olmalıdır. Öğretmen ve yönetici atamaları başta olmak üzere tüm atamalarda mülakat kaldırılmalı, tüm kademelerde somut kriterler ile liyakat esas alınmalı. Elinde yalnızca kalemi olan öğretmenlere yönelik şiddetin önüne geçilmeli öğretmenlik kanunu biran önce çıkarılmalı. 24 Kasım’da öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmeli."

Necmettin öğretmen anıldı

Pülümür yolunda geçen yıl PKK’lılarca kaçırılarak, şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz için görev yaptığı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki okulda anma programı düzenlendi. Yılmaz’ın öğrencileri, isminin verildiği okuldaki tahtaya ‘Seni unutmadık’ yazıp, sıralara karanfil bıraktı.

AYDINLIK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.