Staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması için Kanun Teklifi Verildi

Staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması için Kanun Teklifi Verildi

Staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması için Kanun Teklifi Verildi

Memurlarahaber.com olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT ve Staj süresinin sigorta başlangıcı sayılmasının bekleyenleri gündemde tutmaya devam ediyoruz

Bu kapsamda CHP Tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçeleri ve staj sürelerinin neden sigorta başlangıcı sayılmasına dair açıklamalar şu şekildedir:

Sosyal Sigortaları İşletmeleri Yönetmeliğinde 5 Aralık 2017 Tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile değişikliğe gidilmiştir. 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yeni Yönetmeliğin 5. Maddesi ile de 27579 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan eski Yönetmeliğin 11. Maddesi aşağıda belirtildiği gibi değiştirilmiştir;

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

Birinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya. meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar.

¡kinci fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

11 b) (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, göreve başladıkları veya okullarında öğretime başladıkları tarihten, kendi hesabına okumakta iken Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı hesabına okumaya başlayanların, bu Kurumlar adına okumaya başladıkları tarihten itibaren on beş gün içinde yapılan bu değişikliğin "Meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar” şeklindeki bölümü göz önüne alındığında, okul ve stajda geçen sürelerin hizmetten sayılacağı net olarak anlaşılmaktadır. Bu da çalışanların mağduriyetlerini giderecek bir ifadedir. Aynı ifadenin 5510 sayılı kanunda da yer alması halinde sorun tamamen çözülmüş olacaktır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin ilk cümlesinden sonra gelmek üzere Meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlamakla beraber, anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. Uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalılık başlangıcı da meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren başlar ve anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar, cümlesi eklenerek, Okul ve Stajda Geçen Sürelerin Hizmetten Sayılması ve Çalışanların Mağduriyetlerinin Önüne Geçilmesi sağlanacaktır 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi.

MADDE 1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinin ilk cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlamakla beraber, anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. Uzun vadeli sigorta kolları açısından da sigortalılık başlangıcı da meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren başlar ve anılan süreler sigorta başlangıcı ile emeklilik yaşının hesaplanmasını sağlar. ”

 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.