Taşeron Asgari Ücretin Altında Kalırsa İşi Maliye Bakanlığı Çözer

Taşeron Asgari Ücretin Altında Kalırsa İşi Maliye Bakanlığı Çözer

Taşeron Asgari Ücretin Altında Kalırsa İşi Maliye Bakanlığı Çözer

Taşeron şirketlerden kadoya geçişi yapılan sürekli işçi ve belediye şirket işçilerin zam miktarları tartışılmaya devam ediyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2 Nisan'dan itibaren belediye şirketleri, özel idareler ve genel idare birimlerine geçiş yapan işçilerin asgari ücret artışından yararlanıp yararlanamayacağı hakkında görüş bildirmişti.
 

Bakanlık görüş yazısında, “.... , Yüksek Hakem Kurulunca kararlaştırılan hükümlerde sürekli işçilerin 01/01/2018 tarihindeki ücretlerinin esas olduğu, asgari ücretle olan bağlarının koptuğu ve ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının 30/06/2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirleneceği düşünülmektedir.” dedi

Yani, Bakanlık görüşünde kadroya geçen işçilerin artık YHK kararı ile yürürlüğe giren Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine tabi olduğunu belirterek artışın 6'şar aylık dönemlerde yüzde 4+4 şeklinde yapılacağını değerlendirdi.
Ancak, Bakanlığın bu görüşü bazı noktalarda kafa karışıklığına sebep oldu. Şöyle ki,

Şuan Bakanlık görüş yazısı ile değerlendirildiğinde, Mevcut asgari ücretten çalışan bir kadrolu taşeron işçi 1604 TL +%4 toplu iş sözleşmesi zammı alacak görünmekte. Bu durumda da rakam yaklaşık 1670 TL ye tekabül etmekte. Yani 2020'ye kadar, Asgari ücretle çalışan veya bu ücrete yakın ücretle çalışan kadrolu taşeron işçinin ücretinin asgari ücretin altında kalacağı anlamına gelmektedir. Ancak böyle olması halinde durum, her ne kadar YHK kararına uygun düşse de İş Kanununun 102. maddesinde, 'asgari ücretin altında bir ücret ödenemeyeceği 'ne ilişkin Kanun hükmüyle çelişkili bir durum ortaya çıkarmaktadır.

Ancak, Bir diğer husus ise, Bakanlığın yazısının son bölümünde, '....Diğer taraftan YHK hükümleri dışında sürekli işçilerin ücretlerinde gerçekleşebilecek artışlar Bakanlığımızın takdir yetkisinde bulunmamaktadır. denildi.

Buradan da, Hazine ve Maliye Bakanlığından bir görüş alınarak, çelişkili mevcut tereddütlerin bu yolla giderilebileceği değerlendirilmektedir.

Daha önce aynı olay 'İlave Tediye' alımında da yaşanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşüne başvurulmuş ve tereddütler bu şekilde giderilmişti.

6772 sayılı Kanun gereği genel idarelere geçen kamu işçileri tediyelerini Kanun gereği almışlardı.

YHK kararları ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerinde taşerondan kadroya geçen işçilere (gerek genel idare gerekse de belediye şirketlerinde) ikramiye ödemesi başlığında işçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5+5 olmak üzere 10 günlük ilave tediye ödeneceği belirtilmiştir. sgkrhberi

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum