TAŞERON İŞÇİLER İÇİN KOŞULLAR DEĞİŞECEK! KADRO, MAAŞ, STATÜ

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN KOŞULLAR DEĞİŞECEK! KADRO, MAAŞ, STATÜ

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN KOŞULLAR DEĞİŞECEK! KADRO, MAAŞ, STATÜ

Taşeron işçilerin sabrı tükeniyor. Başbakan ve Bakanların yıl sonuna kadar bu işi çözeceğiz mesajı beklentiyi arttırdı. taşeron 2018 yılından itibaren hangi haklara sahip olacak diye merak ediliyor. İşçiler kadro ve maaş düzeltmesi bekliyor. En önemli konulardan biri de sosyal haklar... Peki taşeronda gelinen son nokta ne. İşte art arda gelen son dakika açıklamaları...

 

Taşeron işçiler için Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz hafta verilen son söz heyecanı daha da arttırdı. 2017 yılının bitmesine 2 aydan az bir zaman kaldı. Bu süre içinde taşeronun kadro beklentisi için somut bir adım bekleniyor. Taşeron işçiler için konuşulan sistem ise özel statülü sözleşmeli personel istihdam edilecekleri.. İşte taşeronda son durum, ve 2018 yılı itibari ile çalışma koşullarında değişecek kriterler…

Taşeron işçiler kamuda ‘özel statülü sözleşmeli personel’ olarak istihdam edilirse kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler. Ancak Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.

Gündemde olan en önemli maddelerden biri de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E’li olması…

Bu da demek oluyor ki; Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek. Maaş zamları diğer kamu personeliyle birlikte olacak.

TORBA YASADA TAŞERON İŞÇİNİN DETAYI

Torba yasada, taşeron işçileri de yakından ilgilendiren düzenleme bulunuyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları artık Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Peki, bugüne kadar nasıl belirleniyordu? Her kamu kurumu kendi sözleşme yapıyor ve sözleşmede de çalışacak olan taşeron işçilerin ücretlerini kendi belirliyordu. Torba yasa Meclis’ten geçtikten sonra ise artık kamuda çalışacak tüm taşeron işçilerin sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavanı Maliye belirleyecek.

BAŞBAKAN YILDIRIM’IN TAŞERON MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım, taşerona kadro verilmesi konusunda yaptığı açıklamada “O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor.” ifadelerini kullandı. Maliye Bakan Naci Ağbal taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik soruya ise, “Yılbaşına kadar çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN TAŞERON İŞÇİLERE DESTEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Kılıçdaroğlu, “Türkiye bir sorunlar yumağı halinde. Dünya kadar derdimiz var. Ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Sözüm söz; bütün bu sorunlardan Türkiye’yi arındıracağız. Türkiye’yi dünyanın uygar ülkelerinden birisi haline getireceğiz. 15 yıldır övündükleri şey, yeni hapishaneler yapıyorlar. Sözüm söz hapishane değil fabrikalar yapacağız. Bundan 3 veya 4 yıl önce ilk kez taşeron işçiliği dile getiren onlarla toplantı yapan bu kardeşinizdi. Onların derdi vardı, hakları yoktu, iş güvenceleri yoktu. Dedim ki madem ki sen emekten yanasın haktan hukuktan yanasın o zaman taşeron işçilerin tamamına sahip çıkacaksın dedim. Tamamına sahip çıktık. Bu işin sağı solu yoktur ahlak, alın teri işidir. Bu iş insana değer verme işidir. Biz insana değer vereceğiz bütün değerlerimizin de arkasında duracağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.