TAŞERON İŞÇİLERE KADRO ÇALIŞMASINDA ÖNEMLİ AYRINTI

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO ÇALIŞMASINDA ÖNEMLİ AYRINTI

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO ÇALIŞMASINDA ÖNEMLİ AYRINTI

2015 Kasım seçimleri öncesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hükumet programına alınan taşeron işçilere kadro verilmesi sözünün ardından bir yıl geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu taşeron işçilere kadro konusu kendisine hatırlatıldığında konunun sadece taşeron işçiler mevzusundan ibaret olmadığını personel yasasının değişmesi gerekliliğini ifade etmişti.

  Taşeron işçilere kadro konusu bir yılı aşkın süredir bir milyona yakın çalışan tarafından merakla ve büyük bir istekle bekleniyor. Hem kadroların ne zaman verileceği hem de kimlere kadro verileceği konusu bir türlü netlik kazanmadı. Hükumet kanadından edindiğimiz bilgiler doğrultusunda taşeron işçilerle ilgili genel durumu sizler için özetledik.

  Başbakan Yardımcısı Mehmet ŞİMŞEK; "2017 bütçesine buna ilişkin özel ödenek konulmamakla birlikte zaten öngörülen model, aynı mali haklar üzerinden başlangıçta alınmasına ilişkin olduğu varsayımına dayanıyor. Eğer bütçede ödenek olmasa bile bütçe kuralı gereği maaşlarla ilgili her zaman ödenek yetmese de yapılabiliyor. Taşeron olarak bilinen hizmet alımıyla çalışan işçi kardeşlerimize yönelik çalışma devam ediyor, sonuçlanınca eminim kamuoyuyla paylaşılacaktır." dedi.

Taşeron işçilere kadro çalışmasında da sona geliniyor. Çalışma çok yönlü devam ediyor. Çalışmanın en önemli adımlarından birisi de "güvenlik" olduğu için bakanlıklara arası istişare devam ediyor. 720 bin taşeron işçi sayısı bu hassasiyeti de arttırıyor. Türkiye'nin çalışan veya kamu çalışanı için önemli bir konu başlığı. Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi gibi karmaşık birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. Kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele almak gerekir. Sistemi yeniden kurgulayan, A'dan Z'ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendiren bir yapıyı çalışıp da 3'üncül bakışın ayaklarına koyabilsek çalışan da ülke de çok rahat edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerdeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile Pevrul Kavlak, Ramazan Ağar, Nazmi Irgat ve EyüpSaray’da gündem taşeron işçiler Alemdar’ı kabulünde çalışma hayatıyla ilgili güncel sorunlar ele alındı. Görüşmede Türk-İş heyeti, Erdoğan’a tekstil sektöründe son zamanlarda yaşanan işten çıkarmaları gündeme getirdi.

Görüşmede Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen taşeron işçi ve mevsimlik işçi sorunu da gündeme geldi. Türk-İş heyeti, kadroya geçme hayaliyle bekleyen 720 bin taşeron işçiyle ilgili Erdoğan’dan destek istedi.

Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

2016 yılının başlarında yaşanan Taşeron işçilere kadro çalışmaları hareketliliği Ahmet Davutoğlu hükumetinin istifasının ardından bir yavaşlama sürecine girdi. 15 Temmuz darbe girişimi de taşeron işçilere kadro konusunda gidişata sekte vuran önemli engellerden birisi oldu.

KONTENJAN USULÜNE GÖRE ALIM: Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinde kontenjan uygulaması hayata geçirilecek ve iş-personel dengesi ölçüsünde kadroya alım sözkonusu olacak. Bu alımlar da kontenjan usülüne göre kademeli olarak gerçekleştirilecek.

SINAV GELİYOR: Bu sınavlarda kriterler arasında mesleki bilgi, donanım asli unsurları oluşturacak. Sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.

BELEDİYE TAŞERONLARINDA FARKLI UYGULAMA: En çok taşeron işçi barındıran kurumlardan olan belediyelerde çalışan taşeron personeller belediyeler tarafından kurulan ya da kurulacak olan şirketlerin bünyesinde kadroya alınacaklar. Buradaki en önemli hassasiyetlerden birisi de terör örgütüne üye ve sempatizanlarının durumu olacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

KADRO VERİLEN TAŞERONLARIN İŞ AKDİ ÖZEL OLACAK: Taşeronlara  Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek.

TAŞERON İŞÇİLERE GÜVENLİK SORUŞTURMASI:Standart olan sağlık raporu ve adli sicil raporu kağıtları taşeron işçinin kadroya geçişinde yeterli evrak olmaktan çıkacak. Onun yerine kapsamlı bir güvenlik soruşturması yapılacak. Terör örgütlerine üyelik, eylem ve faaliyetlerde bulunanların taşeronda kadroya alınması mümkün olmayacak.

KADROYA GEÇİŞTE KADEME SİSTEMİ: Taşerona Kadro konusunda kademeli geçiş sistemi hayata geçirilecek. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.

"ASLİ İŞ" KAVRAMI NETLEŞİYOR: En önemli soru ve sorunlardan birisi olan asli iş kavramına da açıklık geliyor. Memurun yaptığı işler olarak tanımlanan "asli işler"in neler olduğu bir liste halinde hazırlanıyor. Bu görevlerin özellikle adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarını kapsadığı gelen bilgiler arasında Kamuajans

TAŞERONA KADRO GELİŞMELERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BİZİ FACEBOOKTAN TAKİP EDİN TIKLAYIN!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.