Taşeron İşçilerin Çalışma Şartları Belli Oldu

Taşeron İşçilerin Çalışma Şartları Belli Oldu

Taşeron İşçilerin Çalışma Şartları Belli Oldu


Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Grup Toplantısında; taşeron işçiler arasında ayırım yapılmaksızın kamuya alınacağı müjdesini vermesinden sonra, bu konuda ciddi manada bilgi kirliliği oluşmuş, deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkmıştı. Durum böyle olunca da 700 binden fazla kamuda çalışan taşeron işçilerinin; kamuya alınıp alınmayacaklarını konusunda kafaları karıştı.

Kamuya alınacak taşeron işçilerin çalışma şartlarının detayları belli olmaya başladı. Kamuya 700 bin civarında taşeron işçisi alınacak. Kamuya alınacak taşeron işçileri kadrolu (yani 657 sayılı devlet memurları kanununa tabii memurlar gibi) olmayacak; ancak iş garantisi bakımından devlet güvencesi altında olacak. Kamuya alınacak taşeronlara 3 yıllık sözleşme yapılacak olup, her 3 yılda bir sözleşme yenilenecek, ancak devlet memurluğu ile bağdaşmayan suçlar işlendiğinde işten çıkarılabilecek aksi takdirde emekli olana kadar işten çıkarılamayacak. Eski düzenlemede de 3 yıllık sözleşme yapılırdı ancak 3 yılın sonunda taşeron firma çalışanın işine son verebilirdi.

Kamu Personeli Alımı olarak; taşeron çalışanlarının kamuya alınması konusunda takipçilerimizin sorularını yanıtlamaya çalıştık. Doğru bilgileri en hızlı şekilde vermeye devam ediyoruz. Kamuya alınacak taşeron işçilerinin çalışma şartlarındaki belli olan detayları takipçilerimizin sorularını baz alarak bu haberimizde izah etmeye çalışacağız.

Kamuya alınacak taşeron işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasında yer alan hükümlere tabi olmayacak. Kamuya alınacak taşeron işçiler için, yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modeli tasarlanacak. Tasarlanan modelde; kamuya alınacak taşeron işçilerin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususları Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Kamuya alınacak taşeron işçi düzenlemesi, Genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kamu kurumları, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler, İl özel idareleri ve belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan; süreklilik arz eden ve 12 ay süren hizmetlere ilişkin işlerde çalışan tüm taşeron işçileri kapsayacak.

Kamuda çalışan taşeron işçilerinin kamuya alınması için; 1 Kasım 2015 tarihinden önce ve kanunun TBMM’ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışıyor olmak ve emekliliğe hak kazanmamış olması gerekiyor. Ayrıca kamuya alınacak taşeron işçilerin, dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmiş olmaları gerekiyor. Bu şartları sağlayan adaylardan; yapılacak olan yazılı ve veya sözlü sınavda başarılı olanlar ve devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanlar kamuya alınacak.

Kamuya alınan taşeron işçileri; Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/a'lı olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak. 01/01/2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak. 01/01/2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde 'sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı' kadar arttırılacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.