Taşeron işçilerin Emekli edilmeleri ve Tayin hakları Anayasa Mahkemesi Kararı

Taşeron işçilerin Emekli edilmeleri ve Tayin hakları Anayasa Mahkemesi Kararı

696'lı işçilerin tayin olamama sorunu ve zorunlu emekli edilme sorunları halen devam ediyor.

Kadroya geçemeyen taşeron işçi sorunu uzun yıllardır en son 90 bin taşron işçinin halen daha kadro alamamasıyla devam etmeye devam ediyor.

 Üstelik bu tek bir sebepten kaynaklanmıyor. Taşeronda kalan işçilerin 696 sayılı KHK'dan yararlanamama sebepleri türlü türlü.

696'lı işçilerin tayin olamama sorunu ve zorunlu emekli edilme sorunları halen devam ediyor.

Bu işçilerin büyük çoğu haklarını aramaya devam ediyor.

Emeklilik nedeniyle kadroya geçemeyen bir taşeron işçi, istihdam hayatında yaşadığı bu sorun nedeniyle mahkemeye kadar gitti.

Taşerondan kadroya geçiş esnasında var olan , "Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak," şartı nedeniyle sürekli işçi olamayan bir personel konuyu mahkemeye taşıdı.

Kadroya geçemeyen taşeron işçi bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtip AYM'ye gitti.

Kadroya geçemeyen taşeron
MAHKEME REDDETTİ
Fakat Anayasa Mahkemesi işçinin bu bireysel başvurusunu onaylamadı. Mahkeme;

27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye 1/2/2018 tarihli ve 7079 sayılı Kanun'un 118. maddesiyle eklenen geçici 23. maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin itiraz başvurusunda bulunan Mahkemenin bakmakta olduğu davada uygulanma imkanı bulunmadığından başvurunun Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE 26/1/2022 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

ifadeleriyle işçinin bu kanuna tabi olduğunu ve kanunda açıkça emeklilik maddesinin görüldüğünü söyledi ve işçinin başvurusunu reddetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum