Taşeron Mevsimlik TYP işçilerin kadroya alınması için Kanun Teklifi Verildi

Taşeron Mevsimlik TYP işçilerin kadroya alınması için Kanun Teklifi Verildi

Taşeron Mevsimlik TYP işçilerin kadroya alınması Kanun Metni

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de çalışma yaşamının kanayan yarası haline gelen geçici ve mevsimlik işçi sorununu, hazırladığı Kanun Teklifiyle Meclis gündemine taşıdı. Mevsimlik ve geçici işçilerin kadroya alınmasını isteyen Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, bu kapsamda işten çıkarılanların da işsizlik ödeneğinden faydalanmasının sağlanmasını önerdi.


 
Gürer, “Kamuda Geçici Pozisyonlarda Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılmaması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin” Kanun Teklifi hazırladı. Kanun Teklifinde kamu kuruluşlarındaki geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarına dikkat çeken CHP'li Gürer, “5 ay 29 gün çalıştırılan bu emekçiler için kurum yetkilisine verilen yetki ile 9 ay 29 gün çalıştırma yolu açılmışsa da bu sürenin 5 ay 29 gün üzerine çıkmadığı görülmektedir. Bu durum ciddi mağduriyet yaratmaktadır” dedi.

İşsizlik maaşı da vermiyorlar
Çalıştıkları 6 ay sürede maaşlarından İşsizlik Fonu'na kesinti yapılmasına rağmen işten çıkarıldıklarında bu fondan destek alamayan geçici ve mevsimlik işçilerin büyük mağduriyet yaşadığını anlatan Gürer, bu olumsuzluğun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Kamu kurum ve kuruluşları ile KİT ve belediyelerde geçici ya da mevsimlik işçi çalıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Gürer, “Vermiş olduğumuz Kanun Teklifinde mevcut mevsimlik ve geçici işçilerin kadroya alınması, 1 aylık deneme süresi sonunda işe alınanların 12 ay çalıştırılmasının zorunlu olması, 12. ayın sonunda işten çıkarılan işçilerin işsizlik fonundan işsizlik ödeneği alabilmesi amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin boğazını sıkıyorlar
Öte yandan çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borçlarının, tarımsal desteklemelerden tahsil edilecek olmasına da sert tepki gösteren Gürer, “Çiftçinin boğazı yeteri kadar sıkıldı. Bu uygulama en azından ekonomik sorunlar aşılana kadar durdurulmalıdır” dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün, 6 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğini eleştiren Gürer, "Devlet, çiftçiye destekleme yapmış gibi görünerek, özel şirketlerin çiftçilerden olan alacağının desteklemelerden tahsil edilmesiyle, bu destekler özel şirketlere aktarılmış ve yine yandaşlar korunmuş ve kayırılmış oluyor” diye konuştu.

Alacaklı şirketlerin borçlarının tahsili için DSİ’nin tebliğ çıkarmasının altında yatan nedenlerin de iyi irdelenmesi gerektiğine dikkat çeken Gürer, “Enerjideki kayıp ve kaçak miktarını vatandaşın sırtına yükleyen devlet büyük holdingleri korumak ve kollamak için tebliğ yayınlıyor. Çiftçi bu şekilde kıskaca alınıyor. Özel şirketler alacaklarının tahlisi için dava açmaya bile gerek duymadan, devletin tebliği ile alacaklarını tahsil ediyor. Çiftçiye, üreticiye gösterilmeyen ihtimam özel şirketlere, büyük holdinglere gösteriliyor” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI TAŞERON SAYFASI --->> TIKLAYINIZ

TÜRKİYE'NİN EN AKTİF TAŞERON GRUBU --->> TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum