Taşeron Statüsündeki Güvenliğe Kadro Yolu Açıldı! Taşeron Son Dakika Haberleri

Taşeron Statüsündeki Güvenliğe Kadro Yolu Açıldı! Taşeron Son Dakika Haberleri

Taşeron işçilerin büyük bir kısmı 2018 yılında kadrolarına kavuştu. Fakat 2019 yılında hala kadro alamamış taşeron işçiler var. Bunlardan biri de güvenlikçiler.

Taşeron işçilerin büyük bir kısmı 2018 yılında kadrolarına kavuştu. Fakat 2019 yılında hala kadro alamamış taşeron işçiler var. Bunlardan biri de güvenlikçiler. Güvenlik olarak çalışan taşeronlar yaşadıkları sıkıntıların kadroya geçerek rahatlayacağını düşünüyor. 

Peki bu işçilerin hakları ne olacak?

Çalışmaların ardından 4/B statüsü kazanacak güvenlik görevlileri 4/A statüsü gibi iş garantisi ve grev hakkı olmayacak. Ama statü aldıklarında 12 aylık sözleşmelere tabi tutularak diğer taşeronların yaşadığı mağduriyetleri yaşamayacakları da kesin.

GÜVENLİK TAŞERONLAR ZAMDAN FAYDALANABİLECEK Mİ?

Ayrıca taşeron güvenlik işçileri kadroya geçerek 4+4 zamdan da faydalanacak.

2019’un sonunda imzalanacak TİS kapsamında gelecek haklardan da faydalanacak güvenlik görevlilerinin ayrıca enflasyon farkı alacağı bildirildi. 

GÜVENLİK NEDİR?

Özel güvenlik görevlileri; en basit ve anlaşılır haliyle görev alanlarında ve görev süreleri içerisinde korudukları veya güvenliklerini sağladıkları alanlarda gerçek veya tüzel kişileri korumakla görevli kişilere denilmektedir. Bu koruma bazen can güvenliğine yönelik bazen ise mal varlığına yönelik olabileceği gibi bazen de hem mal varlığına hem de can güvenliğine yönelik olabilmektedir.

Doğal olarak özel güvenlik görevlileri can güvenliğine yönelik bazen ise mal varlığına yönelik koruma hizmetlerini sunduğu esnada bir takım yasal düzenlemelerden yararlanmaktadır. Yani özel güvenlik görevlileri görevlerini bu düzenlemelerde açıkça belirtilmiş olan usuller çerçevesinde yapar. Aksi halde hem idari hem de cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelebilecekleri ortadadır.

Özel güvenlik görevlilerinin tabii oldukları yasal düzenlemelere örnek vermek gerekirse; 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği, Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun en başta gelenleridir.

Özel güvenlik görevlilerinin tabii oldukları mevzuatlar da belirtildiğine göre bu defa özel güvenlik görevlilerinin görevlerinin neler olduğuna kısa bir şekilde değinmekte fayda bulunmaktadır.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde özel güvenlik görevlilerinin temel görevi; korudukları veya güvenliklerini sağladıkları alanlara veya kişilere karşı yapılacak olan saldırılarda caydırıcılık (önleyicilik) sağlamaktır. Yani saldırganı henüz haksız eylemine başlamadan önce suçtan vazgeçirmektir. Örnek vermek gerekirse bir alış veriş merkezine veya burada bulunan bir kişiye zarar vermek isteyen saldırgan, özel güvenlik görevlisinin oradaki varlığını hissetmesi ile birlikte eyleminden psikolojik olarak vazgeçmektedir. Şayet tüm tedbirlere rağmen caydırıcılık işe yaramadı ise bu defa bir özel güvenlik görevlisinin görevleri, şüpheliyi yakalamak, genel kolluk dediğimiz emniyet veya jandarmaya bilgi vermek, suça konu delilleri muhafaza altına almak ve nihayetinde kolluğun olay yerine intikal etmesi ile birlikte kolluğa yardımcı olmak sıralanabilir.

Bu anlatımlardan sonra bir de birbirine çok yakın ve iç içe geçmiş bir kavram olan özel güvenlik görevlilerinin yükümlülüklerini tek tek belirtmekte fayda bulunmaktadır.

İhbar Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri görev alanları, görev süreleri içerisinde görevleriyle bağlantılı olarak bir suç işlendiğini öğrendikleri andan itibaren vakit kaybetmeksizin genel kolluğa bilgi vermeleri gerekmektedir. Aksi durumda 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 21. maddesinde belirtilen idari suçlardan olan bildirim yükümlülüğü yerine getirmeme suçunu işler ve sonuç olarak da 1 yıl boyunca özel güvenlik alanında çalışamaz.

Kolluğun Emrini Yerine Getirme Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri görev alanları itibariyle birlikte çalışmış oldukları genel kolluk amirinin emirlerini (hukuka uygun olup olmadığı veya konusunun suç teşkil edip etmediğinin değerlendirmesini yapmak suretiyle) yerine getirmek durumundadır. Aksi durumda 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 21. maddesinde belirtilen idari suçlardan olan emre itaatsizlik suçunu işler ve sonuç olarak da 1 yıl boyunca özel güvenlik alanında çalışamaz.

Olay Yerinin Korunması Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri görev alanlarında meydana gelen suçtan sonra artık adli yetkilerini kullanmaya başlarlar. Bunun neticesinde de ceza yargılamasında büyük öneme sahip olan olay yeri ve delillerin bozulmasını veya kaybolmasını engelleyici tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü kullanabilmesi için de özel güvenlik görevlisine Ceza Muhakemesi Kanunu 168. madde kapsamında ayrıca yakalama yetkisi verilmiştir.

Kimlik Kartını Başkasına Kullandırmama Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri temel eğitimin sonrasında yapılan özel güvenlik sınavında başarılı olmalarının ardından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının da olumlu neticelenmesi ile birlikte özel güvenlik kimlik kartı almaya hak kazanırlar. Bu kimlik kartının başkasına kullandırılması idari yasaklar arasında sayılmakta olup aksini yapan özel güvenlik görevlisi 3.000,00 TL. idari para cezasına çarptırılır, kimlik kartı iptal edilerek bir daha özel güvenlik alanında çalışamaz hale gelir.

Greve Katılmama Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri esasında Anayasal bir hak olan grev hakkına sahip değillerdir. Kanunen özel güvenlik görevlilerinin greve katılmaları yasaklanmıştır. Aksi durumda özel güvenlik görevlisine 6 ay süre ile hak mahrumiyeti getirilerek bu süre içerisinde özel güvenlik alanında çalışması engellenmektedir.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Katılmama Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri yine Anayasal hakları olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, görevleri dışında ve üniformalarıyla birlikte katılmaları yasaklanmıştır. Aksi durumda ise kimlik kartı iptal edilerek özel güvenlik alanında bir daha çalışamayacak şekilde cezalandırılmaktadır.

Kolluğa Direnmeme Yükümlülüğü
Özel güvenlik görevlileri görev alanında birlikte çalıştıkları kolluğa karşı görevinin yapmasını engelleyecek şekilde direnç göstermemeli, onlara karşı cebir uygulamamalı ve onları tehdit etmemelidir. Özel güvenlik, kolluğun tamamlayıcı unsuru olduğu için birlikte hareket etmeleri ve birbirlerine yardımcı olmaları amaç edinmiştir. Aksi durumda da kimlik kartı iptal edilerek özel güvenlik alanında bir daha çalışamayacak şekilde cezalandırılmaktadır.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.