Taşeron ve işçilere 'kıyafet zorunluluğu'

Taşeron ve işçilere 'kıyafet zorunluluğu'

Taşeron ve işçilere 'kıyafet zorunluluğu

Taşeron ve Kamu Çalışanların 'kıyafetleri' iş yerlerinde zaman zaman tartışma konusu olabilmektedir. Hatta bu durum bazen 'iş akdinin feshine' kadar giden istenmeyen durumlarında oluşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle çalışanların işyerlerinde işveren tarafından belirlenen 'kılık kıyafet' kurallarına uymasında fayda vardır.

Peki işverenlerin Taşeron ve işçilere 'kıyafet zorunluluğu' getirme hakkı var mıdır?

Kamuda olduğu gibi, özel sektör için geçerli bir 'kılık kıyafet' yönetmeliği yok. Ancak, işveren kendi işlerinde düzeni sağlamak için bazı kararları alma hakkına sahiptir. Bu önlemler bazen iş verimi arttırmak için bazen de güvenlik sebebi ile alınabilir. Kıyafetleri düzenleme hakkı da işverene bu çerçevede verilmiş bir haktır. Ve bu hakkın kullanılmasında, işveren iş mevzuatından kaynakların hükümleri aşmamak kaydıyla bazı yaptırımlarda uygulayabilir.

İşyerlerindeki kıyafet zorunluluğu, çoğu zaman tartışma konusu olur. Bu tür tartışmaları son vermek için işverenlerin, işyerinde uyulması gereken kuralları yazılı hale getirmesi gerekiyor. Sadece, kıyafet ile ilgili değil, işin boyutuna göre, işyerinde uyulması gereken kurallar dizisi oluşturulur. Ve bu kurallar, yazılı olarak çalışanlara tebliğ edilir. Böylece, çalışanlardan bu kurallara uygun davranmaları istenebilir. Bu yönde belirlenen kurulların tamamı tüm çalışanlar için geçerli olmalıdır. Yine kılık kıyafete yönelik kurallar genellikle çalışanlara işe alım sürecinde bildirilmelidir. Çalışan da bu kuralı bilerek işi kabul etmelidir.

Taşerona Kıyafet Zorunluluğu Getirilebilir mi?

Türkiye'de bir çok işyeri kıyafet zorunluluğu getirmektedir. Bu işyerleri bazen bir esnaf bazen de kurumsal bir şirket olabilmektedir. Örneğin bankalar, oteller, lokantalar, giyim mağazaları, fabrikalar ve gıda şirketleri olabilmektedir. Yine cafeler veya gıda zincirleri de firmanın logosunun bulunduğu kıyafetleri giyme zorunluluğu getirmektedir. Burada önemli olan, kıyafet ile ilgili kuralların yazılı olması ve herkese uygulanması gerekmektedir. Aksi halde, belirli çalışan grubuna uygulanması halinde mobbinge girer. Çalışanlarda bu durum karşısında mobbing iddiası ile dava açma hakkını elde ederler. Yargıtay da, konuyla ilgili bir çok karar vermiştir. Bu kararların büyük kısmında kıyafet uygulaması konusunda işveren haklı bulunmuştur. Genelde tek tip kıyafet giymek istemeyen ve bu yüzden işini kaybeden çalışanların açtığı davalar da, yüksek mahkeme işverenden yana karar vermiştir. Bu nedenle çalışanların, işyerinde tüm işçiler için geçerli kılınan kılık kıyafet kurallarını uymasında fayda vardır. Yoksa çalışanların işini kaybetmesine giden istenmeyen durumların oluşmasına yol açılabilir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum