Taşerona kadroda 2019 toplu sözleşmeye tüm işçilerin dahil edilmesi

Taşerona kadroda 2019 toplu sözleşmeye tüm işçilerin dahil edilmesi

Taşerona kadroda 2019 toplu sözleşmeye tüm işçilerin dahil edilmesi

Taşeron şirketlerden kadroya ve belediye şirketlerine geçen işçiler ile kadro alamayan taşeron çalışanların sorunları çözüm bekliyor. Kadro alan işçiler ve sendikalar ise kalıcı çözüm yolunu açıkladı:

2019 yılı kamu işçileri toplu iş sözeleşmesine kadroya geçen işçilerin dahil edilmesi. 
  İşte detaylar...

Taşeron Zamları Hakkında Bakanlıktan FLAŞ Açıklama Haberi İçin Burayı TIKLAYINIZ!

Taşeronda Kadro alamayanlar için TES İŞ ten Cumhurbaşkanı Erdoğana Dilekçe kampanyası başlattı GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

Taşerondan Kadroya Geçen İşçiler 4/D 2019 Enflasyon Farklı Maaşları  TIKLAYINIZ

ÜCRETLERDE SADECE EN DÜŞÜK ÇÖZÜLDÜ
Taşeron şirketlerden 696 sayılı KHK ile kamuda kadroya, belediyelerde ise şirketlere geçirilen işçilerin ücret zamlarında düğüm kısmen çözüldü.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işçilerin ücretlerinin önce asgari ücret seviyesine çekileceğini, üzerine de yüzde 4 zam yapılacağını bildirdi.

BÜROKRASİYE SERT ÇIKMIŞTI
Konu ile ilgili sendikalardan sert açıklamalar gelmiş Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yapılan bu uygulamaların bürokrasiden kaynaklandığını belirterek "Bir işçi husumeti var. İşçilerin elde ettiklerini, analarının ak sütü gibi helal olan kadrolarını, toplu sözleşmelerini, sosyal haklarını kesmeye, kırpmaya, onlardan adeta rövanş almaya yönelik bir yaklaşım var. Bütün kamu görevlilerini kastetmiyorum ama maalesef ellerinde kamu gücünü bulunduran ve bu gücü çalışanların aleyhine kullanmak için çaba sarf eden bir anlayış var. Bunu şiddetle ve nefretle lanetliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İLAVE TEDİYEDE BELEDİYE ŞİRKETLERİ BEKLİYOR
Bu arada işçilerin alacakları ikramiyelerin tarihleri açıklanırken, belediye şirketlerindeki işçiler için ise bir düzenleme yer almadı. Belediye ve özel idarelerde şirket işçiliğine geçen işçiler ise aynı KHK ile geçiş yapılmasına rağmen kendilerinin ilave tediyede kapsam dışında bırakılmamasını istiyorlar. Disk konunun yasal düzenlemeye gerek olamadan bir tebliğ ile çözülebileceğini savunurken çıkacak kararnamelere bir ekleme yapılarakta verilebileceği ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE FAZLASI İLE BELİRLENEN ÜCRETLER
Kadro geçişi öncesi sözleşmelerinde asgari ücretin yüzdelik fazlalıkları ile çalışan personelin durumunda ise herhangi bir değişiklik olmadı. Asgari ücret artışı en düşük maaşa yaklaşık 490 TL'lik bir artış getirirken maaşı 2.000 TL ve üzeri olan çalışanlar 80 TL ve üzeri zam almış oldular.

Asgari ücretin% fazlası (%20,30,40 gibi) ile çalışanlar ücret kayıplarının giderilmesini talep ediyorlar. Türk-İş ve Hak-İş konuyu gündeme getirmiş ve enflasyon oranında yani%20,30'luk bir zam yapılması ile diğer işçilerin sorunlarının çözülebileceğini ifade etmişlerdi.

İLAVE TEDİYEDE 2. TAKSİT 31 MAYIS
Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre ilave tediyelerin birinci yarısı 31 Ocak 2019, diğer yarısı 31 Mayıs 2019 tarihinde ödenecek. Yılda 4 eşit taksitte ödenen ilave tediyelerin 3. ve 4. taksitleri ise Haziran ayında yayımlanacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belli olacak

ESAS TALEP 2019 TİS
Taşeron şirketlerden kadroya geçen işçiler mali ve özlük haklarındaki yukarıdaki sayılanlara ek birçok problemin bulunduğunu, diğer kamu işçilerine sağlanan hakların kendilerinede sağlanması amacıyla bu yıl yapılacak olan toplu iş sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesini talep ediyorlar. Örneğin kamu işçileri toplu sözleşmedeki aldıkları yıllık zam oranları enflasyonun altında kaldığı takdirde TİS gereği enflasyon farkı alabiliyorken kadroya geçen 4/D'li sürekli işçilerin ve şirket işçilerinin böyle bir hakları bulunmuyor.

Kadro alan işçiler Meclis Başkanlı'na adeta dilekçe yağdırmış ve binlerce dilekçe ile 2019 kamu işçileri toplu sözleşme sürecine kendilerinin de dahil edilmesi talebini iletmişlerdi.

Taşeron Zamları Hakkında Bakanlıktan FLAŞ Açıklama Haberi İçin Burayı TIKLAYINIZ!

KİT'LER VE KADRO DIŞI KALANLAR
2 Nisan 2018'de geçişlerin gerçekleştiği kadro sürecinde birçok taşeron işçi kadro hakkından faydalanamadı. Başta KİT'ler olamak üzere kamuda sosyal tesis çalışanları, şoförler, TYP kapsamında çalışanlar, Karayolları işçileri, PTT taşeronları, joker taşeronlar vb. birçok çalışan çeşitli nedenlerle kadro hakkından faydalanamadı. Yüzde 70 engeli başta olmak üzere mevzuattaki diğer nedenlerle taşeron işçiler kadroya geçemedi.

Yetkililer tarafından kadro dışı kalan çalışanlar için bazı açıklamalar gelmiş olmasına karşın henüz somut bir ilerleme olmadı. Sendikalar ayrımsız kadro talebi ile kadro dışı kalan işçilerinde kadroya geçirilmesini talep ediyorlar

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum