Taşeronda asıl ve yardımcı iş ayrımı yapılmadan kadro

Taşeronda asıl ve yardımcı iş ayrımı yapılmadan kadro

Taşeronda asıl ve yardımcı iş ayrımı yapılmadan kadro

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, seçimlerden önce verilen tüm taşeron işçilere kadro sözünün tutulmasını beklediklerini belirterek, "Taşeron işçilerimize kadro sözü verildi. Şimdi asıl ve yardım iş kolu ayrımı gündeme geldi. Biz bu ayrımın yapılmasına karşıyız. Tüm taşeron işçilerin kadroya alınmasını bekliyoruz" dedi.

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Aksakal, taşeronda çalışan işçilerin asıl ve yardımcı iş kolu şeklinde ayrıma maruz kaldıklarını belirterek, "Taşeron işçilerimize asıl ve yardım iş kolu şeklinde ayrımını kabul etmiyoruz. Herkes emek veriyor ve çalışıyor. Tüm taşeronlara kadro verilmelidir" dedi. Aksakal, "Kamuda ortalama bir milyon işçi var diyelim. İşin ilk kısmında taşeronda çalışan işçilere kadro verilecek.

Daha sonra burada asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılacak denildi. Biliyorsunuz bu süreç 2016 yılının 6. ayının sonuna bırakıldı. 30 Haziran'a kadar süre istedi hükümet. İşin garip tarafı asıl ve yardımcı iş kolu konusunda sıkıntı çekiyoruz. Biz diyoruz ki ilk isteğimiz kamudaki tüm taşeronlara kadro verilsin. Sağlıkta temizlik işini yardımcı iş kolu deniliyor. Dönüyoruz belediyelere. Belediyelerde ise temizlik asıl iş, fen işleri asıl iş. Çünkü belediyenin asıl görevi bu. Peki biz ayrımı nasıl yapacağız? Adını ne koyacağız? Şimdi çeşitli söylentiler var.

150-200 bin kişiye kadro verilecek. Peki geriye kalan 800 bin kişi ne olacak? Yani sen işe girerken şu firmanın şu işine girdiğin için sana kadro veriyorum, sen şu firmanın şu işine girmediğin için sana kadro vermiyorum. Asıl iş ölçüsü burada nedir? Ben hastane temizlik işine girmişim ancak hasta bakıcılığı görevi yapıyorum. Benim yaptığımız görev ne. Ben o görevi yapıyorsam bana kadro vermek zorundasın.

Bu konuda bir karmaşa söz konusu. Bunun daha çok netleşmesi gerek. Biz de diyoruz ki siz asgari ücreti bin 300 liraya çektiniz. Arada firma yine kar ediyor. Getirin kadro verin ve bu mafyalaşmayı önleyin" ifadelerini kullandı.

ÇOĞU TAŞERON ASIL İŞİ YAPIYOR

Taşeronda çalışan çoğu çalışanın yardımcı iş kolunda olmasına rağmen asıl iş kolunda çalıştırıldığını belirten Aksakal, "Biz iki yıldır sahadaki taşeron arkadaşlarımızı üye yapıyoruz. Herkes bizim ilk üye tarihlerimizi inceleyebilir. O dönemler taşeronun sendikalı olacağına, toplu iş sözleşmesi hakkı alacağına, yarın kadronun gündeme geleceğine inanmıyordu.

Biz o dönem sahaya çıktık. Hizmet İş Sendikası Erzurum Şubesi olarak bin 600 kişi 2014 yılından başlayarak üye yaptık. Maalesef yasalar bazen görmezden geliniyor. Başbakanımızın Hak İş Konfederasyonu toplantısında bir konuşması vardı. Ben yasaları raflara konulsun diye çıkarmıyorum. Biz yasaları uygulansın diye çıkarıyoruz demişti.

Bizde yapılan toplu iş sözleşmelerinin ve verilen vaatlerin uygulanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın daha sabredecek gücü yok. Çünkü bu taşeron kardeşlerimizin bir çoğu asıl işi yapıyorlar. Kadrodaki arkadaşlarızdan, taşerondaki arkadaşlarımız arasında ciddi farklar var. Aynı işi yapmasına rağmen. Bunların ortadan kalkması için en büyük vebalde biz yöneticilerde" şeklinde konuştu.  MEMURLARAHABER.COM sitesi olarak yıllardır olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sizler için tüm ilanlara takip etmeye ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin. FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN  TWİTER TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum