TAŞERONDA ÜCRET MÜCADELESİ!

TAŞERONDA ÜCRET MÜCADELESİ!

TAŞERONDA ÜCRET MÜCADELESİ!

Belediye iktisadi teşekküllerinde taşeron sistemi yeni haliyle devam ediyor, işçiler mücadeleye ve TİS'e hazırlanıyor.

696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile belediye işçilerine kadro verilmedi. Belediye işçileri, belediye iktisadi teşekküllerine (BİT) geçirildi ve taşeron sistemi yeni biçimiyle devam ediyor. Bununla da yetinmediler 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 24. maddesi uyarınca BİT işçilerine iki yıl boyunca geçerli olmak üzere bir “TİS” dayattılar.

375 sayılı KHK ile dayatılan ve 30 Haziran 2020 yılına kadar uygulanacak olan bu “TİS” belediye işçilerinin mali ve sosyal haklarının önünün kesilmesini amaçlamaktadır. Bugüne kadar taşeronlara aktarılan kaynakların bu kez BİT’e aktarılmasını esas almaktadır.

ÜCRETLER ENFLASYONUN BİLE ALTINDA

Bu taslak; ücret zammı olarak günlük çıplak ücret üzerinden 2 yıl boyunca altışar aylık dilimlerle yüzde 4 arttırılmaktadır. Bugüne kadar taşeron işçilerinin aldığı sefalet ücreti üzerine konan artışlar enflasyon oranının bile altında kalmaktadır.

DİĞER RAKAMLAR DA FARKLI DEĞİL

Diğer rakamlar da farklı değildir. Yılda 10 günlük ikramiye, bir çocuk için aylık 25 TL, eğitim için ise yılda 100 TL, yakacak yardımı aylık 30 TL, Ramazan ve Kurban Bayramları’nda 75 TL, yemek için 5 TL, gece çalışma farkı yüzde 10, fazla çalışma ücret farkı yüzde 60, gibi rakamları içeren bu metin TİS diye sunulmaktadır.

Bir örnek olarak Şişli Belediye Başkanlığı Şirketi Kent-Yol A.Ş. ile DİSK/Genel-İş Sendikası arasında yapılan TİS ile karşılaştıralım.

28 Şubat 2018 tarihinde işbaşında bulunan işçilerin günlük ücretleri 1 Mart 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere günlük ücret tabanı net 87 TL’ye yükseltilmiştir. 01 Mart 2018 tarihinden geçerli olmak üzere net yüzde 6 oranında zam yapılmıştır. 01 Eylül 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 6 oranında zam yapılmıştır. Sendika üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesinin 2’inci yılında 01 Mart 2019 tarihinden geçerli olmak üzere almakta oldukları ücretlerine net yüzde 11 oranında zam yapılacaktır.

Gece çalışmaları için ödenecek ücret normal çalışma ücretlerinden yüzde 25 fazladır. Fazla çalışma ücreti yüzde 100 zamlı ödenir. Senelik 90 günlük ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Ramazan ve Kurban Bayramlarında ayrı ayrı olmak net 450 (450x2) TL ödenir. İşçilere, fiilen çalıştıkları günlerde sözleşmenin 1. yılında günlük net 30 TL, yemek yardımı yapılır. Okuyan çocuklara net 500 TL. Yakacak yardımı net 550 TL. Bu iki taslak arasındaki rakamlar KHK ile işçilere nasıl bir TİS dayatıldığını görünür kılmaktadır.

Öncelikle tek adam tek parti rejiminin OHAL ile dayattığı 375 sayılı bu KHK, işçilerin TİS hakkının gasbıdır. Şimdi esas sorun başta Genel-İş Sendikası olmak üzere sendikalar bu KHK dayatmasını kabul edip BİT’lerin yanında mı yer alacaklar, yoksa varlık nedenlerine uygun davranıp gereğini yapacaklar mı?

Belediye işçileri yetki belgelerinin gelmesiyle birlikte TİS hazırlıklarına başladılar. Sendikalar, işçilerin bu kararlılığı üzerinden zaman geçirmeden belediye yönetimleriyle ek protokollerle TİS için hemen harekete geçmelidirler.

Belediye yönetimlerinin 375 sayılı KHK ile dayatılan TİS’i bile uygulamaya yanaşmadığı dikkate alınırsa zorlu bir mücadele süreci belediye işçilerini beklemektedir. Ancak belediye işçileri hem kadro hem de TİS için mücadeleye etmeye kararlı.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.