TAŞERONDA ÜCRETLERDE 3 ŞİKAYET!

TAŞERONDA ÜCRETLERDE 3 ŞİKAYET!

TAŞERONDA ÜCRETLERDE 3 ŞİKAYET!

2 Nisan itibariyle kadroya geçişi yapılan taşeron işçilerin ücretler konusundaki yakınmaları gündem olmaya devam ediyor. Kamu işçilerine enflasyon farkının verilip kadroya geçişi gerçekleşen işçilere toplu iş sözleşmesi hükümlerinde yer almaması ücretler açısından bir kayıp olarak görülmüştü.

Belediye şirketlerine geçişi gerçekleştirilen işçiler için ise eleştiri şirket bünyesine geçen işçilerin maaşlarında iyileştirme yapmak isteyen fakat yasal düzenlemeleri aşmaya çalıştıklarını ifade eden Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü'den geldi.

1. ENFLASYON FARKI YOK

Kadroya geçişi gerçekleştirilen işçilerin Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerinde altışar aylık dönemlerde yüzde 4+4 şeklinde düzenlenen zam oranları, diğer kamu işçilerinin toplu sözelşmesinden farklı olarak efnflasyon farkı oluşması durumunda bu farkın ödeneceğine dair bir hüküm içermiyor. Bu da kadroya geçişi gerçekleşen işçilerin oluşan enflasyon farkından mahrum bırakılmaları ve aldıkları ücretin enflasyon karşısında kayıplara uğraması anlamına geliyor.

2 'BELEDİYELER TOPLU İŞ SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNİ UYGULAMIYOR'

Belediye şirketlerine geçişi gerçekleşen taşeron işçilerin ise 2 zıt yönde ücret şikayeti oluştu. Bunlardan birincisi tarafımıza ulaşan bilgilerden belediye şirketlerinin yayımlanan toplu iş sözleşmesi hükümlerini uygulamadığı yönünde. Gelen şikayetlerden birisi şöyle;

"BİRÇOK BELEDİYELER toplu iş sözleşmesinin hükümlerini UYGULAMIYOR. BU HAK MI? O ZAMAN BİZE NEDEN TAŞERONDAN ÇIKARDINIZ. NE KADROSU 4/D yapmadınız. hani herkes fakatsız amansız kadrolu olacaktı. 450 bin belediye taşeronları hüsranıkurala uğradılar...."

3. 'ZAM VEREBİLMEK İÇİN ENGELLERİ AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Şişli Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesinde konuşan Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirketlerine atanan personele yasal sınırlamalardan dolayı bir katkı yapamamanın burukluğunu yaşadığını ifade ederek belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilere de zam verebilmek amacıyla yasal engelleri aşmaya çalıştıklarını ifade etti. Bilindiği gibi gerek genel idareye gerekse de belediye şirketlerine geçen taşeron çalışanlar için toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar uygulanacak şekilde yayınlamıştı.

İnönü konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Belediyemizin tüm ekonomik koşullarını zorlayarak 2018-2020 dönemi toplu iş sözleşmesini imzaya hazır hale getirdik. Kent-Yol ve Belediye’de çalışan arkadaşlarımıza iyi ekonomik koşullar sağlayan bir sözleşme olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan Kanun Hükmünde kararname ile belediye şirketlerine atanan personele yasal sınırlamalardan dolayı bir katkı yapamamanın burukluğunu yaşıyorum. Bu konuda da arkadaşlarımız çalışma ve araştırmalarına devam ediyor. Yasal engelleri aşmaya çalışıyoruz. Onlara da hak ettikleri katkıyı sağlayacağımızı umut ediyorum. Biz Şişli Belediyesi olarak bir aileyiz. Bir yandan kamu hizmetini layıkla yerine getirirken, bir yandan daha mutlu, daha üretken insanlar olarak kendimizi var etmeye çalışıyor, bunu gerçekleştirmek için tüm olanaklarımızı seferber ediyoruz. Tüm çalışan arkadaşlarımızın içinde bulunduğumuz zor koşullarda gösterdiğimiz özveriyi paylaştığını biliyor ve bununla gurur duyuyorum...' dedi

Şişli Belediyesinin 2018-2020 toplu iş sözleşmesinin kimi kazanımları ise şöyle;

--*Toplu iş sözleşmesinde 28 Şubat 2018 tarihinde işbaşında bulunan Kent-yol işçilerin gündelik ücretleri 1 Mart 2018 tarihinden itibaren ilk altı ay geçerli olmak üzere yüzde altı zam yapılarak günlük ücret tabanı net 87 TL’ye yükseltildi. İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre 01.09.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde altı, 01.03.2019 tarihinden geçerli olmak üzere de yüzde 11 oranında zam yapılacak.

--*1 Mayıs’ta tüm çalışanlara 750TL ikramiye.

--*Fazla çalışan işçiye ücreti yüzde 100 zamlı ödenecek. Gece çalışmaları için ödenecek ücret ise normal çalışma ücretlerinden yüzde 25 fazla ödenecek.

--*İşçilere, fiilen çalıştıkları günlerde sözleşmenin birinci yılında günlük net 30 TL yemek yardımı yapılacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yemek bedeli ücret zammı oranında arttırılacak.

--*Sendika üyesi işçilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ayrı ayrı verilenL bayram yardımı parası 450 TL’ye çıkarıldı.

--*Senede bir kereye mahsus olmak üzere verilen yakacak yardımı 550.00TL oldu.

--*Çalışanlara giyim yardımı yeni sözleşmeyle 750 TL’ye çıkarıldı. Aynı zamanda, sözleşmenin ikinci yılında giyim yardımı ikinci yıl ücret zammı oranında arttırılacak SGKREHBERİ

TÜM TAŞERONLAR ARTIK BU GRUPTA TOPLANIYOR TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.