Taşeronlar çözüm bekliyor! Kadroya geçen de kadro dışı kalan da

Taşeronlar çözüm bekliyor! Kadroya geçen de kadro dışı kalan da

Taşeronlar çözüm bekliyor! Kadroya geçen de kadro dışı kalan da

DİSK'in 29 Mayıs 2018 tarihli Emek Raporu yayınlandı

Raporda çalışma hayatı ve işçilerin sorunlarının yanında "Kadroya geçen taşeronlara eşit hak, kadro dışı bırakılanlara ayrımsız kadro" talepleri ön plana çıktı.

İşçilere ve emekçilere yönelik Mevcut uygulamalara eleştirilerin yöneltildiği ve çözüm önerilerinin de sıralandığı raporda taşeron işçiler de unutulmadı. Son 16 yılda taşeron uygulamasının kamuda ve özel sektörde yaygınlaştırıldığı belirtilerek bu uygulamalara son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Taşeron işçilerin büyük bir bölümünün (Resmi açıklamalarda yaklaşık 900 bin olarak ifade edilen) kadroya geçiş işlemleri 2 Nisan itibariyle tamamlandı. Kadroya geçişi çeşitli nedenlerle gerçekleşmeyen ( Yüzde 70 işçilik şartı, KİT çalışanları, TEDAŞ, TEİAŞ, kamuda araç şoförleri, karayolları, PTT, okul aile birliği çalışanları, güvenlik soruşturmasına takılanlar, şeker işçileri, ihale şartlarına takılanlar…vb) ve sayılarının yüzbinlerle ifade edildiği taşeron çalışanlar ise kadro hakkından faydalanamadılar.

Kadroya geçişi gerçekleşen taşeron işçilerin diğer işçilerle eşit haklara sahip olması çabasının ile kadroya geçişi yapılamayan taşeron işçilerin ise 'ayrımsız kadro' talepleri dile getirildi.

TAŞERON SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Son 16 yıllık dönemde iş güvenceli istihdam yerine kamuda taşeron işçi çalıştırmayı kolaylaştıran düzenlemeler yapıldı. Son dönemde kamuda taşeron işçi çalıştırma tırmanışa geçti ve bir milyona yaklaştı. Taşeron uygulamaları özel sektörde de yaygınlaştı

KHK İLE TAŞERON DÜZENLEMESİ YANLIŞTI

KHK ile taşeron düzenlemesine eleştirilerin yöneltildiği raporda "OHAL uygulaması çalışma hayatında sendikal hakların ve işçilerin diğer haklarını kullanımını olumsuz etkilemiştir. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisini kötüye kullanmış, yasama organını işletmek yerine KHK yolu tercih edilmiştir. OHAL ile ilgisi olmayan konular KHK'lar aracılığıyla düzenlenmiştir. Aileleriyle birlikte 4 milyon işçiyi kapsayan taşerona kadro konusu dahi işçilerin temsilcisi olan sendikalardan gizlenerek hukuksuz bir biçimde KHK ile düzenlendi. Sendikaların eylem ve etkinliklerine OHAL gerekçesi ile kısıtlamalar getirildi." denildi.

İŞ HUKUKU

Bireysel işçi haklarını yok eden taşeron uygulaması kaldırılmalıdır. İş Kanunu'nda esnekliğe ve keyfiliğe yol açan hükümler işçi lehine yeniden düzenlenmelidir.

GÜVENLİ, GÜVENCELİ VE İNSANA YARAŞIR İŞ

Taşeronda kapsam dışı kalan işçileri 'güvencesiz çalışma' olarak değerlendirildiği "Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere ayrımsız kadro verilmeli. Kadroya alınan işçilere diğer kamu işçileri ile eşit haklar sağlanmalıdır" denildi. sgkrehberi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.