Taşeronların 2019 yılı zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri belli oldu

Taşeronların 2019 yılı zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri belli oldu

Taşeronların 2019 yılı zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri belli oldu

Kadrolu taşeron işçiler 2019 yılı itibariyle maaşlarına uygulanacak zam oranı ve ikramiye ödemelerin yapılacağı tarihi merak ediyor. Google üzerinden yapılan araştırmalar neticesinde; 4/B 4/B sürekli işçi statüsündeki kadrolu taşeronların 2019 yılı zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri belli oldu. Geçtiğimiz yıldan itibaren gündemdeki yerini koruyan Kit taşeron işçiler ise bu yıl içerisinde kadroya geçiş yapılacağı müjdesi hükümet tarafından yapıldı. Taşeron işçi son dakika kadro maaş zamları ne kadar? 2019 Ocak ayı kadrolu taşeron işçilerin ikramiye tediye ödemeleri ne zaman yapılacak? Kit taşeron işçiler bu yıl kadroya alınacak mı? Kadroya geçen taşeronların maaş zam, ikramiye, tediye, tazminat, ek ödeme ve yasal hakları neler? gibi bir çok sorunun yanıtını arayan vatandaşlar için ayrıntıları bu haberimiz üzerinde derledik. İşte t aşeron işçilerin maaş zamları ve yasal hakları ile ilgili resmi kurumlardan yapılan son açıklamalar...

Kadrolu 4/D Taşeron 2019 Ocak Maaşları Enflasyon Farklı tıklayınız

TAŞERONLARA 2020 YE KADAR ZAM MÜJDESİ TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan talimatla taşeronların kadro sorunu için çalışma başlatıldığı belirtiliyor. Kamuda çalışan taşeronun maaş zam oranları, kıdem tazminatı ve ikramiye ile ilgili yasal haklarını araştıranlar için ayrıntıları bu habarimizde derledik. Kamuda sürekli işçi kadrosuna alınan taşeron işçilerin altışar aylık dönemler için yüzde 4 uygulanan ücret zam oranının yükseltilmesi talebi ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor.

Kadro alamayan taşeronların sorunlarının çözümü için düğmeye basıldı. Kadro alamayan ve aldığı halde ücret artışı yaşamayan ve bu konuda mağdur olan işçilerin bu durum hakkında Cumhurbaşkanlığı'na yazdıkları mesajlar etkili oldu. Bu mesajalrın ardından Ankara'da iki ayrı koldan taşeronlarla ilgili çalışma yürütülmeye başlandı. İlk olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda bir çalışma başlatıldı.

TAŞERONA 2 YIL, 6 AYDA BİR, YÜZDE 4 ZAM! HABERİMİZİ TIKLAYIN OKUYUN!

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLERİN TÜM MAAŞ, ÜCRET VE SOSYAL HAKLARI HABERİMİZDE TIKLAYIN!

Bakanlık bürokratları kadro alan taşeronların zam durumları ile ilgili olarak bir formül arayışına başladı. Aynı zaman da bürokratlar kadro alamayan işçiler içinde bir çalışma başlatacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'a ziyaret Diğer taraftan ise Ak Parti kadro alamayan taşeron işçiler için düğmeye bastı. İlk sinyal AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan'ın Türk-İş ziyareti ile başladı.

TAŞERON İŞÇİLER FACEBOOK GRUBUMUZA KATILARAK BİZLERİ TAKİP EDİN 

HABER TAŞERON FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDEREK İŞÇİ HABERLERİNİ İLK SİZ ÖĞRENİN

Bakan Elvan kadro alan teşeron işçilerin zam oranının artırılması için Cumhurbaşkanı Erdoğana mektup yazan Türk-iş Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi. Görüşmede, taşeron işçilerin sorunları ele alındı. Teşeron için yasal düzenleme hazırlığı Son dönemlerde sık sık gündeme gelen taşeron işçilerin meduriyetlerin giderilmesi için çalışmaların hızlandırıldığı görülmekte. Meclis kulislerinde yerel seçimlere kadar bu sorunun çözülmesi için bürokratlara talimat verildiği konuşuluyor. Aynı zamanda kadro alamayan taşeron işçiler için de yasal bir düzenleme yapılacağına kesin gözüyle bakılmakta. (Kaynak: haberkusagi)

TAŞERONA 2 YIL, 6 AYDA BİR, YÜZDE 4 ZAM! HABERİMİZİ TIKLAYIN OKUYUN!

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLERİN TÜM MAAŞ, ÜCRET VE SOSYAL HAKLARI HABERİMİZDE TIKLAYIN!

Kadroya geçen taşeron işçilere idarelerce uygulanmak üzere Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanan ve 31 Ekim 2020'ye kadar uygulanacak toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümlerine göre ücret zammı altışar aylık dönemler halinde sadece yüzde 4 oranında olmaktadır. Aylık ücretle birlikte ödenen yakacak yardımı, sorumluluk primi ile yıllık ödenen öğrenim, bayram yardımı benzeri ödemeler de düşük tutarda belirlenmiş ve üç yıllık dönem boyunca da sabit tutulduğu görülmüştür. 2018 yılı sonunda tüketici fiyatları endeksindeki artış yüzde 20,30 oranında gerçekleştiği belirlenmiştir. Öngörülen TÜFE yıl sonu değişim oranı ise 2019 yılı için yüzde 15,90 ve 2020 yılı için yüzde 9,80'dir.

Geçtiğimiz yıl taşerondan kadroya geçirilen yaklaşık 900 bin işçinin yüzünü güldürecek haber geldi. En düşük maaşı 1800 lira olan taşerondan kadroya geçenlerin maaşları 2 bin 20 liraya yükseltilecek. Taşeron maaşı 2019 zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri hala araştırılan konular arasında. Taşerondan kadroya geçen işçilerde yıllık yüzde 8 olarak belirlenen zam oranının enflasyon nedeniyle ciddi bir hak mahrumiyeti doğurduğu söyleniyor. Gerek asgari ücretteki artış gerekse 2018 yılı için açıklanan yüzde 20,30 oranındaki enflasyon nedeniyle 696 sayılı KHK ile kadroya yeni geçen işçiler ciddi bir hak mahrumiyeti yaşadılar. Bu nedenle yıllık yüzde 8 olarak belirlenen zam oranı hiç olmazsa açıklanan enflasyon oranı yükseltilmesi bekleniyor.

2019 yılı ilave tediye ödemeleri büyük bir merakla beklenirken tarihler hala açıklanmadı. Kamu işçileri ve kadro alan taşeron işçilerin 7 ile 15 Ocak tarihleri arasında yapılacağına yönelik haberler , taşeron işçilerin kafasını karıştırmaya başladı. Ancak geçmiş yıllara bakıldığında Ocak ayındaki tüm ilave tediye ödemesinin ayın son haftasında yapıldığı görülmektedir. Dolaysıyla bu yılın Ocak ayı tediyesinin de Ocak ayının son haftasında yapılması bekleniyor. Geçen yılda 26 Ocak'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sonrasında ödeme yapılmıştı.

Taşerondan kadroya geçen işçiye zam müjdesi! Geçtiğimiz yıl taşerondan kadroya geçirilen yaklaşık 900 bin işçinin yüzünü güldürecek haber geldi. En düşük maaşı 1800 lira olan taşerondan kadroya geçenlerin maaşları 2 bin 20 liraya yükseltilecek.

Kadroya geçen taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Bunun üzerine ilave olarak Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklı yüzde 4 zam daha eklenecek. Taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Nisan ayında taşerondan kadroya geçirilen 900 bin işçinin maaş problemi çözüme kavuştu. Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) kapsamında 2020'ye kadar yüzde 4 zamma imza atan işçilerin, asgari ücretin altında kalan maaşlarının akıbeti merak ediliyordu.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen görüş yazısında, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla, kadroya geçen taşeron personel işçicinin asgari ücretle ilişkisinin koptuğu bu nedenle sözkonusu personele 1 Ocak 2019'da sadece yüzde 4 zam uygulanacağı ve bu personelin mali ve sosyal haklarının 30 Haziran 2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.,

Çalışanların 1.800 TL olan maaşları, 2 bin 20 TL’ye yükseltilecek. Buna ilave olarak, Toplu İş Sözleşmesinden kazanılan yüzde 4 zam verilecek. Böylece rakam, 2 bin 100 TL’yi bulacak.

Taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Nisan ayında taşerondan kadroya geçirilen 900 bin işçinin maaş problemi çözüme kavuştu. Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) kapsamında 2020’ye kadar yüzde 4 zamma imza atan işçilerin, asgari ücretin altında kalan maaşlarının akıbeti merak ediliyordu. Türkiye gazetesinin haberine göre söz konusu çıkmaz için sendikaların atmış olduğu adımlar olumlu sonuçlandı.

Taşeron işçiye asgari ücret zammından faydalanamıyor! Belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçi, kanunlardaki çelişkiler nedeniyle asgari ücretteki yüzde 26’lık zamdan yararlanamayacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’de 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen en düşük işçinin maaşı 2 bin 376 liraya yükseldi. 20 Kasım 2017 tarihli 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesine göre Adana Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron şirketlere bağlı olarak çalışan 6 bin 971 işçi belediye iktisadi teşekküllerinde kadroya alındı. ASKİ’de ise 2 bin 655 taşeron işçi aynı şekilde belediye şirketlerinde kadrolu oldu. KHK hükümlerine göre toplam 9 bin 26 işçi, Yüksek Hakem Kurulu’nca karar bağlanan ve 31 Ekim 2020’ye kadar uygulanacak toplu iş sözleşmesinin hükümlerine tabi oldu. Bu işçilerin ücret zamları ise 6’şar aylık dönemler halinde yüzde 4 oranında belirlendi.

TAŞERONA 2 YIL, 6 AYDA BİR, YÜZDE 4 ZAM! HABERİMİZİ TIKLAYIN OKUYUN!

Asgari ücret artı yüzde 4 zam
Ancak 2019 yılı ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde asgari ücretin yüzde 26.05 oranında artışla net 2 bin 20 liraya yükselmesi üzerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, işçi maaşlarının yeniden düzenlenmesi talimatını verdi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde çalışıp, kadrosu belediye şirketlerinde olan ve maaşı yeni asgari ücretin altında kalan işçilerin maaşlarında yüzde 30’a varan artışlar sağlandı.

En düşük ücrette 522 liralık artış
Maaşı yeni asgari ücretin altında kalan işçilerin ücreti, net 2 bin 20 liraya çıkartılıp, üzerine yüzde 4 zam ilave edildi. Buna göre Adana Büyükşehir Belediyesi’nde ve ASKİ’de hizmet veren en düşük işçinin maaşı, yemek ve yakacak ücretiyle birlikte 2 bin 376 liraya yükseldi. Belediye şirketlerinde kadrolu olup da yeni asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilere ise yüzde 4 zam yansıtıldı. Yapılan iyileştirmelerle geçen yıla göre en düşük işçi ücretinde 522 lira artış kaydedildi.

TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

2019 yılı ilave tediye ödemeleri büyük bir merakla beklenirken tarihler hala açıklanmadı. Kamu işçileri ve kadro alan taşeron işçilerin 7 ile 15 Ocak tarihleri arasında yapılacağına yönelik haberler , taşeron işçilerin kafasını karıştırmaya başladı. Ancak geçmiş yıllara bakıldığında Ocak ayındaki tüm ilave tediye ödemesinin ayın son haftasında yapıldığı görülmektedir. Dolaysıyla bu yılın Ocak ayı tediyesinin de Ocak ayının son haftasında yapılması bekleniyor. Geçen yılda 26 Ocak'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sonrasında ödeme yapılmıştı.

 

2020 TL + YÜZDE 4 ZAM

Çalışanların maaşları, asgari ücretin altında kalmayacak. Kadroya geçen çalışanların durumunda gelinen son durumu değerlendiren Hak-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz “Asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın yasak olması sebebiyle, çalışanların bin 800 TL olan maaşları, ocak ayından itibaren 2 bin 20 TL’ye yükseltilecek. Buna ilave olarak TİS’ten kazanmış oldukları yüzde 4 zam da verilecek. Böylece çalışanların maaşları 2 bin 100 TL civarında olacak. Ayrıca çalışanların, mevcut sosyal yardımları, Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesi gereği, aylık çıplak ücretlerinin üzerine ilave edilerek ödenmeye devam edecek” dedi.

Kurumlarda yeni belirlenen asgari ücretin üzerinde maaş alanların durumuna da açıklık getiren Öz, bu kişilerin sözleşmelerinde yazan oranlarda zam alacaklarını söyledi.

TEDİYEDEN DE 3.164 TL
Taşeronluktan kadroya geçenlere bir sevindirici haber de ilave tediyelerinden geldi. Brüt asgari ücrete bağlı olan ilave tediyeler, asgari ücretin artmasıyla birlikte artmış oldu. Çalışanlara bu sene içerisinde 3 bin 164 TL’lik ilave tediye ödemesi yapılacak. Tediyeler, 4 ayda bir 791 TL olarak ödenecek. Böylece işçilerin aylık maaşlarına otomatikman 264 TL eklenmiş olacak.

TAŞERON İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINDAN ASIL İŞVEREN DE SORUMLU

Soru: Bir şirketin hafriyat işini yapan taşeron firmada çalışıyorum. Yeni bir firma, çalışmakta olduğumuz hafriyat işini devralacak. Bu durumda biz ihbar ve kıdem tazminatlarımızı alıp mı ikinci firmaya geçeceğiz, yoksa tazminatlarımızla birlikte mi geçeceğiz? (Hanifi Y.)

Yanıt: Şirket devrinde kıdem tazminatından eski ve yeni işveren sorumludur. Sizinki şirket devri değil, hafriyat işinin bir alt işverenden bir başka alt işverene devri söz konusu. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 3 Mayıs 2016 tarihinde verdiği (E. 2015/7580, K. 2016/13115) kararda, “Asıl işveren alt işveren ilişkisinin sona ermesinin ardından iş yerinden ayrılan alt işveren ile daha sonra aynı işi alan alt işveren arasında hukuki veya fiili bir bağlantı olsun ya da olmasın kıdem tazminatı açısından önceki işverenin devir tarihindeki ücret ve kendi dönemi ile sınırlı sorumluluğu, son alt işverenin ise tüm dönemden sorumluluğu kabul edilmelidir” denildi. Dolayısıyla işçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait iş yerinde ara vermeden çalışması halinde işyeri devri kurallarının uygulanması gerekiyor. Bu durumda değişen alt işverenler, işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını devralmış sayılıyor. Asıl işveren tüm hizmet süresine göre kıdem tazminatı alacağından, devreden alt işveren ise kendi çalıştırdığı dönem ve ücret seviyesine göre belirlenecek kıdem tazminatından sorumlu.

 

KİT taşeronuna kadro 2019’da

Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT) çalışan taşeronlara kadro verilmesi, KİT’lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı’na da alındı. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlıkların ihtiyaçları belirleyeci olacak.

KİT’lerin strateji ve istihdam koşulları, Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, KİT’lerin tüm işletmecilik faaliyetlerinde verimliliği ve kârlılığı artıracak tedbirler alınacak. Karara göre, içeriden personel ihtiyacının karşılanamaması halinde, 2018’de ayrılan personel sayısının en fazla yüzde 75’i kadar personelin açıktan veya naklen atanması mümkün olacak.

Düzenleme, KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin de kadrolu olmasına olanak sağlıyor. Buna göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanlardan, 4 Aralık 2017 itibarıyla 2 yıl kesintisiz olarak çalışan ve çalışmaya devam edenlere kadro yolu açılacak.

Sınavla alınacak

Kadro için sınava girilecek. Taşeron işçiler, sınavda başarılı olmaları halinde halihazırda görev yaptıktan teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilecek. KİT’ler sadece mevsimlik işlerde veya kampanya işlerinde geçici işçi çalıştırabilecek. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlığın ihtiyacı göz önüne alınacak. 1 yıl içinde kadroya geçişlerle ilgili sınavlar yapılacak.

Asgari düzeyde kredi

Karara göre, atıl durumda olan gayrimenkuller; satış, kiralama, devir gibi usullerle değerlendirilecek. Ar-Ge ve inovasyona önem verilecek. Daha kaliteli ve düşük maliyetli mal ve hizmet üretmek amacıyla teknoloji takip edilecek, bilgi ve iletişim alt yapısı ile organizasyon gözden geçirilecek. Karara göre kredi kullanımlarını asgari düzeyde tutacak olan KİT’ler, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını azami düzeyde kullanacak. Ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini belirlemekte serbest olacak ancak tarım ürünlerinin alım miktar ve fiyatını bakanlığın görüşünü alarak tespit edecekler.

TAŞERONA 2 YIL, 6 AYDA BİR, YÜZDE 4 ZAM! HABERİMİZİ TIKLAYIN OKUYUN!

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLERİN TÜM MAAŞ, ÜCRET VE SOSYAL HAKLARI HABERİMİZDE TIKLAYIN!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum