Taşeronun Maaş Krizi Çözüldü! O İŞÇİLERE EK ZAM YAPILACAK.

Taşeronun Maaş Krizi Çözüldü! O İŞÇİLERE EK ZAM YAPILACAK.

Taşeronun Maaş Krizi Çözüldü! O İŞÇİLERE EK ZAM YAPILACAK.

Asgari ücrete yüzde 26 zam yapılması kamudaki işçiler arasındaki ücret dengesini bozdu. Taşeronda kadroya geçen işçilere Ocak ayında yüzde 4 zam yapılacak. Bu durum bazı işçilerin asgari ücretin altında ücret almasına yol açtı. Hükümet, söz konusu işçilerin ücretlerine yüzde 4'ün üzerinde zam yapma kararı aldı. Tüm maaşlar, asgari ücrete çekilecek.

Kadro alan taşeron işçilerin maaşlarında ortaya çıkan zam krizi için formül bulundu. Buna göre, 2.020 TL'nin altında kalan tüm maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Böylece bazı işçilere yüzde 4'ün üzerinde zam yapılacak.

7 milyon asgari ücretliye yüzde 26 zam yapan hükümet ikinci müjdeyi de kadro alan taşeron işçilere vermeye hazırlanıyor. Kadroya geçen yaklaşık 900 bin işçiye toplu sözleşme hükümleri gereği 2019'da yüzde 4 artı 4 zam yapılacak. Söz konusu işçiler asgari ücretteki artıştan yararlanamayacak. Bu durum bazı işçilerin ücretlerinin asgari ücretin altında kalmasına yol açtı.

Edinilen bilgiye göre, kadro olan taşeron işçilerin ücretleri de asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Bazı kurumlarda konuyla ilgili çalışmalar başladı. Ücreti asgari ücretin altında kalan işçiler tespit edilmeye başlandı. Bu işçilerde yüzde 4'ün üzerinde zam yapılacak. Maaşı asgari ücretin üzerinde kalan işçilere ise yüzde 4 zam yapılacak.

Konuyla ilgili olarak da Çalışma Bakanlığı bürokratları bir çalışma başlattı. Yakın zamanda kamu kurumlarına bir görüş bildirilmesi bekleniyor.

Öte yandan Türkiye Genel Hizmetler İşçi Sendikası tarafından Asgari Ücretin kamuya ve belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilere nasıl yansıtılması gerektiğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunulmuştur. İşte o açıklama:

1- Asgari ücret 25 Aralık 2018 günü 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere net 2020 (AGİ dahil) olarak belirlenmiştir.
2- 696 sayılı KHK çerçevesinde kamuya geçişi yapılan alt işveren işçilerine 1 Nisan 2018 tarihinden başlamak ve merkezi idarelerde 2020 yılı Kasım ayına kadar ve belediye şirketlerinde 2020 Temmuz ayına kadar uygulanacak toplu sözleşmelerin mali ve sosyal haklar bölümleri Bakanlıkça ilan edilmiştir.
3- Anılan sözleşmelerin 2019 yılı için uygulanacak ücret hükümleri şöyledir: “İşçilerin 01.01.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren%4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.”
4- Asgari ücret 1 Ocak itibariyle net 2020 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretin altında bir ücretle işçi çalıştırmak yasal olarak mümkün olmadığından 2020 TL’nin altında kalan bütün ücretler başkaca bir işleme gerek olmaksızın bu miktara yükseltilecektir. YHK sözleşmesi ile uygulanacak zam oranı olan%4 de bu durumda yeni asgari ücret üzerine uygulanacaktır.
5- Bir süredir devam eden bir başka tartışma söz konusudur. Bu tartışma kamuya geçiş öncesinde ihale sözleşmeleri ile asgari ücretin% fazlası olarak belirlenen ücretlerde 2019 yılı asgari ücretinin esas alınıp alınmayacağı, bu uygulama yapıldıktan sonra YHK tarafından belirlenen%4 zammın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda olmuştur.
6- Bakanlık, görüş isteyen kimi kamu kurumlarına kamuya geçişi yapılan işçilerin artık ihale şartname/sözleşmeleriyle bağının kesildiğini, işçilerin işverenleriyle kurdukları iş ilişkisi çerçevesinde düzenledikleri iş sözleşmelerinde belirledikleri ücret hükümlerinin geçerli olacağını, YHK ile belirlenen zammın da bu ücrete uygulanacağını bildirmiştir.
7- Belediye şirketlerinde geçiş sırasında oluşturulan mevzuat bu görüşe uygun değildir:
a) 696 sayılı KHK ile 375 sayılı Devletin personel işleriyle ilgili KHK’ye EK-20 madde getirilmiştir. Bu madde ile belediyelerin kendi şirketlerinden personel çalıştırmaya dayalı hizmet alım sözleşmesi yapmasına olanak getirilmiştir.

b) 28 Nisan 2018 tarihinde Resmi Gazete’de 696 sayılı KHK gereği Bakanlar Kurulunca "İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar"yayınlanmıştır. 696 sayılı KHK düzenlemeleri ile anılan usul ve esaslara göre mahalli idareler dışardan personel çalıştırmasına yönelik hizmet alımı yapamayacak, kuracakları şirketler aracılığıyla İhale Yasası çerçevesinde doğrudan hizmet alım sözleşmeleriyle personel çalıştıracaktır.

c) Bu usul ve esasların 6/3. maddesinde “Bu kapsamda yapılacak personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin bedelinin tespitinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin hükümlerine uyulması zorunludur.” hükmü emredici biçimde hükme bağlanmıştır.

d) Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin 10/4 maddesinde ise “Personele asgari ücretin üzerinde ödeme yapılmasının öngörülmesi halinde, bu ücretin brüt asgari ücretin en az yüzde (%) kaç fazlası olacağı idarece belirlenerek, bu oran üzerinden yaklaşık maliyet hesaplanır ve söz konusu oran idari şartnamede açıkça gösterilir.” denilmektedir.

sgkrehberi.com

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum