TEHLİKE GEÇMEDİ

TEHLİKE GEÇMEDİ

MANİSA'DAKİ DEPREMİ ÖNCEDEN BİLEN PROFESÖR UYARDI! TEHLİKE GEÇMEDİ!"

Dün tüm Türkiye’nin konuştuğu Manisa depremiyle alakalı, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un önceden tahminde bulunduğu ve tahmininin doğru çıktığı öğrenildi. Üşümezsoy bu kez de vatandaşlara ‘tehlike geçmedi’ uyarısı yaptı. Üşümezsoy, depremden önce yaptığı açıklamalarda Manisa Akhisar’da 6,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini dile geçirmişti. İşte şaşırtan açıklamalarla ilgili detaylar…
Dün Manisa’da insanları sokaklara döken korkutucu depremle ilgili olarak Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un önceden tahminde bulunduğu ortaya çıktı. Şahinsoy Manisa depreminden sonra tehlikenin henüz geçmediğini söyledi. Daha önce 6,5’lik deprem tahmini yapan Şahinsoy bu kez, “Bu küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir” açıklamasını yaptı.

Üşümezsoy, yaptığı açıklamada "Bu fay hattı Manisa'dan Akhisar ve Kırkağaç'a doğru giden yamuk bir fay sistemi. Buna velev gelen Akhisar-Gölmarmara Akhisar-Saruhan, Manisa Spil Dağı'nın doğu kesimi düzleminde olan faylar. Bu üç faylar bir tarak gibi ana faya doğru bulunmaktadır. Bu faylar üzerinde ikisinin birleştiği yerde daha etkin depremler oluşturmaktır. Benzeri Midilli tarafı ile de faylarla kesişmekte, keza Foça'daki fay da aşağıdan İzmir Körfezine girip kuzeye Foça'ya giden fayın kesiştiği yerde oluşuyor. Bu faylar, ikisi birlikte çalıştığı zaman riskli oluyor; ama tek başına çalışırsa risk düşük olur. Manisa'da hem kuzeyden hem de kuzeydoğusundan Salihli'ye doğru giden fay hattı var ama daha çok bu üç tarak gibi olan faylardan Gölmarmara, Saruhan, Manisa hatları giderek Gediz Vadisine doğru uzanan faylar. Bunları dikey kesen ise Manisa ve Akhisar fayı. Bunların birisi kırıldığı zaman 7 büyüklüğünde depremler oluşabilir" ifadelerini kullandı.

 

Küçük depremler büyük yırtılmayı getirecektir

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Akhisar ilçesinde meydana gelen ve artçı sarsıntıların yer yer devam ettiği depremlerle ilgili çarpıntı açıklamalar yaptı. Üşümezsoy, “Akhisar’da geçen hafta olan iki büyük deprem sonrası oluşan hareketlilik Akhisar’a dikkat çekmemiz gerektiğini gösterdi. Uzun zamandır bölgece deprem olmamıştı bu faylarda streslerin biriktiğini, stres sonucu bu fayların yırtıldığını gördük. Bu küçük depremler artıkça daha büyük bir yırtılmayı getirecektir. Bunun anlamı da büyük bir olacağı tanısıdır. Bu bölgedeki faylar Güneydoğudan gelen normal fay sistemi ile Kuzey-Güney yönünde batıdan çevreleyen yanal atımlı fay sistemlerinin kesiştiği faylardır. Kesiştikleri nokta çekmece rafının rayları gibi birbirine paralel giden bir parçadır” dedi.

 

Bölge çok rahat 6 üstü depremler üretebilir!

Akhisar'ın kentleşmesi konusunda da daha öncede uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, şöyle devam etti:

“‘Böyle bir olayda nedir?’ diye sorarsak dirsek şeklindeki bu fayda yırtılmanın yüksek olduğu ve yüzeye yakın olduğu için yıkma riskinin büyük olduğunu gösterir. Burada oluşacak depremler daha uzun aralarla olacağını ama ortaya çıkacak enerjinin çok büyük olacağını gösteriyor. Bu faylar Akhisar ve köylerinin hemen yakınından geçen faylardır. Kolay kırılmayan bu tabakalar gözükmedikleri için şehirleşmede dikkatli davranamadık. Bu faylar yakın zamanda kırılabilir veya kırılmaz yapılaşmayı kırılacak fay sistemine göre düzenlemekte yarar vardır. Zemini de sağlam olmayan Akhisar’daki yapılaşma kriterlerinde bu konu dikkate alınmadı. Bölge çok rahat 6 ve üstü depremler üretebilir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.