TEOG’DA AÇIK UÇLU SORU DÖNEMİ

TEOG’DA AÇIK UÇLU SORU DÖNEMİ

TEOG’DA AÇIK UÇLU SORU DÖNEMİ

TEOG’DA AÇIK UÇLU SORU DÖNEMİ BAŞLIYOR
Mili Eğitim Bakanlığı , 2017-2018 Öğretim Yılında yapılacak TEOG sınavında açık uçlu sorulara da yer verileceğini duyurdu.  Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrencileri, velileri ve öğretmenleri  yakından ilgilendiren bu köklü değişikliğin duyurusunu, kendi web sitesinden yaptı. Duyuruyla birlikte açık uçlu soru ve cevap anahtarları örnekleri de yayımlandı.

29-30 Kasım 2017 tarihinde yapılacak olan ve 8. sınıfların gireceği 1.Dönem Merkezî Ortak Sınavında açık uçlu soru uygulamasına başlanacak. Açık uçlu sorular, ilk etapta (1.Dönem Sınavı) Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine ait sınavlarda kullanılacak. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan oluşacak.

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacak. Çoktan seçmeli soruları önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kâğıdı üzerine kodlanarak, açık uçlu sorular ise  optik cevap kâğıdına yazılarak cevaplanacak. Söz konusu soruların cevapları, cevap kâğıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacak.

Açık uçlu soruların değerlendirilmesi yapılırken değerlendirmeyi yapan kişi “yapılandırılmış cevap anahtarı” na göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlama yapacak. Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecek.

Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imlâ veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacak.  Ancak Türkçe dersinde doğrudan imlâ/noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme yapılacak.

Açıklamanın tamamını, açık uçlu soru örneklerini, yapılandırılmış cevap anahtarlarını ve cevap kağıdı örneğini aşağıdaki bağlantıdan okuyabilir/indirebilirsiniz.

http://odsgm.meb.gov.tr/www/8-siniflar-merkez-ortak-sinavlarinda-uygulanacak-acik-uclu-sorular/icerik/277

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum