TİS kadro alan taşerona tarihi fırsat

TİS kadro alan taşerona tarihi fırsat

TİS kadro alan taşerona tarihi fırsat

Kamudaki taşeronlara tarihi fırsat

Kamudaki TİS sürecinin taşerondan kamuya geçen işçilerin haklarını almak için sendikalara fırsat verdiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Sendikaların TİS sürecinde belediyeler ve özel idarelerde çalışan işçileri değerlendirmeleri de tarihi bir fırsat” dedi.

ANKARA- DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 200 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle (TİS) ilgili değerlendirmede bulundu.


Kamu İşverenleri Sendikası (Kamu- İş) ile Türk- İş arasındaki TİS görüşmeleri genellikle Haziran ya da Temmuz aylarında sonuçlanıyor ve 200 bin kamu işçisini ilgilendiren zam oranları belirleniyordu. Bu yıl öyle olmadı. 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihlerini kapsayacak TİS için henüz somut bir adım atılmadı.


TİS süresiyle ilgili değerlendirmede bulunan DİSK eski Genel Başkanı ve şimdi CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri iptal edilmemiş olsaydı, belki bugüne kadar TİS süreci bitebilirdi. Seçim 16 milyon İstanbullu ve Türkiye’yi ilgilendiren bir konuma geldi. Kamuda çalışan 200 bin işçiyi de ilgilendiriyor. Büyük ihtimalle İstanbul seçiminden sonra TİS imzalanacak” dedi.


Beko sendikaların enflasyon konusunda çekince yaşadığını da ifade ederek, ““TİS sürecinin şimdiye kadar bitmesi gerekirdi. Benim izlenimlerim enflasyon gerçek rakamları yansıtmadığından dolayı sendikalar dikkatli davranıyorlar. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 20 oranında açıkladı. Ancak pazara çıktığınızda enflasyonun yüzde 50’li oranlara varıyor“ diye konuştu.


696 sayılı KHK ile kamudaki taşeron şirketlerde çalışan işçiler kadroya geçirilmişti. 1 milyona yakın işçinin sosyal ve ekonomik haklarında kısıtlama getirilmişti. İşçilere 2020 yılına kadar işçilere yılda yüzde 4+4 ücret artışı getirilirken, işçilerin sosyal yardım, prim ve tazminatları için herhangi bir artış yapılmadı. Sendikaların imzalayacağı TİS’ten de yaralanamayacaklar.


Kamudaki TİS sürecinin taşerondan kamuya geçen işçilerin haklarını almak için sendikalara fırsat verdiğini ifade eden Beko, şunları söyledi: “İşyerlerinde kadrolu işçi ile taşerondan kamuya geçen işçi arasında ayrım yapıldı. Anayasa’ya aykırı bir uygulama. İşçiler nerede çalışırsa çalışsın, kıdem hariç, eşit işe eşit ücret almalı. Belediyelerde, özel idarelerde çalışan işçiler kamu işçisi değil mi? Taşeron işçiyken zaten büyük bedel ödediler, şimdi kamu şirketi işçisi oldular ancak faydası olmadı. Sendikaların TİS sürecinde belediyeler ve özel idarelerde çalışan işçileri değerlendirmeleri de tarihi bir fırsat.”


Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Yönlendirme Komitesi toplantısında çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler konuşuldu. Belirli süreli iş sözleşmesinin 4 kez yapılabilmesi, deneme süresinin ve telefi çalışmasının 2 aydan 6 aya çıkarılması, denkleştirme süresinin ise 2 ayda 4 aya çıkarılması gündeme geldi. Toplantıda işçi alacaklarına ilişkin dava açma hakkının 5 yıldan 1 yıla indirilmesi de konuşuldu.
Beko işçilerin haklarını elinden alacak süre değişikliklerini eleştirdi ve işçilerin ücret konusunda hak kaybı yaşayacağını belirtti. İşçi haklarının da 5 yıl geçerli kaldığının altını çizen Beko, “İşçilerin 5 yıl dava açma haklarını 1 yıla çekerseniz, bu süre içerisinde arkadaşlarımız hak davasını açamaz ve haklarını takip edemezse alacaklarına yazık olur. Bu süreyi kısıtlamak işverene yarar ve işçilerin haklarının kaybolmasına yol açar” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum