Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASA'ya kabul edildi

Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASA'ya kabul edildi

Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASA'ya kabul edildi

Türk bilim insanı Betül Kaçar, Twitter'dan Türkiye'yi gururlandıran haberi duyurdu. Astronomi ve moleküler hücre biyolojisi üzerine çalışmalar yapan Kaçar, NASA’nın evrendeki yaşam izlerini araştırmak için kurduğu ekibe kabul edildiğini açıkladı. Türk bilim insanının bu mesajı, sosyal medyada tebrik yağmuruna tutuldu

 

ABD’deki Arizona Üniversitesi’nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi departmanında görev yapan Türk bilim insanı Betül Kaçar, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum ama şöyle: Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim. Bu seneye ufak bir sağlık sorunu ile başladım, ilaç gibi geldi bu haber sabah sabah. Her şeyin başı sağlık diyerek bitireyim."

Tebrik yağmuruna tuttular

Bu mesajı gören pek çok kişi Kaçar’ın başarısına tebrikler yağdırdı. Bunun üzerine 36 yaşındaki bilim insanı "Çok teşekkür ederim. Benden güç alanlar, özellikle çocuklar, genç arkadaşlar; siz de bana güç veriyorsunuz" dedi.

 

'Keşiflerimiz tüm insanlığa hediye'

Kendisine “Cumhuriyet çocuğu” diye hitap edenlere de şu ifadelerle karşılık verdi: "Borcumuz biz kadınlara eğitim fırsatı ve eşitliği veren Cumhuriyet’e. Keşiflerimiz tüm insanlığa hediye."

'Moleküllere aşık oldum, çok etkilendim'

Betül Kaçar bu alanda çalışmaya nasıl başladığını ise şöyle anlatmıştı: "Türkiye'de kimya bölümünde okurken Türkiye'de uluslararası konferanslar çok fazla oluyordu. Konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladım ve proteinlere, moleküllere aşık oldum, gerçekten çok etkilendim. Bilim insanlarının bir odada bilim hakkında konuşması, günlerce kendilerini kapatıp bir hastalığı çözmeye çalışması ya da aslında hayatımızı ne kadar etkileyen o çok küçük olguları algılamaya çalışmaları beni çok etkilemişti."

Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASAya kabul edildi
Betül Kaçar kimdir?

Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Betül Kaçar, Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitimi gördü ve 20 yaşında ABD’ye gitti.

20 yaşında direkt Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010’da Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Evrimin molelüler mekanizmalarına yönelik anlayışımızla ilgilenen Kaçar, doktora sonrası çalışmalarını NASA’da sürdürdü.

2012 yılında Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı. Türk bilim insanı, 2017 yılından bu yana Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanından çalışıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.