Türk-İş'in 1 Mayıs Mesajı! Koronavirüsten Sonra Kit'lerdeki Taşeron Sorunu Çözülmeli

Türk-İş'in 1 Mayıs Mesajı! Koronavirüsten Sonra Kit'lerdeki Taşeron Sorunu Çözülmeli

Türk-İş'in 1 Mayıs Mesajı! Koronavirüsten Sonra Kit'lerdeki Taşeron Sorunu Çözülmeli

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, işçi memur tüm çalışanlarca korona virüs olmasaydı bugün yurt çapında kutlanıyor. olacaktı. Emekçiler 1 Mayıs dolayısıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Emekçilerin iş güvencesi, adil ücret, güvenli çalışma koşulları konusunda talepleri yer alıyor.

Türkiye’nin önde gelen işçi konfederasyonlarından olan Türk-İş Konfederasyonu, 1 Mayıs mesajındataşeronlara ve KİT’lerde kadroya geçemeyen personeller ile ilgili ifadelere yer verdi. Türk-İş adına açıklamayı Genel BaşkanErgün Atalay aldı. Atalay, bu 1 Mayıs’ı Covid-19 pandemisinin kahramanları olan sağlık çalışanlarına armağan ettiklerini belirtirken, 1 Mayıs’ı Korona’nın gölgesinde kutlamaktan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

TAŞERONLAR VE KİT’LERE KADRO 
1 Mayıs itibari ile taşeronların veKİT’lerin sorunlarının da devam ettiğini hatırlatan Atalay, KHK ile kadroya geçen taşeronların artık sözleşme beklediğini hatırlatırken, KİT’lerdeki taşeron işçilerin ise acilen kadro taleplerinin karşılanmasını istediğini vurguladı.

Tüm çalışanlar için konuşan Atalay;

Taşeron ve Kadrolu 4/D İşçiler İçin 2020 TİS Açıklaması Tıklayınız

4/D Kamu İşçisi Taşeronlardan Duygulandıran Mektup! Görmek için tıklayınız

Çalışma barışı için bu taleplerin karşılanması gerekiyor. Maaş ve ücretlerdeki vergi kesintisi çalışanların ortak sorunu olmaya devam ediyor. Yüksek kesinti oranları nedeniyle çalışanlar ocak ayında aldığı ücreti aralık ayında alamıyor. Yapılan kesintiler, içinde bulunduğumuz bu zor günlerde alım gücü düşen çalışanları daha da olumsuz ekiliyor. Çalışanlar için adil bir vergi sistemi talep ediyoruz. İş kazaları, kayıt dışı istihdam, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller ve çocuk işçiliği gibi çalışma hayatının kronik sorunlarına çözüm bekliyoruz.”

TAŞERON İŞÇİLERİN ÜCRET ARTIŞI 

Kadroya alınan taşeron işçilerin önemli bir bölümünün sözleşmesinde ücretler asgari ücretin yüzde 30-40 fazlası olarak düzenlenmişti. Kadroya alınırken tüm taşeron işçilere iki yıl boyunca yüzde 4+4 ücret artışı verilmesi kararlaştırıldı. Bu durum, daha önce ücreti asgari ücretin yüzde 30-40 fazlası olan işçileri mağdur etti. Asgari ücrette yüzde 26 oranında artış yapılırken, bu işçilerin ücretindeki artış yüzde 4 oranında kaldı.

Kamuda kadrolu olarak çalışan taşeron işçilere 4 taksit şeklinde tediye ödemesi yapılıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılmasına ilişkin 6772 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan işçilere ek ödemenin tarihleri belli oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı son aylarda kendilerine oldukça yoğun olarak gelen 4D KHK Kadrolu Sürekli İşçilere asgari ücret, enflasyon farkı zammı gibi maaş artışlarının uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili sorulara yayınladığı bir yazı ile cevap verdi.

Bakanlık Çalışma Genel Müdürlüğü 16 Aralık 2019 tarihinde yayınladığı yazı ile ilgili sorulara açıklık getirdi. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek.

Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlanmıştı.

Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu. Kamuda 4/D'li olarak görev yapan taşeron işçilere Eylül ayında eğitim yardımı yapılırken Ekim ayında da 5 günlük ikramiye ödemesi gerçekleştirildi.

Bu noktada eğitim ödemesi olarak yapılacak olan tutarlar öğrenim düzeyine göre değişmektedir.  Bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak.

52 GÜNLÜK TEDİYE YÜZDE 4 ZAM

Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu. Kamu işçilerinin 52 günlük ilave tediye ödemeleri 4 taksitte gerçekleştiriliyor.  Taşerondan kadroya geçen işçilere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan toplu iş sözleşmesi hükümleri gereği yüzde 4 zam uygulanacağı belirtilerek, bu aşamada yüzde fazlalarının ödenemeyeceği ifade edilmektedir.

Taşeron ve Kadrolu 4/D İşçiler İçin 2020 TİS Açıklaması Tıklayınız

4/D Kamu İşçisi Taşeronlardan Duygulandıran Mektup! Görmek için tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum