Türkiye Taşerona İşçiye ve Memura 1080 TL Zam yapan Başkanı Konuşuyor

Türkiye Taşerona İşçiye ve Memura 1080 TL Zam yapan Başkanı Konuşuyor

Türkiye Taşerona işçiye ve Memura 1080 TL Zam yapan Başkanı Konuşuyor

Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan memurların örgütlü bulunduğu Tüm Bel Sen İzmir 1 No’lu Şube ile Büyükşehir arasında yürütülen ve 5 bin 740 memuru kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri (TİS), tamamlandı.

Sözleşme, Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen törenle imzalandı. Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Büyükşehir Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Tüm Bel Sen Genel  Başkanı Erdal Bozkurt, şube yöneticileri ve memurlar katıldı. İmza töreninde konuşan Tunç Soyer, “Bugün burada alkışlarla güler yüzle birlikte olmak her şeye değer ve her şeyden güzel. İyi ki başkan olarak seçilmişiz ve sizlerle beraber bu yolculuğu sürdürüyoruz. Tek tek her birinizle gurur duyuyorum. Bugün birlikte yürüttüğümüz o çalışmada Türkiye´ye örnek olacak çalışmalar yapıldı. Sandık konularak tek tek sizlerin düşüncesini almak önemliydi” dedi. Konuşmasında hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen sözleşmeye de değinen Soyer, “Ankara ve İzmir’e bakanlar aradaki büyük farkı görecekler. Biz başka bir şeyin mümkün olduğunu gösterdik. Omuz omuza daha iyi bir belediyenin kurulmasının mümkün olduğunu gösterdik. Örgütlü güç güçtür, örgütsüz güç güç değildir. Örgütlü güç olmanın tek sloganı `Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz´ diyebilmektir” dedi.


“BİZİM ÖRGÜTÜMÜZ TÜRK HALKIDIR”

Asıl işin bundan sonra başladığını vurgulayan Tunç Soyer, “Biz bütün İzmirliye `Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz´ dedirtmeliyiz. Bizim örgütümüz Türk milleti Türk halkıdır. Hep beraber bu sloganı haykırmayı diliyorum. Bizi ötekileştirme, ayrıştırma tuzaklarına inat, `kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz´ diyeceğiz. Bu toprakların bize bahşettiği zenginliklerle uyumlu bir hayatı kurabilelim.  Bizim büyük zorunluluklarımız var, bizim mazeretimiz yok. Biz toz kondurmayacak şekilde o umudu büyütmek, başka bir İzmir ve Türkiye´nin mümkün olduğunu buradan göstermek zorundayız. Hep beraber mutlu bir hayat için bunu yapmak zorundayız. Bu daha başlangıç mücadeleye devam. İmzaladığımız sözleşmeye sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiçbirinizin endişesi olmasın. Canla, başla, aşkla sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.


“ÜZERİMİZDE TARİHSEL BİR SORUMLULUK VAR”

Tüm Bel Sen Genel Başkanı Başkanı Erdal Bozkurt ise Ankara´da memurlara yönelik polis müdahalesini eleştirdi. Bozkurt, “Önemli olan gerçek, özgür toplu sözleşme masalarıdır. Meşru mücadele ile haklarımızı alacağız. Ücretler açısından yaşanan kriz, bizim talep ettiğimiz zam oranı abartılı gösterilse de aslında reel gerçeklik bu” dedi.

Şube Başkanı Anıl Kaçar da, şunları söyledi:

“Emekten, emekçiden yana tutum alan sevgili Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve bürokratlara teşekkür ediyoruz. Eksiği ile gediği ile yanlışı ile doğrusuyla ama sahici, yalan söylemeksizin tüm samimiyeti ile Büyükşehir emekçilerinin artık bir sendikası var. Sözleşmeyi tarihi kazanımlarla sonuçlandırdık ve bahçemizi, evimizin önünü güzelleştirdik. Lakin memleket mücadelesini atlamak, olmaz dostlar. Bugün memleket için üzerimizde tarihsel bir sorumluluk var”

3 İKRAMİYE VE ZAM 

İmzalanan sözleşmeye göre personele 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı’nda 750, Cumhuriyet Bayramı’nda 750 ve son olarak Kurban Bayramı’nda 1000 lira olmak üzere 2 bin 500 lira tutarında 3 ikramiye ilave ödeme yapılacak. Bu sözleşme ile en düşük memur maaşı da 4 bin 200 TL iken 4 bin 500 TL’ye yükselmiş olacak.


SÖZCÜ DUYURMUŞTU

İzmir’deki çalışanları sevindiren bir diğer haberi de geçtiğimiz gün SÖZCÜ duyurmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ bünyesindeki 5 bin 80 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalanmış ve bu sözleşmeye göre daha önce ortalama 2600 TL kazancı olan bir vatandaşın yeni zamla birlikte 3600 TL maaş alacağı açıklanmıştı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada zammı doğrulamıştı. Sarı yaptığı açıklamada, “Bu zamla birlikte ortalama her vatandaşa 920 TL ile 1080 TL arasında zam yapıldı. Vatandaşın ikramiyeleri de arttı” ifadelerini kullanmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ bünyesindeki 5 bin 80 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeye göre daha önce ortalama 2600 TL kazancı olan bir vatandaş bu zam ile birlikte 3600 TL maaş alacak. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada zammı doğruladı. Sarı yaptığı açıklamada "Bu zamla birlikte ortalama her vatandaşa 920 TL ile 1080 TL arasında zam yapıldı. Vatandaşın ikramiyeleri de arttı" dedi. 


Son dakika: İzmir’de 5 bin 80 işçiye bin lira zam

İZENERJİ’de örgütlü Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki 6’ncı dönem toplu iş sözleşmesi (TİS), Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel- İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve çok sayıda işçinin katıldığı törenle imzalandı. İşçiler, sözleşme töreninde ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’, ‘İnadına sendika inadına DİSK’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları attı.

SOYER: DİP DALGASI GELİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yaptığı konuşmada, “31 Mart´tan bu yana, 2 Haziran ve 23 Haziran’da devam ettiğini gördüğümüz bir dip dalgası geliyor. İlk defa siyaset yukarıdan aşağı değil aşağıdan yukarı dizayn ediliyor, planlanıyor. Yani aşağıdan gelen dip dalga, yukarıdaki siyasi aktörleri, siyasal partileri değiştirmeye başladı. Bu ne demek? Kibrin, küstahlığın geride kaldığı, ötekileştirmelerin geride kaldığı, kucaklayıcı, mütevazi, samimi haktan yana, demokrasiden yana, şeffaf, hesap verebilir yönetime katılma isteğini ortaya koyan bir ses bu” dedi.

‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRETİ BAŞARACAĞIZ’

Dip dalganın büyüyeceğini savunan Başkan Soyer, “Türkiye, yepyeni bir Türkiye olacak. Bambaşka bir Türkiye olacak. Bu değişim başladı ve bu değişimin öncülüğünü bizler yapacağız. Bu değişim İzmir’den başlayacak. Hepimiz İzmirli olmakla gurur duyuyoruz. Ben sizlerle gurur duyuyorum. Uzun bir müzakere sürecini tamamladık. Göreceksiniz önümüzdeki birkaç yıl içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde eşit işe eşit ücreti başaracağız” diye konuştu.


‘BUGÜNDEN İTİBAREN GERİYE DÖNMEK YOK’

Başkan Soyer, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağduru olduğunu belirttiği 800 işçinin sözleşmedeki maddelerden yararlanabilmeleri için ağustosta yapacakları mecliste karar alacaklarını da duyurdu. Soyer, “Sizin yüzünüz gülmüyorsa bizim yüzümüz gülmez. Bundan emin olabilirsiniz. Şimdi önümüze bakma vakti. Bir dip dalgası geliyor, dedik ya ve göreceğiz hep birlikte. Türkiye hep birlikte Türkiye olacak. Emeğin, özgürlüğün, demokrasinin yeşerdiği Türkiye olacak. Aydınlık bir gelecek bizi bekliyor; ama şundan emin olun, bu bize altın tepsilerde sunulan bir şey olmayacak. Biz bunu alın terimizle emeğimizle bileğimizin hakkıyla söke söke alacağız. Onun için bugünden itibaren artık geriye dönmek yok. Arkaya bakmak yok. Bundan sonra önümüze bakacağız” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN YÜKÜNÜ OMUZLARINIZDA HİSSEDİN’

Tunç Soyer, işçilerden işlerini en iyi şekilde yapmalarını isteyerek, şunları söyledi:

“Bugün elimizden ne geliyorsa yaptık ve sözleşmeyi imzaladık. Bugünden itibaren ne sizin ne bizim mazeretimiz yok. Olabilecek en iyi şeyi yapmaya çalıştık. Bundan sonra el birliği ile aydınlık ülkeyi kurmak için üzerimize düşeni yapmaya başlayacağız. Yani eğer süpürge yapıyorsa arkadaşımız, yerde tek bir izmarit bırakmayana kadar süpürecek. Eğer direksiyon sallıyorsa arkadaşım, kazasız belasız götürecek. Güzler yüzlü hizmet verecek. Her kim nerede ne iş yapıyorsa, en iyisini yapmaya çalışacak. İşçi arkadaşım en iyi işçi olacak. Başkan arkadaşım en iyi başkan olacak. Bizim mazeretimiz yok. Türkiye´nin yükünü omuzlarınızda hissedin. Bunu Türkiye´de bizden başka yapacak kimse yok. Bunu Malatya´dan, Kayseri´den, Ankara´dan, İstanbul´dan beklemeyin. O aydınlık ülkeyi kuracak olan İzmir´dir, biziz, sizsiniz.”

SÖZLEŞME SONRASI İŞÇİLERİN ALACAĞI ÜCRETLER


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yeni maaşları sozcu.com.tr ile paylaştı

ÇERKEZOĞLU: KIDEM TAZMİNATI BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise en onurlu şeyin, emeğinin hakkını almak için yan yana gelmek ve mücadele etmek olduğunu söyledi. Kıdem tazminatına dair da açıklama yapan Çerkezoğlu, “İzmir´den DİSK olarak sesleniyoruz. Kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Eğer kıdem tazminatımızı gasbetmeye kalkarlarsa DİSK olarak bütün gücümüzle, sendikalı ve sendikasız işçilerle birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz. İş güvencemize sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da işçi sınıfının önüne engellerin konulduğunu; ancak işçilerin o engelleri hep birlikte aştığını savundu. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile sendikaların önüne engeller çıkarıldığını savunan Çalışkan, “Emeğe düşman saldırılar devam etti, bundan sonra da devam edecek. İzmir’den güçlü bir ses verdiniz KHK’lara karşı durdunuz; ancak adaletsiz bir uygulama ile kadro düzenlemesi yapıldı. Kamu görevi yapan üyelerimizin de olduğu işçiler kadro düzenlemesinden mahrum edildi. Kadro anamızın ak sütü gibi haklıdır. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.


Genel İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, önemli olanın ‘kazandık’ değil cebine konulanı koruyabilmek olduğunu belirterek, kıdem tazminatını yedirmeyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından sözleşme imzalandı. İşçiler, sözleşme sevincini davul- zurna eşliğinde halay çekerek, yaşadı. Remzi Çalışkan da halaya katıldı.

İLK KEZ DÜĞÜN VE SÜNNET YARDIMI YAPILACAK

Sözleşmeye ilk defa sünnet ve düğün yardımı yapılmasına yönelik maddeler de eklendi. Buna göre, işçilerin sünnet olacak çocukları için 279,80 TL oranında yardım yapılacak. Yine evlenen işçilere bir cumhuriyet altını verilecek. İşçilerin evlenen çocuklarına ise 279,80 TL yardım yapılacak. Birleştirilmiş sosyal yardımlar adı altında ise 2 ayda bir eşit taksitlerle toplamda 1000 TL ödeme yapılacak. Sözleşmeye göre, işçinin ölen anne veya babası için ‘ölüm yardımı’ adı altında ödenen 471 TL, 902,35 TL’ye yükseltildi. İzin harçlığı da izne çıkılan gün başına 15 TL’den 21,89 TL’ye çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.