Türkiye’ye Parasını Verdi , Yaptı, İsrail Kullandı

Türkiye’ye Parasını Verdi , Yaptı, İsrail Kullandı

Türkiye’ye Parasını Verdi , Yaptı, İsrail Kullandı

ABD yapımı “hayalet uçak” F-35 savaş uçaklarını çatışmada ilk kullanan ülkenin İsrail olduğu iddia edildi.

İsrail gazetesi Haaretz’de yer alan habere göre, İsrail’in bu ay başında Suriye’deki hedefleri “hayalet uçak” F-35’lerle vurduğu itirafı İsrailli komutan Amikam Norkin’den geldi. İsrailli general Amikam Norkin, İsrail’in F-35 savaş uçaklarıyla Suriye’ye 100’den fazla havadan yere füze fırlattığını söyledi.

İsrailli general Norkin, “İsrail’e ait F-35 savaş uçakları Ortadoğu’da her noktaya uçuyor ve biz bu uçakları şimdiye kadar iki farklı cephede kullandık” dedi. İsrail, 2015 yılında Türkiye’nin de proje ortağı olduğu 14 adet F-35 Stealth “hayalet uçak” için ABD’yle anlaşmaya varmıştı.

İsrail 14 adet “hayalet uçak” için ABD’ye 3 milyar dolar ödemişti. ABD söz konusu 14 adet savaş uçağını 2016 yılı sonunda İsrail’e teslim etmeyi garanti etmişti. İsrail, 2010 yılının eylül ayında ABD’den her biri 110 milyon dolara mal olan 19 adet F-35 de satın almıştı. İsrail ordusunda 33 adet F-35 “hayalet uçak” bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon geçtiğimiz günlerde, yeni nesil F-35 savaş uçaklarının teslimatının bir üretim hatası sebebiyle dondurulduğunu açıklamıştı. Pentagon ve üretici firmanın uçaklardaki paslanma sorununun maliyetinin kim tarafından karşılanacağı konusunda anlaşamadığı belirtilmişti.

107 ADET SİPARİŞ VEREN TÜRKİYE’YE HENÜZ 1 TANE BİLE VERİLMEDİ: F-35’ler Türkiye’nin de aralarında olduğu 9 ülke tarafından üretiliyor. Türkiye’nin sipariş verdiği 107 adet F-35’ten ikisini bu yıl teslim alması bekleniyordu. Ancak ABD’nin F-35 “hayalet uçak”ları Türkiye’ye göndermeyi geciktirdiği iddia edilmişti.

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını bloke etmeye yönelik bir yasa tasarısı hazırlanmıştı.
 
ABD SÜREKLİ TAŞ KOYUYOR: Dış İlişkiler Komitesi üyesi Demokrat David Cicilliene geçen yıl yaptığı F-35 satışının bloke edilmesine yönelik çabasını yenilerken girişime Cumhuriyetçi Ted Yoho, Gus Lirakis ve Robert Aderholt ile Demokrat John Sarbanes, Frank Pallone ve Jim McGovern destek verdi.

Tasarı, Başkan Trump’tan Türkiye’nin NATO’nun ortak çalışabilirliğine hasar vermediği, NATO’ya ait unsurları düşman aktörlere ifşa etmediği, NATO ülkelerinin güvenliğine zarar vermediği konusunda güvence vermesini, aksi halde F-35 satışının bloke edilmesini öngörüyor. Tasarıyla Rusya’dan S-400 füze sistemi alan Türkiye’ye baskı hedefleniyor.

FİNANSE EDENLER: Uçaklar, konvansiyonel (yatay) iniş kalkış yapabilen, kısa kalkış-dikine iniş yapabilen ve uçak gemisine inebilen (F-35C / CV) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor. Programda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka, diğer katılımcı ülkeler olarak yer alıyor.

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...

SİPARİŞ VERENLER: Bugüne dek F-35 siparişi veren ülkeler ABD, İsrail, Türkiye, İngiltere, Avustralya, Norveç, Danimarka, Hollanda, İtalya, Japonya ve Güney Kore

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...

ŞİMDİLİK SADECE TESLİM TARİHİ VERİLDİ:

Nisan ayının sonunda F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını engellemek için ABD Kongresi’ne yasa tasarısı sunulmuştu. Ankara’nın tepkileri üzerine ilk F-35 savaş uçaklarının 21 Haziran’da törenle Türkiye’ye teslim edileceği haberi geldi. Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanan ilk F-35’ler de deneme uçuşlarını gerçekleştirdi.

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...

Tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı, hava-yer taarruz, keşif, taktik ve savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen avcı savaş uçağı olarak dikkati çekiyor.

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...

Türkiye’nin, Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin’le iş birliği, F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990’lara dayanıyor. Türk firmaları, sistem geliştirme ve tatbikat alanında F-35 projesi kapsamında da Lockheed Martin ile iş birliğine devam ediyor.

Türkiye'ye yıllardır verilmedi! Meğer İsrail...

Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi, program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor. Aralarında ASELSAN, Kale Havacılık, Mikrodalga ve Elektronik Sistemleri (MiKES), ROKETSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ-TAI) gibi önemli firma ve kuruluşların da bulunduğu 10 şirket, F-35 uçakları için parça ve elektronik sistem üretiminde ve motor bakımında tedarikçi olarak görev alıyor.

İnternetHaber

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.