TYP kapsamında çalıştırılan geçici işçilere kadro

TYP kapsamında çalıştırılan geçici işçilere kadro

TYP kapsamında çalıştırılan geçici işçilere kadro

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında, kamu kurumlarında geçici olarak görevlendirilen işçilere kadro verilmesi gerektiğini söyledi.  Gürer, İŞ-KUR aracılığıyla çalıştırılan geçici işçiler için uygulanan emek sömürüsünün sonlandırılmasını istedi. 

 

GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARI 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu kurum ve kuruluşlarında, İŞ-KUR aracılığıyla, TYP kapsamında çalıştırılan geçici işçilerin sorunlarını ve kadro taleplerini, Genel Kurul’da yaptığı konuşmayla TBMM gündemine taşıdı. 

 

İŞÇİLERİN TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

 

Geçici olarak çalıştırılan işçilerin kadrolu ve sürekli işçilik haklarından mahrum bırakıldıklarını dile getiren Gürer, “Güvenlik görevlisi ve temizlik görevlisi olarak orman, belediye, kültür, millî eğitim, sağlık, hastane, il özel idare, toplum yararı projesinde işe alınanlar, 4 Aralık taşeron kanun hükmünde kararnamesinde de görmezden gelinmiştir” dedi. 

 

EMEK SÖMÜRÜSÜ….

 

Bu durumdaki çalışanların işçi statüsünde olmadığı için İş Kanunu'ndan ve sosyal yardım, toplu iş sözleşmesi, kıdem tazminatı ve İşsizlik Fonu'ndan yararlanamadığına dikkat çeken Gürer, “ Burada emek sömürüsü sonlandırılmalıdır, çalışanlara kadro verilmelidir” ifadelerini kullandı. 

 

MUTLAKA KADRO VERİLMELİ 

 

Gürer, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları çözümlenmesi gerektiğine de işaret ederek, Süreklilik arz eden işe, dokuz aylık süreyle işe alınıp sonra tekrar işten çıktı-girdi yapmanın hakkaniyete uymadığını, bu kişilerin mutlaka kadroya alınmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

MODERN KOLELİK

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle seçim döneminde yoğunlaşan İŞ_KUR vasıtası ile geçici işçi alımının koşullarının modern kölelik olduğunu belirterek; “Bir kuruma aynı kişi iki kez girdi çıktı yapabiliyor. Giriş İŞ_KUR üzerinden, ikinci giriş amirin insiyatifine kalıyor, en çok 9 ay çalıştırılıp girdi çıktı ile sendikasız, güvencesiz, sosyal hak vermeden asgari ücretle zorunlu şartlarda çalıştırmak günümüz kölelik düzeninin yansımasıdır.

Tüm kurumlarda geçici, mevsimlik gibi tanımlarla işçi çalıştırılması yerine bu çalışanlar o kuruma alınmalıdır. İşsizlik, yokluk ve yoksullukla boğuşan insanların aç kalmamak uğruna çalışmak zorunda kaldıkları bu işlerde yaşanan haksızlıklar vicdanları rahatsız etmelidir. Farklı adlarla çalışanların emeğinin sömürülmesine devlette vesile olmamalıdır. Kadro ve hak ettikleri ücretler emekçilere sağlanmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önü açılmalı, kıdem tazminatı, işsizlik fonu, TİS’ten yararlanma hakları tanınmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
58 Yorum