UŞAKLI LİSE ÖĞRENCİSİ,  MARS PROJESİ İLE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU!

UŞAKLI LİSE ÖĞRENCİSİ, MARS PROJESİ İLE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU!

UŞAKLI LİSE ÖĞRENCİSİ, MARS PROJESİ İLE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU!

Geçtiğimiz aylarda yapay yumurta hipotezi ile bebek özlemi çeken ailelere umut olan, 20 yıldır tüp bebek konusunda çalışmalar yapan ve çalışmaları bilimsel dergiler tarafından kabul edilen Uşaklı Prof. Dr.  Önder Çelik'in kızı Sudenaz Çelik, büyük bir başarıya imza atarak ''Mars'ı yaşanabilir kılmak" adını verdiği çalışmayla Brezilya'da dünya birinciliğini kazandı.

İzmir'de özel bir eğitim kurumunda öğrenirim gören 11. sınıf öğrencisi Sudenaz Çelik yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri evrene, gezegen bilimine büyük ilgi duyduğunu, yaklaşık bir buçuk yıl önce Mars'ta nasıl yaşam olabileceği üzerine çalışmaya başladığını anlattı.

Nükleer silahların varlığı, çevre kirliliği gibi etkenlerin dünyadaki yaşam alanlarını tehdit ettiğini, bu nedenle insanların evrende yeni bir yaşam alanına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çelik, Mars'ın atmosferindeki gazlar, aşırı soğuk gibi nedenlerle yaşama izin vermediğini dile getirdi.

Hazırladığı "Mars'ı yaşanabilir kılmak" adını verdiği çalışmayla Brezilya'da 23-27 Ekim'de düzenlenen Mostratec proje yarışmasında matematik, fizik ve gökbilimleri dalında birincilik elde eden Çelik, projenin çok düşük maliyetle Mars'ı yaşanabilir hale getirmeyi önerdiğini vurgulayarak, insan göndermeye gerek duymaması, bütün işi bakteri ve su yosunlarının yapacak olmasıyla jürinin dikkatini çektiğini söyledi.

Projesini hayata geçirmek istediğini vurgulayan Çelik, "Projeyi NASA'ya gönderdim. Şu an değerlendirme aşamasında. Hayalim NASA'da çalışmak. Umarım projem insanlar için bir umut ışığı olur." ifadelerini kullandı.

BABA PROF. DR.  ÖNDER ÇELİK; ''SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ BU ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKARSA BEYİN GÖÇÜ OLMAZ

.'' Uşak Sivaslı Yayalar köyünden olan ve yıllardır Uşak'ta bebek bekleyen ailelere umut dağıtan Prof. Dr. Önder Çelik ise yarışmaya Sudenaz'ın tek başına katıldığını belirterek, ''Proje tamamen kendi fikri ve her aşamasını kendisi gerçekleştirdi. Bizde gereken desteği gösterdik.

Bundan sonra projesini NASA'ya gönderecek ve haber bekleyecek.'' diye konuştu. Ayrıca devlet büyüklerine ve TUBİTAK'a da çağrıda bulunan Çelik, ''Projeye destek olunmasını umut ediyoruz. Sudenaz, bir Türk genci olarak insanlığın uzay serüveninde Ayyıldızlı bayrağımızı en önde taşımak çabası ve gayretinde.

Sayın Cumhurbaşkanımız bu çocuklara sahip çıkarsa beyin göçü olmaz.'' ifadelerini kullandı. 2001 doğumlu Sudenaz Çelik, geçtiğimiz yıl Amerika'da düzenlenen yarışmada erken evredeki meme kanserine tanı koymak için kendi imkanları ile yeni bir cihaz geliştirmiş, ve ikinci olmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.